Planhøvel test: De 3 beste planhøvlene (2024)

Resultatene i denne testen er et resultat av skribenter sine egne vurderinger av ulike produktomtaler, spesifikasjoner og andre kilder. Produktene som blir omtalt selges stort sett i nettbutikker hvor vi har et kommersielt samarbeid. Artikkelen er derfor en annonseartikkel. Lenkene til nettbutikker er  annonselenker. Les gjerne mer om oss og hvordan vi tjener penger på nettstedet. Ta også gjerne kontakt med oss for å komme med din tilbakemelding.

Jobber du med treverk? Da trenger du en planhøvel som kan rette opp skjevheter, vridninger og bøyer i treet. Med dette hendige verktøyet kan du forvandle hvilket som helst tremateriale til glatte, fine emner – uansett hvor grovt treet er i utgangspunktet.

Planhøvel, ofte kalt avretter, har også evnen til å lage rettvinklede flater på treverket. Det finnes mange modeller å velge fra og vi har sett på de mest populære alternativene. Hvis du er på jakt etter markedets beste planhøvel, bør du fortsette å lese videre.

METABO DH 330 – Beste planhøvel 2024

METABO DH 330 test

Metabo DH 330 er en utmerket planhøvel som hjelper deg med å rette ut vanskelig og tøft treverk. Denne modellen har en kraftig motor på 1 800 Watt og et turtall på hele 9 800 omdreininger i minuttet.

Her kan du lese mer eller kjøpe produktet:

Sjekk dagens pris

Produktbeskrivelse  

Planhøvelen fra Metabo kommer utstyrt med en universalmotor. Kraften kombinert med det høye turtallet, sikrer at du får en jevn og effektiv høvling. Med en vekt på bare 35 kg, er dette et godt alternativ for de som er mye på farten og gjerne ønsker å frakte planhøvelen mellom hjem og hytte.

Girhuset er særdeles imponerende og fremstår stabilt i våre tester. Dette sørger for at fremmating av treverket forblir jevn. Du kan enkelt justere høyden med en praktisk plassert håndsveiv, og du kan velge mellom flere matehøyder og låsepunkter.

METABO DH 330 er meget robust i sin konstruksjon. Dette er en planhøvel du kommer til å ha glede av i mange år fremover. Maskinen er edelstål-belagt og støpt i aluminium, slik at planhøvel skal vare lenge. Lang levetid er alltid et pluss, særlig om du planlegger å bruke verktøyet hyppig.

Fordeler:

 • Startsperre: Med en startsperre kan du være trygg på at planhøvelen ikke starter utilsiktet – svært praktisk om du har barn eller dyr nær verkstedet.
 • Høvellås: En høvellås er en praktisk funksjon som sikrer at innstillingen for spontykkelse ikke endrer seg ved uhell.
 • Store utmatings- og innmatingsbord: METABO DH 330 lar deg jobbe med lange deler og materialer av ulike størrelse, takket være størrelsen på innmatings- og utmatingsbord.
 • Ulemper:
 • Liten håndsveiv: Håndsveien er plassert på toppen av METABO DH 330, men den er noe liten. Har du tykke arbeidshansker på, kan manøvreringen fort bli noe «fiklete».
Ulemper:
 • Finner ingen spesielle ulemper med dette produktet

 • Spesifikasjoner

Spesifikasjoner
Produsent Metabo
Effekt 1800 Watt
Turtall kutter 9800 omdreininger i minuttet
Diameter kutter 47 mm

Vurdering

METABO DH 330 er en kraftig og brukervennlig planhøvel med flere gode egenskaper. Innstillingene er lett å justere og vi setter pris på de mange sikkerhetsfunksjonene du får med på kjøpet her.

Dette er en planhøvel som klarer selv de tøffeste og tykkeste trematerialene. Vi kårer derfor METABO DH 330 planhøvel til best i test og kan trygt si at dette er markedets beste planhøvel.

DEWALT DW733 – Mest brukervennlig planhøvel

DEWALT DW733 test

Hvis du trenger en praktisk og brukervennlig planhøvel, kan DEWALT DW733 være et godt alternativ. Denne modellen er like kraftig som testvinneren, men har hakket mindre avanserte egenskaper.

Sjekk dagens pris

Produktbeskrivelse

Motoren er på 1800 watt og her får du hele 10 000 omdreininger i minuttet. Planhøvelen er særdeles brukervennlig, da du kan justere alt fra dimensjonsskala, dybde og revolvering slik at maskinen blir optimal med tanke på emnet du skal arbeide med.

Her kan du også arbeide med lange og store materialer, takket være store inn- og utmatingsbord. Det medfølger også fire støttesøyler som gjør det lett å frakte planhøvelen med seg. Maskinen er gjort klar for innfesting i benk og er derfor det perfekte valget hvis du transporterer mye verktøy til og fra arbeidsplassen.

Er du nybegynner? DEWALT DW733 er godt valg for nye snekkere, da det medfølger praktiske guider for ståljustering. I tillegg får du med klingenøkkel, unbrakonøkkel og sponavsugsadapter.

Fordeler:

 • Lett å transportere: Denne planhøvelen er designet for å være mobil. Fire støttesøyler jeg det lett å flytte med seg planhøvelen, og designet er skapt for lett transport.
Ulemper:
 • Høy lyd: Alle planhøvler gir fra seg noe lyd, og det gjør også denne modellen. Skal du jobbe i boden kan dette bli noe sjenerende, men i et verksted vil ikke lyden være en like stor ulempe.

 • Spesifikasjoner

Spesifikasjoner
Produsent Dewalt
Effekt 1800 Watt
Turtall kutter 10000 omdreininger i minuttet
Kapasitet 317 mm

Vurdering

DEWALT DW733 er en praktisk og brukervennlig planhøvel som er skapt for å være lett å transportere. Modellen kan stilles inn etter dimensjon, dybde og revolver, slik at du alltid får nøyaktig høveldybde. Trenger du et lett verktøy med mye kraft, som også er mobilt? Da er DEWALT DW733 et solid valg av planhøvel.

MAKITA 2012NB – Billig planhøvel

MAKITA 2012NB test

MAKITA 2012NB er testens billigste planhøvel, men modellen har fortsatt mange gode egenskaper på lager. Det er ikke alle som har behov for avanserte innstillinger og rå styrke, noen trenger kun en planhøvel som retter ut med god effekt. Det er nettopp dette MAKITA 2012NB gjør.

Sjekk dagens pris

Produktbeskrivelse

Denne planhøvelen fra Makita har en motoreffekt på 1650 watt. Med andre ord er denne motoren hakket svakere enn sine konkurrenter, men du får til gjengjeld et billigere produkt. Omdreiningene per minutt er det derimot ingenting å si på. Turtallet ligger nemlig på 8 500, hvilket er meget effektivt.

Konstruksjonen er kompakt, og du kan glede deg til smarte egenskaper som automatisk mating ved hjelp av dragrulle. Dette er også en svært lett planhøvel med en vekt på bare 28,1 kg. Høvelbredden ligger på 304 mm og dybden er opptil 3 mm.

Fordeler:

 • Brukervennlig: Denne planhøvelen er særdeles brukervennlig og lett håndterbar. Den kompakte konstruksjonen gjør at hvem som helst kan mestre verktøyet.
 • Godt sveivehåndtak: Håndtaket på toppen av maskinen er praktisk designet, men en stor og god knott som gir et lett grep. Selv om du har store hansker på deg, vil du fortsatt kunne sveive og manøvrere uten problemer.

 • Spesifikasjoner

Spesifikasjoner
Produsent Makita
Effekt 1650 Watt
Turtall kutter 8500 omdreininger i minuttet
Høvelbredde 304 mm

Vurdering

Hvis du er på jakt etter et enkelt, billig, men likevel godt produkt, er MAKITA 2012NB et utmerket valg av planhøvel. Med et turtall på 8 500 får du jevn og effektiv høvling, mens det kompakte designet gjør den lett å frakte med seg.

Vi liker ekstra godt at sveiven har et ergonomisk design og gjør det enkelt å få et godt grep. Maskinen er robust, har lang levetid og sikrer jevnt arbeid med en matehastighet på 0,14 m/s. MAKITA 2012NB er et godt valg av planhøvel, for de som jakter på et billigere alternativ.

Hva er forskjellen på planhøvel og tykkelseshøvel?

Mange lurer på hva forskjellen mellom en planhøvel og tykkelseshøvel egentlig er – og det med god grunn. Disse verktøyene blandes ofte sammen, selv om funksjonaliteten og egenskapene har en vesentlig forskjell.

En planhøvel brukes når du skal planere materialer. Dette vil si at du glatter og retter ut sider, helt uten vridninger og bøyninger. Planhøvel kan også bli kalt en avretter hos noen forhandler og produsenter.

Når du skal høvle materialer og oppnå rett tykkelse, bruker du heller en tykkelseshøvel. Dette verktøyet vil ikke rette opp materialet, men hjelpe deg med å oppnå ønsket tykkelse på materielt du skal jobbe med.

Ofte brukes begge verktøyene for å skape best mulig resultater. Start med en planhøvel for å rette materialet, før du deretter bruker tykkelseshøvelen til å justere tykkelse. Det er også mulig å finne maskiner som har begge disse funksjonene integrert, men da må du belage deg på en høy prisklasse.

Hva brukes planhøvel til?

Planhøvelen er som nevnt et godt verktøy når du skal rette ut treverk. Dette kan være nyttig dersom du har mye gammelt tre liggende, og ønsker å gjenbruke dette på en effektiv måte. Resirkulering av gammelt tre gir nytt liv og du sitter igjen med mye brukbart materiale.

Hvis du skal bruke planhøvelen til et spesifikt prosjekt, bør du merke deg den maksimale høyden på maskinen. Dette tilsier hvor tykke planker planhøvelen har kapasitet til å rette ut. Videre bør du se på bredden, slik at du er sikker på at maskinen takler arbeidsoppgaven du har sett for deg.

Prisen vil vanligvis ligge et sted mellom seks og åtte tusen. Dersom du ser på kombinerte maskiner, altså tykkelseshøvel og planhøvel, kan du forvente en pris på nærmere femten tusen. En god planhøvel koster som regel rundt syv tusen, har god garanti og en lang levetid.

Antall kniver kan også være greit å ha i bakhodet. Generelt kan vi si at jo flere kniver maskinen har, desto glattere blir overflaten. Ta en ekstra titt på modellen i testen, dette er en samling av markedets mest populære planhøvler. Husk at du må sammenligne egenskapene med ditt behov – det er slik du finner den beste planhøvelen for deg.

Hvor god hjelp fikk du?

Klikk på en tommel

Gjennomsnittlig vurdering 0 / 5. Antall stemmer: 0

Ingen vurderinger er gitt.

Vi blir glade for dine erfaringer

Legg igjen din erfaring

Beste i test
Logo