Sautepanne: En total kjøpsguide (2024)
Resultatene i denne testen er et resultat av skribenter sine egne vurderinger av ulike produktomtaler, spesifikasjoner og andre kilder. Produktene som blir omtalt selges stort sett i nettbutikker hvor vi har et kommersielt samarbeid. Artikkelen er derfor en annonseartikkel. Lenkene til nettbutikker er annonselenker. Les gjerne mer om oss og hvordan vi tjener penger på nettstedet. Ta også gjerne kontakt med oss for å komme med din tilbakemelding.
Hva er en Sautèpanne?
En sautèpanne, også omtalt som en kasserolle, stekepanne, cocotte, sautèuse, sautègryte, nederlandsk ovn, eller fransk ovn, er en betegnelse for et allsidig kokekar som kan brukes som en kasserolle til å koke saus i, eller mer som en stekepanne for å brune grønnsaker, kjøtt, eller fisk. Som så mye annet kjøkken-relatert, stammer sautépannen fra det franske språket. Sautèring betyr å hoppe eller riste på fransk. Litt som wok, kan den brukes når du ønsker å brune noe raskt.
I likhet med en kasserolle har en sautépanne ofte skrånende / buete kanter, som gjør at den ser ut som en mindre wokpanne. Et av scenarioene du kan ha bruk for en sautepanne til er om du vil gjøre flere ting samtidig. For eksempel å starte med å brune filèt av noe slag, og deretter koke opp en saus sammen med kjøttet. På denne måten deler sausen og kjøttet sine smaker. Man kan avslutte med å strø ferske grønnsaker over og la det trekke med lokk over.
For å komme frem til den beste Sautèpannen må vi ta et tlibakeblikk på historien til denne legenden av en panne!
Fransk versus Nederlandsk Ovn
Begrepene “Dutch Oven” og “French Oven” blir brukt om hverandre hele tiden ettersom disse kokekarene er så like. Med sin opprinnelse fra 1700-tallet ble Dutch Oven-designet modernisert til det som i dag er kjent som “French Oven”. Den største forskjellen er at den rene støpejernskonstruksjonen med emaljert jern ble erstattet. Oppdateringen forbedret den franske ovnens varmebeholdning og sikret holdbarheten til både gryten, og maten som ble laget i den.
Et hvert kjøkken bør utstyres med minst èn god Sautèpanne. Ikke bare for å mestre nye matlagingsteknikker, men fordi disse matlagingsteknikkene ofte er veldig enkle. Det åpner opp for å ha et sunt kosthold, uten å måtte stå på kjøkkenet i timesvis, og kanskje best av alt; du bruker bare 1 panne; den beste sautèpannen!
Både erfarne og nybegynnere sverger til Sautèpannen på bakgrunn av Sautèpannens effektive varmebeholdning. I alt fra å småkoke en suppe til perfeksjon, til å braisère et grovt kjøttstykke, bake hjemmelaget brød, og brune grønnsaker, er den nederlandske ovnen det mest allsidige kokekaret du kan ha på et kjøkken, og derfor kanskje også det beste! Konstruert med emaljert støpejern, er den nederlandske ovnen bygget for å vare og kan arves ned generasjoner. Le creuset er et av de mest legendariske produsentene av denne pannen, og har vært det lenge. De gir ikke livsgaranti uten grunn! Uten å gå inn på alle mulige alternativer vil vi helt enkelt bare anbefale den beste Sautèpannen fra Le Creuset! Ta en titt på de ulike variantene av tilbud her.
Hos Bakeren og Kokken finner du flere gode tilbud på alle de beste sautépannene, og kasserollene, i forskjellige størrelser og priser. De har også sautépanner laget av keramikk, rustfritt stål, og karbonstål. Alle med sine respektive egenskaper for akkurat det formålet og sluttresultatet sautépannen var ment til å skape.
Ulike typer Sautèpanner: Hvilken er best?
Cocotte
Cocotte er den franske betegnelsen for det som også er kjent som en fransk ovn eller nederlandsk ovn. En cocotte er en allsidig, emaljert støpejernsgryte som kan brukes til oppskrifter som involverer både sautering, steking, braisering, baking, stuing, og koking. Du har kanskje sett den klassiske røde Cocotte`en fra Le Creuset? Den har en sponbestandig emalje innvendig og et eksteriør som både er slitesterkt, og behagelig for øyet. Det tettsittende lokket og den overlegne varmebevaringen låser smaker for å holde maten fuktig og mør. Cocotten er tilgjengelig i en rekke farger, størrelser, og former, inkludert runde, ovale eller dype. Her finner du tilbud på de beste Cocottene!
Hvordan brukes en Cocotte?
Cocotten er ideell for saktekokte og småkokte oppskrifter. Deres emaljerte støpejernskonstruksjon gir overlegen varmebevaring og jevn varmefordeling, mens det tettsittende lokket holder på fuktighet gjennom hele tilberedningsprosessen. Når dampen stiger opp, samler den seg i lokket og slippes tilbake i fatet, og skaper et klima som etterlater ingrediensene møre og saftige. Cocotten kan brukes til mange av favorittoppskriftene dine, alt fra steking til baking. Denne høykvalitetsgryten kan brukes på alle typer komfyrtopp, inkludert induksjon, til å steke eller sautere, og kan også brukes i ovnen til saktekokte retter. En cocotte er veldig enkel å bruke og er et pålitelig verktøy å lage smaksfulle retter på. Den er allsidig nok til å brukes til et bredt spekter av oppskrifter, inkludert; i gryteretter, supper, og tilogmed enkelte bakelser.
Fordeler med en Cocotte
Cocotten er en gryte som gjør alt. Den låser inn fuktighet, holder ingrediensene møre, forenkler matlagingsprosessen, og lar deg fokusere på å tilberede ekstra tilbehør, mens hovedretten tilberedes. Cocotten blir ofte referert til som en, “fransk ovn” (eller nederlandsk ovn), og ble først utviklet på 1700-tallet i Nederland. I 1925 introduserte Le Creuset den livlige Flamme-fargede støpejernscocotten, og kom raskt inn i folkets kjøkken. Det emaljerte interiøret betyr at cocotten er bygget for å vare fra generasjon til generasjon. Cocottens popularitet har steget gjennom årene på grunn av sin tidløse, “built to last-design”, allsidighet, og flotte fargealternativer.
Sautèpanne vs Sautèuse
Sautépanne og Sautèuse brukes ofte om hverandre, men skiller seg fra hverandre på bakgrunn av utformingen.
De beste sautépannene kommer vanligvis med et tettsittende lokk som hjelper til med å låse inn fuktighet og varme. Denne pannens ergonomiske hjelpehåndtak er dessuten designet for å holde seg kjølig og bidra til å gjøre overføringen fra komfyrtopp til bord til en sømløs prosess.
En sautèuse har høyere og rettere sider, og stor overflate, mens sautèpannen har skrå sider. Sautépannen er preget av et bredt, lavt design, som eksponerer ingrediensene for gjevn varme, mens de høye veggene i en sautèuse, også tar imot det som ellers hadde havnet rundt kokeplatene, som søl.
Sautèuser kan typisk tjene to formål; som en klassisk sautépanne eller som en avrundet gryte. Sautèuse er ideell for å småkoke, redusere, steke, sautere og steke. Denne pannen deler mange egenskaper med den nederlandske ovnen, men er forskjellig i formen. Sautèusen har et sett med buede håndtak, noe som gjør det lettere å overføre til og fra ovnstoppen samt for væsker. De skrå sidene gjør omrøring lett og er ideell for å tilberede deilige sider, gryteretter og mer. Og det tettsittende lokket sørger for jevn varmefordeling. Sauteuse er tilgjengelig i forskjellige størrelser, som passer til større eller mindre oppskrifter.
Hvordan brukes en Sautèpanne / Sautèuse?
Til tross for
deres lignende navn og funksjoner, bør en sauteuse ikke forveksles med en riktig god sautépanne. Sautèuse brukes vanligvis til å braisere, steke, og sautère et bredt utvalg av matvarer, inkludert; gryteretter og bakeretter. Eksteriøret i emaljert støpejern øker holdbarheten og forhindrer flekker. Pannens skrånende sider og avrundede bunn gjør det også enkelt å vispe ingredienser, noe som gjør sautèuse ideell for saktekoking, og redusering av sauser. Sautèusens dypere stekeflate fungerer også bra som base for fritèring og steking.
Fordeler med en Sautèpanne / Sautèuse?
Sauteuse er en av de mer allsidige pannene i ethvert kokekarsett, og kan brukes til braisering, steking, steking og sautering. Sauteusens skrånende sider skiller den fra de franske ovnene og den vanlige sautépanne, noe som sikrer at du enkelt kan blande ingrediensene uten å søle. Pannens unike form lar deg også småkoke supper, redusere sauser, frityrsteke og mer. Det emaljestøpte eksteriøret betyr dessuten at den er bygget for å vare.
Nederlandske og franske kokketeknikker
Å mestre nye matlagingsteknikker er først og fremst et spørsmål om øvelse. Den nederlandske ovnen er et godt verktøy for å spisse ferdighetene uansett hvilket “kokkenivå” du starter på i utgangspunktet. Den ikoniske Sautèpannen er allsidig og kan brukes til en rekke matlagingsteknikker, inkludert; langtidskoking, små-koking, asautèring, hviling, braisering, bruning, baking, og steking.
Matlagingsteknikker med sautepanne
Man kan bruke sautepannen til å tilberede maten på flere måter. nedenfor lister vi opp de mest populære bruksområdene til sautepannen.
Langtidskoking
Det er flere ganger det er fordelaktig å langtidskoke matretter. Det frigjør først og fremst tid til å tilberede tilbehør, men gjør at du kan ha tid til overs til annet. Langtidskoking handler essensielt om å legge alt i gryten og gradvis tilføre smaker underveis. Takket være designet på en Sautègryte med lokk vil retten holde seg selv i rett konsistens, uten å bli tørr etterhvert som maten blir bedre, og bedre, jolengre det oser på. Tykke vegger og tettsittende lokk skaper det idèelle miljøet for langtidskoking. Den holder godt på varmen og fuktigheten. Varmen stiger til lokket og kondensen fra dampen omfordeles ned igjen til ingrediensene.
Små-koking / Sausing
Det har aldri vært enklere å tilberede deilige supper, sauser, og kraft i en nederlandsk ovn. På riktig temperatur kan den nederlandske brukes til å småkoke ingredienser til perfeksjon uten frykt for å brenne dem. På samme måte som langtidskoking, bruker små-koking lav-til-moderat varme for å myke opp kjøtt, grønnsaker, og røtter. Alt som egentlig trengs er litt tålmodighet!
Asautèring
Asautéring er utviklet til å forsterke smakene i en rett ved å brune overflaten på ingrediensene. Dutch Ovens emaljerte støpejernskonstruksjon gjør denne typen gryte ideell for denne matlagingsteknikken. Det er avgjørende å forvarme gryten på lav temperatur med en liten mengde fett i for å unngå at ingrediensene brenner seg. Sautering egner seg best til å brune mais, smør, sukker, møre til kjøtt, og fisk, samt ditt valg av grønnsaker.
Resting / Hviling
Denne teknikken involverer den delen av matlagingen der kjøttet, som er ferdig med sin første fase, og er akkurat det tidspunktet der det når sin høyeste temperatur, før den skal kjøles ned, og hvile. I denne hvilefasen blandes saftene rundt, smakene blir dypere, og blir gjevnt distribuert gjennom kjøttstykket.
Braisering
Mens det tradisjonelt gjøres i en braisèr, er braisering enda en teknikk du kan utvikle med en Sautèpanne. Dersom du skal forvandle rått kjøtt til møre ferdigresultater, gjennom å varme det over lengre tid, fungerer det med at ingrediensene varmes gjevnt i timesvis. Spanske kjøttboller er et perfekt eksempel på en slik rett. varme over lang tid. Den nederlandske ovnen fungerer veldig som en braiser, og låser inn varme og smak med sitt tettsittende lokk og tykke og høye vegger.
Steking
Sist, men absolutt ikke minst, er steking nok en matlagingsteknikk som kan gjøres i en nederlandsk ovn. Den nederlandske ovnen er perfekt egnet for denne matlagingsteknikken, og tilbyr overlegen varmebevaring og utsetter ingrediensene for en jevn varmekilde. Den store overflaten sammen med dens evne til å opprettholde varmen gjør den til det ideelle kokekaret for steking.
Steking forbedrer vanligvis smaken i en rett ved å karamellisere og brune overflaten av maten før den saktekokes i timevis på lav varme. Den nederlandske ovnen er en saktekokende beholder av natur, og tilbyr overlegen varmebevaring og tilbereder mat jevnt hele veien. Perfekt stekeferdighetene dine med denne deilige grytestekekyllingoppskriften for hele familien i den ovale franske ovnen!
Den nederlandske ovnen er laget med emaljert støpejern og kan romme alle de forskjellige steketeknikkene, inkludert pannesteking, grunnsteking, rørsteking og frityrsteking. De tykke og høye veggene sørger for at matolje ikke spruter, samtidig som den fanger fuktighet inne i gryten.
Alle kan mestre matlaging med Sautèpanner, og den massive fordelen er hvor enkelt alt blir når man kan gjøre alt i en og samme panne! Mer inspirasjon og den beste Sautèpannen finner du hos, Bakeren og Kokken