Båtforsikring test: De 5 beste båtforsikringene 2024

Resultatene i denne testen er et resultat av skribenter sine egne vurderinger av ulike produktomtaler, spesifikasjoner og andre kilder. Produktene som blir omtalt selges stort sett i nettbutikker hvor vi har et kommersielt samarbeid. Artikkelen er derfor en annonseartikkel. Lenkene til nettbutikker er  annonselenker. Les gjerne mer om oss og hvordan vi tjener penger på nettstedet. Ta også gjerne kontakt med oss for å komme med din tilbakemelding.

Oppdatert - 01.01.2023

Vi har testet og kårer beste båtforsikring i 2024.

Når du skaffer deg båt, er en god forsikring det første du må gå til anskaffelse av. Selv om du er en dreven sjåfør som følger alle regler, er det andre på havet som ikke er like påpasselige. En god forsikring gjør at du kan være trygg på at selve båten, og alt ekstra utstyr er dekket ved uhell. Livet på havet kan dermed nytes til fulle, uten at du må bekymre deg for ting som kan gå galt.

Når du vet at båten din er trygg, kan du heller konsentrere deg om det som er viktig. Nemlig å nyte lange solskinnsdager på dekk. Ta med hele familien, eller gode venner, og nyt magien havet byr på. Mange av forsikringene gjelder også i utlandet, men dette er det viktig at du sjekker nøye på forhånd.

Hvordan velge riktig forsikring

Det er flere ting du må være bevisst på når du velger forsikring. At forsikringen har en skreddersydd løsning tilpasset ditt behov, er en av dem. Trenger du hel- eller delkasko, vil du forsikre mast og bom, og hvor viktig er det at ekstra utsyr også er dekket?  En god forsikring tilpasser ditt behov, og gjør at du ikke går i tap, om uhellet skulle vøre ute.

Vi har gjort valget lettere for deg, og samlet 5 av de aller beste båtforsikringene. Dette er forsikringer som har fått gode kundeomtaler, og vunnet priser når fornøydhetsgrad etter skadeoppgjør har blitt vurdert. Etter å ha leste gjennom disse vil du ha et mye bedre bilde av hvilken forsikring, som passer best for deg og din båt. Uten lengre innlending; la oss sette i gang.

Frende båtforsikring – Best i test båtforsikring 2024

Frende båtforsikring

Båtforsikringen fra Frende sikrer deg hele veien fra Svalbard til Kanariøyene. Mellom mai og september kan du ferdes fritt rundt i Europa, og fortsatt være sikker på at du har god dekning. Om du skulle være riktig uheldig, kan du stole på at forsikringen beskytter deg godt.

Finn beste båtforsikring for deg – sett det på anbud

Motta uforpliktende tilbud her

Hos Frende kan du velge akkurat den båtfirsikringen som du trenger mest. Kasko, kasko med maskinskade, brann, tyveri, eller andre uforutsette hendelser. Finn den forsikringen som dekker dine behov. Frende forsikrer alle båter med motor, samt vannscootere og seilbåter. For båter som ikke har motor, tilbys en fordelaktig delkasko. Alle forsikringen inkluderer imidlertid også ansvar.

Ved å ha kasko på båten din, er du beskyttet om ting skulle gå galt. Denne dekket både rettshjelp, tyveri, brann, løst utstyr, båtsaker, redning og hjemtransport. Hjemtransporten på denne standard løsningen, gjelder om du er i Norge eller Sverige. Om du planlegger å ferdes i hele Europa, bør du heller satse på den utvidete løsningen.

Om du har en utvidet versjon av forsikringen, er enda bedre beskyttet. Du vil da få totalskadegaranti, som betyr ar du får en tilsvarende ny båt, hvis skaden skjer før båten er 3 år. Dette gjelder om skaden overstiger 60 % av markedsverdien. Om båten din skulle få skader når den ligger til land, er du også dekket. Dette kan gjelde bukker, presenninger eller annet utstyr med verdi opp til 10 000 kroner.

En annen ting denne forsikring har god dekning for, er ferieavbrudd. Om du skulle måtte avbryte ferien etter en skade på båten, er du dekket i hele mai, juni, juli og august. Ved å dokumentere skadene og feriens planlagte varighet, vil Frende utbetale en daglig sum. Denne skal dekke leiebil, leiebåt og losji.

Ved utvidet forsikring dekkes tap av løst utstyr og personlig løsøre fem ganger høyere, enn ved standard løsning. Årer, ekkolodd, kjøkkenutstyr og verktøy går under denne betegnelsen. Hjemtransport etter reparasjon dekkes også, uansett hvor i Europa du er. Dette gjelder i vår og sommer-månedene; mai til august.

Uansett hvilken løsning du går for, kan det være lurt å oppgradere forsikringen så den også dekker fører- og passasjerulykke. Dette avtales som et tilvalg direkte med Frende. Om ulykken først skulle være ute, er det viktig å ha alle forsikringer på plass. Om du har en reiseforsikring som allerede dekker dette, kan du vurdere om det er nødvendig med en oppgradering eller ikke. Maskinskade er en annet tilvalg, og den dekker ulikt alt etter hvor gammel båten din er.

Forsikring fra Frende har kommet svært godt ut i test. Senest i 2019 kom forsikringen på 1.plass EPSI ratingen landsomfattende undersøkelse. Dette viser at de er en av de aller beste når det gjelder skadeoppgjør. En annen positiv faktor er at de er svært konkurransedyktige på pris. I tillegg viste undersøkelsen fra Frende, at kundene Frendes kunder var blant landets mest fornøyde. Ikke en verst pris å få det!

Finn beste båtforsikring for deg – sett det på anbud

Motta uforpliktende tilbud her

Pantaenius båtforsikring – god dekning i hele verden

Pantaenius båtforsikring

Om du vil farte rundt i hele verden med båten din, kan forsikringen fra Pantaenius være et godt valg. Pantaenius skreddersyr til dine behov som eier eller leietaker av motor- eller seilbåter. De har ulike løsninger, og vi er sikre på at en av de vil passe perfekt til deg. Deres kaskoforsikring dekker både totalskade og delskade på båten din. En forsikringsdekning med all risk, sørger også for at alle forsikrete fartøy har god dekning.

Ved uhell vil forsikringsdekningen inkluderer skader som tyveri, kollisjon, brann, grunnstøting og vanninntrenging. Om du skulle være i ukjente farvann og bli utsatt for sjørøveri, kan du også være trygg på at forsikringen dekker tap du måtte lide som følge av dette. Dette er noen som ikke er veldig vanlig, men er dessverre noe som kan skje.

Pantaenius har en veldig fin løsning som kalles fast sum. Dette betyr at summen dere har avtalt som forsikringssum, vil utbetales uten fradrag for slitasje og alder. Delskader vil også dekkes opp til den faste forsikrings-summen. Ødelagte deler vil da erstattes med nye, uten fradrag for slitasjeskader.
Andre produkter de tilbyr er en lønnsom ansvarsforsikring. Om båten din skulle bli beslaglagt etter erstatningskrav, vil du få opp til 750 000 av Pathaenius i sikkerhetsdepositum.

Om du skulle være uheldig å utløse en alarm, og en redningsaksjon igangsettes, vil selskapet også dekke disse utgiftene. Om du deltar i kappseilas, vil du også da være dekket av deres standard forsikring. Når du tegner en ansvarsforsikring hos dette selskapet, blir du også automatisk ansvarsforsikret som skipper på båten.

Andre fordeler med Pathaenuis er at den dekker deg, uansett hvor i verden du drar. Dette er spesielt bra om du vet du skal på langtur, men ikke har fastsatt reiseruten. Forsikringen vil også dekke krav fra gjester eller mannskap, og både skipper og mellom-mannskapsmedlemmer er dekket. Miljøskader som oppstår av forurensing fra grunnvann eller havvann er også med i avtalen.

Mange har med ekstra utstyr på turen, og det er greit at dette også er inkludert i forsikringen. Om du bruker jolle og utstyr til denne, bør du sørge for at disse er medforsikret med båten. Skader som eventuelt skulle oppstå på disse, er da også dekket av forsikringen. En fordel med denne forsikringen fra Pathaenius er at personskader – og skader på ting også dekkes.

Om du har lyst å låne bort båten din til venner, er dette også problemfritt. Forsikringen dekker alt av mannskap og gjester som har tillatelse til å låne båten fra eier eller forsikringstaker. Dette gjelder også om de vil bruke joller, eller annet sportsutstyr som er inkludert i forsikringen. Om du velger å selge båten din, kan ikke forsikringspolisen overføres direkte til den nyere eieren, men de tilbyr den nye eieren et godt tilbud på å få forsikringen over i sitt navn.

Om du vil oppgradere forsikringen, er det verdt å ta en titt på tilleggsprodukter som full kaskoforsikring, og ulykkesforsikring. Disse gir ytterligere beskyttelse om alvorlige ulykker skulle oppstå etter en vannsportsulykke. I fall redningsaksjoner må igangsettes vil dette også dekkes med opp til 450 000 kroner.

Forsikringen fra Pathaenius er allsidig, og har end fordel i at den dekker over hele verden. Med over 100 000 fornøyde kunder, er de en av de ledende tilbyderne i Europa. De kan skilte med 50 års erfaring, og garanterer effektiv skadebehandling.

Finn beste båtforsikring for deg – sett det på anbud

Motta uforpliktende tilbud her

IF båtforsikring – garanti ved totalskade

If skadeforsikring

If er et forsikringsselskap de fleste kjenner til. De har lang erfaring, og har et helt eget skadeteam for båt. Det er disse du vil være i direkte kontakt med ved behov. Med en forsikring tilpasset dine båtbehov, vil du være trygg på havet til enhver tid. Det er godt å vite at forsikringen er i orden, så late dager i solen heller kan nytes.

Båtforsikringen fra If kommer i fire ulike dekningsgrader: Ansvar, kasko, delkasko og super. Om du velger ansvarsforsikringen er du dekket om du får et erstatningskrav rettet mot deg som eier eller fører av båten. Du vil da også få rettshjelp om dette skulle bli nødvendig. Fører og passasjerer er også beskyttet av ulykkeforsiringen, når du velger denne løsningen.

Delkasko vil gi samme beskyttelsen som ansvarforsikringen, i tillegg til at den vil dekke brann, tyveri og hærverk. Dette gjelder også lynnedslag eller eksplosjon. Om båt eller motor skulle bli utsatt for tyveri, vil delkaskoen også dekke dette. Det samme gjelder om du mister bagasjen, eller den på annen  måte blir skadet eller stjålet.

Neste steg er helkasko. Med denne har du enda bedre dekning. I tillegg til å gi alt det samme de to andre forsikringene gjør, har den noen flere viktige punkter. Med denne forsikringen vil inspeksjon av bår etter grunnstøting dekkes av selskapet. Kostnader til båtredning og vrakfjerning er også inkludert. Om skade skulle oppstå under transport av båten, vil slike skader også dekkes.

Mange liker å ha med en jolle og annet opplagsutstyr. Med en kasko-forsikring kan du være trygg på at alt utstyret dekkes ved skade. Dette gjelder opplagsutstyr som krybbe, presenninger, stativ og annet utstyr til bruk under opplag. Her er det riktignok en begrensning når det kommer til sum. Om du ikke ønsker å ha denne sumbegrensningen, kan det være lurt å heller velge forsikringen som heter super. Ved helkasko dekkes også skader på båten. Skader som om oppstår som følge av en plutselig ytre hendelse gjelder her. Det kan være etter sammenstøt, synking, kantring eller grunnstøting.

De fleste av oss har en aller annen gang glemt oss helt av, og fylt feil drivstoff på tanken. Det er ikke bare når en har bil at dette kan skje. Om du skulle være uheldig å gjøre dette, vil en kasko forsikring også dekke dette. Noe annet som inkluderes her, er om tanken skulle bli infisert av dieseldyr. Om du seiler regatta er dette også en utmerket forsikring, spesielt om noe uforutsett skulle skje underveis. Ved brudd på mast eller bom vil dette dekkes helt uten aldersfratrekk.

Om du virkelig vil være på den sikre siden, bør du vurdere båtforsikringen ved navn super. I tilegg til å dekke alt de andre forsikringene dekker, vil den også dekke totalskade. Om ting virkelig skulle gå galt, og hele båten din skulle bli totalskadd, vil denne forsiringen gi deg hele kjøpesummen tilbake. Dette gjelder i hele 3 år etter at båten din ble kjøpt, enten brukt eller ny. Om en slik skade skulle oppstå, vil dere sannsynligvis også trenge hjemtransport, kostnader til opphold og henting. Super- forsikringen vil dekke alt dette, samt gi dere en kompensasjon for ferieavbrudd. Dette er også den eneste av de fire forsikringene som også dekker motor- og girskade.  

Med forsikringen til If er det lett å sette seg inn i hva de ulike valgene faktisk dekker. En vellykket båtferie starter med at en passende forsikring er på plass. Når du velger hvilken som er riktig for deg, bør du ta hensyn til båtens totalverdi, og verdien på alt utstyr du vil inkludere i forsikringen. Så er det bare å kaste loss, og nyte dagene på havet.

Tryg båtforsikring – det handler om trygghet

Tryg forsikring

På Tryg sine hjemmesider finner du en hendig kalkulator for å beregne pris på din forsikring. Enten du har seilbåt, motorbåt, vannscooter, kajakk eller kano, er Tryg klar for å gi deg sitt beste tilbud. Om du ønsker å snakke med en rådgiver om forsikringen, har de også et valg for dette. Tryg tilbyr fire ulike forsikringspakker, for ulike behov. Disse går under navnene ansvar, brann/tyveri, kasko og Båt Ekstra. Ansvarsforsikringen er den mest grunnleggende. Om du har en båt med lav verdi kan denne allikevel være tilstrekkelig. Denne forsikringen dekker rettslig erstatningsansvar, og inkluderer rettshjelp om det skulle bli behov for dette.

Brann/tyveri-forsikringen dekker det samme som ansvarsforsikringen, i tillegg til brann og tyveri. Dette gjelder også eksplosjon, eller om dere skulle oppleve lyn-nedslag. Om uhellet s kulle være ute, vil du takke deg selv at du tok denne forsikringen, i stedet for å gå for å gå for den helet grunnleggende. Denne forsikringen kan oppgraderes til å også omfatte fører og passasjer.

Om verdien på båten din er høy, eller du ikke føler at disse har tilstrekkelig dekning, vil en kasko-forsikring beskytte båten ytterligere. Denne omfatter det meste som kanskje med båten din. I tillegg til å samme fordelene som ansvar- og kaskoforsikringen, dekker den større skader på båten din.  Dette kan være skader som oppstår etter grunnstøting eller andre sammenstøt. Den beskytter også ved infisert drivstoff, synking og kantring eller andre plutselige ytre påvirkninger.

Den aller mest komplette løsningen fra Tryg, er forsikringen Båt Ekstra. Denne gir lavere egenandel, og adskillig bedre dekning. I denne er alt fra transport ved hjemreise. Slepejolle, opplagsutstyr personlig løsøre og redusert egenandel inkludert. Alle løsningene er gode, og det viktige er at du finner den som er tilpasset din båt og ditt behov.

Forsikringen fra Tryg gjelder i Norge, Sverige, Danmark og Finland året rundt. Fra april til september gjelder den også i resten av Europa. De tillater også at du setter kursen for Kanariøyene. Prisen avhenger helt av båttype og hvilken dekning du velger. Tryg har også den fordelen at du får 20 % rabatt, om du samler flere forsikringer hos dem.

Finn beste båtforsikring for deg – sett det på anbud

Motta uforpliktende tilbud her

Gjensidige båtforsikring

Gjensidige båtforsikring

Den aller beste båtforsikringen fra Gjensidige dekker motorskader, og kan faktisk gi deg en helt ny båt, om båten blir totalskadd. De har ulike løsninger, som kan tilpasses ditt behov. Uansett hvilken løsning du velger er redning av person og båt, alltid inkludert. Gjensidige lover rask og profesjonell reparasjon av båten din, og dekker utgifter som følge av dette.

De tilbyr ulike løsninger enten du har en kajakk du vil forsikre, eller en lekker seil- eller motorbåt. Om du har et rimelig fartøy som kano, kajakk eller vannscooter, anbefales delkasko-forsikringen. Denne vil dekke både tyveri, hærverk og en eventuell ulykke. Delkasko er også deres enkleste båtforsikring. Denne type forsikring er aller best egnet for de som har en gammel båt, og om du ikke bruker båten din alt for ofte.

Båt kasko er en annen løsning. Med denne er du sikret enda bedre. Du vil da ha alle de samme fordelene som ved delkasko, i tillegg til andre uforutsette hendelser. Dette kan være knatring og grunnstøting, og ulike skader som kan oppstå når du sjøsetter båten. Om du skulle være uheldig å kollidere vil du også være dekket med en kasko forsikring fra Gjensidige. En annen fordel med Gjensidige er at de har et direktenummer du kan ringe når som helst på døgnet, for øyeblikkelig hjelp. Dette nummeret kan bruke uansett hvilen forsikringspakke du har valgt.

Om du seiler regatta er også en kasko-forsikring svært god å ha. Ved en eventuell skade vil du kun måtte dekke 2 % av seilbåtens verdi. Skulle du være uheldig å knekke mast eller bom, vil du også få denne erstattet. De gjør ingen aldersfratrekk på denne i utregningen.

Om du vil ha den ultimate forsikringspakken, bør du gå for Båt Pluss. Denne dekker det aller meste som kan gå galt. Det er godt å vite om de vil gi deg en helt ny båt, om skadeomfanget skulle bli for stort. Denne flotte garantien gjelder helt til båten din er 3 år gammel.
Båt pluss er også den eneste av løsningene som dekker skade på både innenbords og utenbords motor. På innenbordsmotoren gjelder dette til den er 15 år gammel, og på den ytre til den er 10 år.

Om dere har planlagt en flott ferie, vil skader fort ødelegge for hele ferieplanen. Forsikringen vil i så tilfelle dekke kost og losji med inntil 1500 kroner per dag.  Om du som et resultat av skaden må avlyse båtturen, kan Båt Pluss hjelpe deg med en alternativ ferieplan. Forsikringen dekker også skader på presenning, krybbe og stativ.

Gjensidige har gjennomgående gode løsninger for deg som vil forsikre båten din. En ekstra bonus er at alle forsikringene også dekker jolle og ekstra utenbordsmotor. Om du har en dyr båt vil Pluss løsningen være et spesielt godt valg. Med denne på papiret, vil båten din være trygg året rundt.

Finn beste båtforsikring for deg – sett det på anbud

Motta uforpliktende tilbud her

Hvorfor båtforsikring er nødvendig

En god båtforsikring sørger for at båten din, du som eier, og på mannskap båten er dekket om uhell skulle oppstå. Det gleder også hele familien, om det der de som er med på tur. Det å nyte dager på sjøen er en berikelse, som ikke bør få forstyrres av små uhell, eller bekymring. Når du velger forsikring er det viktig at du ser nøye gjennom de ulike pakkene de tilbyr. En standard forsikring kan være helt fint om båten brukes lite, eller det er en gammel båt du har. Om båten er flunkende ny, og av den mer kostbare typen, bør en av forsikringene med høyere dekning absolutt vurderes.

I artikkelen over har vi gått inn på de beste forsikringene for din båt, og hva du kan forvente av de ulike leverandørene. De fleste kan også skreddersy løsninger, om det er behov for det. Pass på at du har en forsikring som dekker området du skal ferdes i. Dette gjelder spesielt om du planlegger utenlandsferie. Om turen går svært langt, er det også lurt å ha en forsikring som dekker det meste. Du vet aldri om dere kan bli utsatt for røft vær, sjørøveri eller ander uforutsette problemer på veien.

Helgeturer, ferieturer og late dager på båten bør nytes i fred og ro. Med en god forsikring kan du gjøre akkurat det!

Kilder for denne testen

Hvor god hjelp fikk du?

Klikk på en tommel

Gjennomsnittlig vurdering 0 / 5. Antall stemmer: 0

Ingen vurderinger er gitt.

Vi blir glade for dine erfaringer

Legg igjen din erfaring

Beste i test
Logo