Trancherkniv: De 5 beste trancherknivene (2023)

Resultatene i denne testen er et resultat av skribenter sine egne vurderinger av ulike produktomtaler, spesifikasjoner og andre kilder. Produktene som blir omtalt selges stort sett i nettbutikker hvor vi har et kommersielt samarbeid. Artikkelen er derfor en annonseartikkel. Lenkene til nettbutikker er  annonselenker. Les gjerne mer om oss og hvordan vi tjener penger på nettstedet. Ta også gjerne kontakt med oss for å komme med din tilbakemelding.

Denne allsidige kokkekniven egner seg til alle formål på kjøkkenet. Det er en god kandidat til å skjære søndagssteiken i skriver, men er spesielt godt egnet til fisk. Trancher kniver er derfor den mest populære knivtypen blant sushi-kokker verden over.

I denne artikkelen tester vi ulike trancherkniver og kårer beste trancherkniv 2023.

Hva er en trancherkniv?

En trancherkniv er en betegnelse for kniver som typisk kombinerer den europeiske tradisjonen med det historiske japanske håndverket. Utviklet av japanske kokker og fagfolk i over 1000 år har den i nyere tid truffet interessen i Europa, og blitt en kniv for alle som elsker å lage mat! Det karakteristiske med knivene er som regel bladene, sammensatt av rundt hundre lag av det beste stålet, både med hensyn til holdbarheten, men også evnen til å tåle vedlikehold. Trancherkniver er som regel laget av tysk stål, grunnet en legering som brukes i tyske stålkvalitetsstandarder anerkjent verden over. Stålet opprettholder en spiss kant lenger enn andre ståltyper, og har mindre sannsynlighet for å få skader over tid. Det ergonomiske grepet i denne kniven gjør det behagelig å holde i, og skjære med den.

Stelton Sixtus – Best i test Trancherkniv

Stelton Sixtus Trancherkniv

Stelton Sixtus kniven er en enklere variant sammenlignet med andre håndlagde japanske kniver. Denne kniven er designet av Søren Refsgaard i Skandenavia, nærmere bestemt Danmark, og fremstår akkurat så stilren, og elegant som dansk design er kjent for! Søren lykkes virkelig med å trekke frem det populære enkle danske designet inn mot fremtiden, i tråd med kvaliteten i designet, som er utviklet gjennom tidene, med opphav i Japan.

Bemerkninger:

Denne serien er skapt for sommerens grillkvelder! Den kan kutte det som kuttes kan, og siden den hverken er like dyr, eller har et treskaft, er den mye enklere å vedlikehode enn tradisjonelle trancher-kniver.

Fordeler: Billig, men ser dyr ut! Motstandsdyktig, skarp, og er en av de enkleste knivene å rengjøre. Kan vaskes i maskin, men det anbefales såklart ikke.

Ulemper: Stålskaftet kan være noe mer ubehagelig enn et skaft i tre, spesielt om det er nedkjølt.

Besteitest sin konklusjon: Kan fremstå for enkel og stilren for dem som ikke har et øye for dansk design, men dersom du har det, og er ute etter en god, og allsidig, kjøttkniv, men ikke har lyst å bruke så veldig mye på det, passer denne kniven for deg!

Anvendelse av en trancherkniv

Når du skal skjære et kjøttstykke er det essensielt å ha kontroll over fibrenes retning. Når du skjærer i kjøttet, kutt i retning av fibrene. Det gjør at fibrene blir kortere samtidig som det reduserer tyggemotstanden, og med det vil kjøttet oppleves som ekstra mørt. Det motsatte hender dersom du skjærer kjøttet i samme retning som fibrene. Studier viser at hvis du skjærer kjøttet i feil retning, altså i samme retning som fibrene, øker tyggemotstanden med fire ganger så mye som om du hadde kuttet det i riktig retning. Tenk spesielt på dette hvis du skal skjære filèt, da over halve mat-gleden hviler på hvor mørt kjøttet oppleves.

Okse- eller svinekjøtt, sushi, og fisk, kan ofte skjæres i syltynne skiver, da kjøttet bokstavelig talt smelter på tungen.

Tilbehør

Bruk gjerne en Tranchergaffel ved servering av fint oppskjært kjøtt. Spissene er buet slik at steken steken eller skinken ikke flytter på seg når du skjærer, eller detter av når kjøttet legges på tallerken.

Sikkerheten er viktig

Trancher-kniver er som kjent ekstremt skarpe og det er viktig å håndtere dem med litt ekstra aktsomhet! Hvis du har barn i huset må du for all del sette kniven godt utenfor deres rekkevidde, da det holder å knapt se på bladet før du får et reelt kutt.

Diverse vedlikeholds-tips

Grunnet kvaliteten på stålet og håndtverket er en trancherkniv mye enklere å vedlikeholde enn tradisjonelle kniver, men det er fortsatt viktig å vedlikeholde dem etter bruk. For å unngå å skade bladet, ikke legg den i oppvasksmaskinen; bruk varmt vann, oppvaskmiddel, og rengjør kniven for hånd. Bruk av riktig skjærebrett kan heller ikke undervurderes. Kokker anbefaler skjærebrett av tre eller plast, og sist, men ikke minst – slip knivene regelmessig! Det er viktig å aldri la en brukt kniv ligge. Det tar ikke lang tid å rengjøre èn gang, men slurver man med dette vil bladet bli skadet over tid. NB: Ikke bruk slipemidler, stålull, eller noe annet til å slipe kniver. 

Uansett hvilken kniv du velger kan vi anbefale knivsliperen, Zwilling V-Edge, og ikke glem å kjøpe et beskyttelsesetui som du kan bevare kniven i når den ikke er i bruk!  

Oppsummering

En av de mest populære trancher knivene kommer fra den tyske produsenten Wusthof, og leveres med livsgaranti. Det finnes ingen klarere bekreftelse på kvalitet og holdbarhet. Knivene kommer i en variasjon av former tilspisset til ulike bruksområder, men hovedsaklig er de laget for å fungere til alt, og er derfor førstevalget til de mest anerkjente sushi-kokkene verden over. Skal du velge en kniv, velg en pålitelig kniv med livsgaranti. Velg en trancher kniv fra Wusthof.

Grunnet prisen ble Besteitest sin klare favoritt Stelton Sixtus. Nesten på hjemmebane, designet av danske Søren Refsgaard, en pilar i dansk kjøkkendesign! Kniven er rimelig selv på stramt budsjett, og fremstår som en av de dyrere variantene!

Miyabi 5000MCD

Miyabi 5000MCD

Test: Miyabi 5000MCD er testet og anmeldt av Good Housekeeping Institute, og Wired.co.uk, og fikk hele 87 av 100 mulige poeng, samt 8 av 10 mulige stjerner.

Bemerkninger:

Profesjonelle kokker er imponert av kniven fordi den er sylskap, enkel å bruke, og utrolig stilig designet. Den har vært eksepsjonell til å skjære skiver av kjøtt og ost. Holdbarheten opprettholdes etter regelmessig bruk og kniven trengs ikke slipes like ofte som en tradisjonell kniv.

Design og materiale:

Denne kokkekniven har et stålblad i den velkjente Damaskus-stilen, som i dette tilfellet er dannet ved å pakke 65 lag stål på en metallkjerne. Resultatet er fantastisk: Bladet, som strekker seg til baksiden av det sorte trehåndtaket er ren kunst! I tillegg til det slanke utseendet har denne kniven en sylskarp kant,
som kutter ekstremt godt. Bemerk; Siden den er lang og tynn, er den bedre egnet til å skjære med enn å hakke.

Opphav

Knivene er av høyeste kvalitet og produseres i Seki, Japan. Det anbefales å vedlikeholde og slipe knivene med en slipesten eller Zwilling V-Edge. Knivsettet leveres dessuten med livslang garanti på materialer og produksjonsfeil.

Fordeler: Ergonomisk, robust, og sylskap kniv perfekt egnet til å skjære tynne skiver av kjøtt.

Ulemper: Rimelig dyr, og egnes bedre til skjæring enn hakking.

Besteitest sin konklusjon: Miyabi 5000MCD er en av de desidert beste knivene i vårt sortiment. Er du ute etter kvalitet og er villig til å betale for akkurat det, er dette kniven for deg!

Kai Shun Classic DMS-0716 Skrellekniv 10,5 cm

Kai Shun Classic DMS-0716 Skrellekniv

Test: Kai Shun Classic DMS-0716 har gjennomgått tester av den britiske avisen The Telegraph og fått topp-score!

Bemerkninger

Dette er en svært flott kniv designet på en unik måte som gjør det uhyre enkelt å skjære både grønnsaker og kjøtt. Ekspertene som har testet kniven er helt klart imponert, men forholder seg noe stiv til prisen.

Design og materiale

Smidd med 65 lag av damaskusstål får man en robust kniv som er herdet for å holde seg i lang tid uten å måtte slipe. Skaftet på kniven er av pakkatre som har gjennomgått en spesiell prosess slik at håndtaket faktisk er vannstøtende. Dette hjelper skaftet med å holde både på form og farge over tid. Baksiden er at denne kniven er litt tyngre å slipe enn tradisjonelle japanske kniver.

Fordeler: Allsidig og robust håndlaget kniv med unikt design.

Ulemper: Noe påkostelig.

Besteitest sin konklusjon: Mange vil finne prisen på Kai Sun Classic DMS-0716 en del dyrere enn tradisjonelle kniver, men er du ute etter en kvalitetskniv til allsidig bruk kan dette være kniven for deg!

Tamahagane SAN Tsubame 21cm

Tamahagane SAN Tsubame 21cm

Test: Tamahagane SAN Tsubame trancherkniven er testet av gastronomyblog som omtaler denne kniven svært godt.

Bemerkninger; Det stilrene designet og effektiviteten til denne kniven fremkommer som de helt klare fordelene. Spesielt godt egnet er kniven til å skjære tomater uten å etterlate seg et eneste spor av motstand.

Design og materiale;

Laget av VG-5 stål og belagt med rustfrittstål på den ene siden, scorer den høyt på robusthet. Den er noe mindre stiv en tradisjonelle japanske kniver, uten at dette kommer frem som noen ulempe. Det gjør at den føles smidigere å jobbe med.

Fordeler: Behagelig håndtak av pakkatre, trelags stål for smidighet, og stilrent design!

Ulemper: Kan ikke vaskes i oppvasksmaskin

Besteitest sin konklusjon: Kniven fra Tamahagane en allsidig trancher kniv som fremstår veldig moderne med sitt stilrene design, og passer ifølge ekspertene best fra middels- til små voksen-hender.

Satake Kuro Kiritsuke kniv 23cm

Satake Kuro Kiritsuke kniv

Test: Satake Kuro Kiritsuke trancherkniven er en grovhamret håndlaget japansk kniv med VG-10  stål. Den er behandlet 8 ganger og består av 67 lag med damaskusstål.

Bemerkninger

Med en hardhet på hele 58 HTC er dette en av de mest solide knivene på markedet. Med en finere avskåret overflate forhindrer man at råmaterialet mister farge, smak, og gjør kjøttet man skjærer, hakket mindre motstandsdyktig. Samtidig sikrer den skarpe kanten at avskårne ingredienser holder lenger og ikke stjeler smak fra annet.

Design og materiale;

Det elegante håndtaket er produsert av brent tre, og gir et solid grep, balanse, og stabilitet. Shou Sugi Ban, også kjent som, Yakisugi, er den urgamle japanske metoden brukt for å konservere treverk til bygg og redskaper. Uttrykket kommer av å “bevare tre med ild og flammer”, også kjent som karbonisert tre. Dette gir knivskaftet et langt liv, og passer godt in i de fleste moderne kjøkken!

Fordeler: En av de mest robuste og stabile trancher knivene på markedet, og samtidig en av de rimeligste!

Ulemper: Smaken er som baken. Grovhamret stål kan for noen se utrolig stilig ut, men forandre kanskje ikke.

Besteitest sin konklusjon: Dersom du vil ha et håndlaget japansk tilskudd til kjøkkenet ditt er Satake Kuro Kiritsuke et godt sted å starte!

Hvor god hjelp fikk du?

Klikk på en tommel

Gjennomsnittlig vurdering 0 / 5. Antall stemmer: 0

Ingen vurderinger er gitt.

Vi blir glade for dine erfaringer

Legg igjen din erfaring

Beste i test
Logo