Lån til oppussing: En total guide

Resultatene i denne testen er et resultat av skribenter sine egne vurderinger av ulike produktomtaler, spesifikasjoner og andre kilder. Produktene som blir omtalt selges stort sett i nettbutikker hvor vi har et kommersielt samarbeid. Artikkelen er derfor en annonseartikkel. Lenkene til nettbutikker er  annonselenker. Les gjerne mer om oss og hvordan vi tjener penger på nettstedet. Ta også gjerne kontakt med oss for å komme med din tilbakemelding.

Nordmenn er ikke kjent for å være et lidenskapelig folkeslag, men det er mange nordmenn som er lidenskapelig opptatt av noe de interesserer seg for. Noen nordmenn liker å spille kortspill, andre liker å drive med friluftslivsaktiviteter og noen blir ekstra glade av å pusse opp hjemme hos seg.

Sistnevnte er noe man får bekreftet hvert eneste år gjennom at det finnes noen som gjennom undersøkelser rundt dette. Undersøkelser viser at nordmenn brukte mer enn totalt 88 milliarder kroner på å pusse opp boligene sine i 2020. Og hvis man inkluderer oppussing av hytter, så vil det være så mye som 94 milliarder. Det er et svimlende høyt tall!

For noen år siden ble nordmenn kalt «verdensmestere i å pusse opp», og vi tror absolutt ikke at trenden har snudd siden den gang. Men hva trenger man for å pusse opp? Man trenger naturligvis penger! Men det er det derimot ikke alle som har, og hvor får man da det fra? Lån!

I denne artikkelen skal vi ta en nærmere titt på lån i forbindelse med oppussing. Er det mulig å ta opp lån til for å finansiere oppussing? I så fall hvilke lån kan man velge mellom, eller finnes det bare ett type lån som egner seg til oppussing? Er det å låne penger til oppussing en god idé? Her er det mange gode spørsmål som vi skal forsøke å svare på!

Se også: Beste forbrukslån

Hva regnes som «oppussing»?

Oppussing er et velkjent begrep for mange, men hva regnes egentlig som oppussing? Oppussing er et begrep som brukes i forbindelse med at man foretar en større eller mindre endring i hjemmet eller på huset sitt.

Du har sikkert hørt noen du kjenner (eller noen du ikke kjenner) si at de akkurat har kjøpt nye gardiner og at det gav hele rommet et løft. Men er dette oppussing? Nei, det er det ikke. Det kan imidlertid anses som noe som enkelt løfter uttrykket i et rom til nye høyder uten at det nødvendigvis koster skjorta.

Nå skal vi imidlertid over til det man gjør i en bolig som faktisk er oppussing. Som nevnt brukes dette begrepet når man foretar en endring et sted i eller på huset. Disse endringene kan deles inn i to hovedkategorier:

  • Overflateoppussing
  • Totalrenovering

Nedenfor skal vi ta en nærmere titt på hva overflateoppussing og totalrenovering vil si i praksis.

Overflateoppussing

Overflateoppussing er et sammensatt begrep som består av ordstammene «overflate» og «oppussing». Ved å ta en titt på selve begrepet ser man umiddelbart hva denne typen oppussing dreier seg om.

Overflateoppussing er oppussing av boligens synlige overflater, og det finnes mange eksempler på hva overflateoppussing kan være:

  • Legge nytt gulv, eller nedsliping av originalt tregulv
  • Maling av tak og vegger, eller å bytte ut det gamle tapetet med ny tapet
  • Bytting av lister
  • Bytting av lamper
  • Bytting av baderomsmøbler
  • Oppgradering av kjøkkenbenk, kjøkkenfronter eller lignende

Overflateoppussing dreier seg med andre ord om små og ikke særlig avanserte oppussingsprosjekter.

Totalrenovering

Totalrenovering er et ord som ikke inkluderer begrepet «oppussing» overhodet. Men det er like fult et sammensatt begrep som består av to ordstammer. I dette tilfellet er det ordstammene «total» og «renovering».

Ettersom dette er et begrep som brukes som en motsetning til overflateoppussing, så sier det seg mer eller mindre selv at totalrenovering dreier seg om en mye større operasjon enn noe oppussing av noen av overflatene som er ekstra synlige hjemme hos deg.

Begrepet «renovering» kan defineres som fornying eller gjenoppretting av et element som ikke nødvendigvis er synlig til det daglige. Oppstår det for eksempel en stor lekkasje på badet ditt, så kan det være aktuelt å totalrenovere det for lekkasjen har ødelagt det som var der. Da må man fjerne alt og rett og slett bygge det opp på nytt.

Totalrenovering er med andre ord et begrep som brukes i forbindelse med oppussing av bad, kjøkken eller et annet rom i huset. Oppussingen er ofte fremskyndet av en nyoppdaget feil eller mangel. Det er en mye større og ofte mye dyrere operasjon enn overflateoppussing.

Kan man ta opp lån til oppussing?

Når det gjelder hus og hjem generelt, så har mennesker forskjellige utgangspunkt. Noen sprenger budsjettet sitt ved å kjøpe bolig, og er helt avhengig av å få lønnen utbetalt til riktig tidspunkt hver eneste måned. Mens andre har en litt romsligere økonomi.

Det er derfor ikke uvanlig at folk tar opp lån til oppussing. Dette er imidlertid noe man er nødt til å søke opp, og det foreligger ingen garanti om at man får lånesøknaden sin akseptert. Det er noe som vil variere med utgangspunkt i det som kommer frem av informasjon når banken gjør en vurdering av den økonomiske situasjonen din.

Så kan man ta opp lån til oppussing? Ja, det kan man gjøre. Det finnes imidlertid mange forskjellige lånemuligheter, og det er omfanget av oppussingsprosjektet som bestemmer hvilket lån som egner seg til å finansiere prosjektet ditt. Nedenfor skal vi ta en titt på hvilke alternativer du har i forbindelse med lån til oppussing.

Boliglån, forbrukslån, rammelån, byggelån, kredittkort med mer

Som du ser av denne delens undertittel, så er det mange typer lån du kan møte på dersom du googler «oppussing lån». Vi har imidlertid gjort det for deg, så i stedet for å måtte google selv, så trenger du bare å fortsette å lese denne artikkelen, og etterpå vet du alt du trenger å vite.

Det er altså en rekke typer lån som kan være aktuelle i forbindelse med oppussing. Men som tidligere sagt, hvilket lån som passer best kommer helt og holdent an på situasjonen du befinner deg i. Boliglån, forbrukslån, rammelån, byggelån og kredittkort er alternativene vi skal ta en nærmere titt på nedenfor.

Boliglån

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at det i 2021 var rundt 82 prosent av Norges befolkning som bodde i en bolig hvor minst en person i husholdningen eier den aktuelle boligen. Dette hadde dog ikke vært mulig hvis det ikke var for at man har muligheten til å ta opp et lån for å finansiere kjøp av bolig.

Denne typen lån kalles boliglån. Det er en type lån som privatpersoner kan søke banken om, og disse pengene går utelukkende til å finansiere nettopp kjøp av bolig. For å få et boliglån må man oppfylle en rekke vilkår og betingelser som banken stiller til sine potensielle kunder, blant annet må du ha fast inntekt.

Dersom du har et boliglån fra før og vurderer å pusse opp, så kan du sjekke ut om det kan være aktuelt å øke boliglånet. For å finne ut av dette er du nødt til å ta kontakt med banken og fortelle dem om hvilke planer du har. Det å øke boliglånet blir ofte sett på som den enkleste løsningen i forbindelse med oppussing.

Men selv om det er den enkleste løsningen, så betyr ikke det nødvendigvis at det er noe som alle har muligheten til. En viktig detalj ved et boliglån er at man ikke kan låne mer enn 85 % av boligens verdi, så å øke boliglånet er noe du kan gjøre kun dersom du ikke har makset lånet ditt fra før.

Forbrukslån

Dersom du ikke har muligheten til å øke boliglånet ditt, så kan det være aktuelt med et forbrukslån. Dette er et lån som du kan få uavhengig av hvor mye du har i bolig lån. Veldig mange velger også å ta opp et slikt lån i en annen bank enn den banken man har boliglånet og andre hovedlån i.

Det er imidlertid ikke til å stikke under en stol at dette er en svært dyr løsning, fordi et forbrukslån ofte er forbundet med veldig høye renter. Men det kan likevel forbrukslån være en god løsning, særlig hvis det er snakk om kun ett rom som skal pusses opp.

Dersom du går for dette alternativet, så bør du både være innstilt på og ha muligheten til å betale tilbake det utestående beløpet fortløpende. På grunn av de høye rentene, så kan fort bli en dyr affære dersom du ser for deg å betale ned på lånet over en lenger periode.

Rammelån

Dersom du ikke har muligheten til å øke boliglånet ditt, og ikke har så lyst til å ta opp et forbrukslån, så kan du forhøre deg om mulighetene dine for å få et rammelån. Dette er en type lån som kun enkelte banker tilbyr, så du er nødt til å finne en bank som tilbyr denne typen lån.

Et annet navn på rammelån, er flexilån, og det viser til at et rammelån er et veldig fleksibelt lån. Dette er et godt lån for de som skal pusse opp boligen sin, og ikke vet helt hvor mye totalsummen kommer til å ende på. Med et rammelån/flexilån trenger man ikke å øke lånet hver eneste gang det er behov for det, for da kan man i stedet benytte seg av fleksibiliteten.

Dersom man låner et rammelån, eller flexilån, så kan man låne opp til 60 prosent av boligens verdi. Dermed er det nok ikke umulig å anse dette som et lån som passer best for de som vært på boligmarkedet en god stund – gjerne med samme bolig.

Men selv om det eksisterer et fleksibelt lån som rammelån, så er det veldig viktig å understreke at det kan være lurt å finne ut av oppussingskostnadene i forkant. Dette bør gjøres før du i det hele tatt går i gang med oppussingsprosjektet. På den måten vil du få et bedre bilde av hva den totale kostna
den vil komme på.

Byggelån

Har du kjøpt et hus, og oppdager dere plutselig at boligen må totalrenoveres? Da kan det være aktuelt med et byggelån! Et byggelån er et lån som folk som skal totalrenovere et hus kan søke om.

Med et byggelån er det imidlertid slik at rentene er noe høyere enn det folk flest er vant med fra et boliglån, så det å ha et slikt lån er langt ifra en gåtur i parken. Dette er en type lån som skal finansiere en mer eller mindre intensiv byggefase som gjerne strekker seg over noen få år.

Men det som gjør at et byggelån kan være verdt det, er at dere kun betaler renter på det dere faktisk bruker av lånesummen.

Dersom dere søker om og får innvilget et byggelån så trenger dere heller ikke å ta stilling til totalsummen for renoveringen fordi lånet økes i takt med lengden på prosessen. Det kan være svært fordelaktig at totalrenovering er en omfattende prosess som det være svært vanskelig å forutsi kostnadene på så lang tid i forveien.

Kredittkort

Det siste alternativet er noe som veldig mange har fra før, og vi snakker naturligvis om kredittkort. Dette er en løsning mange har skaffet seg for å ha «ekstra penger» i bakhånd som det kniper skikkelig om en måned.

Et kredittkort fungerer på samme måte som et vanlig debetkort. Man betaler rett og slett med kredittkortet i butikken på samme måte som man ville betalt med debetkortet sitt, men i stedet for at pengene går ut av bankkontoen din slik de gjør ved bruk av et debetkort, så samles alle beløpene fra kredittkortet på en regning som du må betale i slutten av måneden.

I likhet med forbrukslån er et kredittkort forbundet med veldig høye renter. De fleste kredittkort kommer med en periode med rentefrihet først. Denne perioden pleier å være 45-50 dager, og hvis man betaler hele beløpet tilbake innen denne perioden utgår, så trenger man ikke å betale renter i det hele tatt.

Veldig mange tenker kanskje at man kan bruke kredittkortet til å betale for kostnadene ved et oppussingsprosjekt, og mange banker vil nok også nevne oppussing når de ramser opp ting som kredittkortet kan brukes på. Men husk hva vi sa om forbrukslån – det er kun lønnsomt dersom du planlegger å betale tilbake relativt kjapt. Ellers kan det bli veldig dyrt.

Må man låne penger til oppussing?

En ting er at man kan låne penger til å betale for kostnadene som et oppussingsprosjekt fører med seg, men det betyr vel ikke at man må gjøre det på den måten? Finnes det ikke et annet alternativ som ikke innebærer like stor risiko som det å ta opp et lån i banken gjør?

Disse spørsmålene er nok spørsmål som veldig mange har stilt seg. Og det er som ordtaket sier – ingen røyk uten ild. Man trenger naturligvis ikke å låne penger i banken til å pusse opp hjemmet sitt dersom man ikke ønsker det selv! Det er ingen som kan tvinge deg til det.

Dersom du ikke har lyst til å låne penger til oppussing, og det ikke haster med å pusse opp boligen, så kan det være en god idé å ta en titt på økonomien din og se etter hvilke muligheter du har med tanke på å spare litt ekstra penger i løpet av en måned. Sett de oppsparte midlene til side, og bruk dem til oppussing på et senere tidspunkt!

Men det er imidlertid viktig å se det hele i perspektiv. Hva er grunnen til at du vurderer å pusse opp boligen din? Er det fordi du har lyst til å gjøre en endring for deg selv, eller er det et forsøk på å øke verdien i forkant av et eventuelt boligsalg?

Oppussing fordi du vil gjøre det

Dersom tanken er å pusse opp fordi du selv ønsker å gjøre det, så er det kanskje ikke nødvendig å ta opp et lån i banken for å få det gjort. Da vil vi i stedet anbefale deg å ha litt i magen, spare opp litt penger og pusse opp litt på et tidspunkt som passer bedre!

Oppussing i forkant av boligsalg

Hvis det derimot dreier seg om oppussing i forkant av et boligsalg, så kan det faktisk hende at det lønner seg å pusse opp akkurat nå. La oss si at du pusser opp badet – dette kan faktisk øke boligens verdi med 200 000-300 000 kroner.

Dersom det attpåtil dreier seg om en bolig som du har hatt i veldig mange år og derfor også har rukket å betale ned en god del på boliglånet, så kan det bety at du får en ganske god gevinst fra boligsalget. Vi vet ikke med deg, men vi synes i hvert fall at det høres ut som en veldig fin ting!

Slik reduserer du oppussingsutgiftene

Selv om det er mye å tenke på i forbindelse med et potensielt oppussingsprosjekt, så betyr ikke det at du må legge hele prosjektet på is. Snarere tvert imot! Det finnes flere måter å redusere oppussingsutgiftene på:

  • Planlegg prosjektet grundig. Hva må gjøres, og hva vil du at skal gjøres? Ta det som er mest nødvendig først! Prøv også å kartlegge kostnadene så langt det gjør seg mulig, slik at du har bedre oversikt over det hele.
  • Undersøk hva du kan gjøre på egen hånd, og gjør det selv!
  • Legg ut oppdraget ditt på plattformer som for eksempel Tjenestetorget. Da vil aktørene gi deg tilbud. Sammenlign tilbudene med hverandre og slå til på det desidert beste tilbudet.

Hvor god hjelp fikk du?

Klikk på en tommel

Gjennomsnittlig vurdering 0 / 5. Antall stemmer: 0

Ingen vurderinger er gitt.

Vi blir glade for dine erfaringer

Legg igjen din erfaring

Beste i test
Logo