Vertikalskjærer test: De 3 beste mosefjernerene (2024)

Resultatene i denne testen er et resultat av skribenter sine egne vurderinger av ulike produktomtaler, spesifikasjoner og andre kilder. Produktene som blir omtalt selges stort sett i nettbutikker hvor vi har et kommersielt samarbeid. Artikkelen er derfor en annonseartikkel. Lenkene til nettbutikker er  annonselenker. Les gjerne mer om oss og hvordan vi tjener penger på nettstedet. Ta også gjerne kontakt med oss for å komme med din tilbakemelding.

Holder gressplenen din på å bli kvelt av ugress og mose? Da trenger du en god vertikalskjærer. Dette redskapet hjelper deg med å bli kvitt uønsket vekst i hagen, på en effektiv måte.

En vertikalskjærer fjerner mose, samtidig som den lager små hull i plenen slik at gressets røtter får mer luft. Denne mekanismen sikrer også at gresset tar til seg mer næring og vann, og dermed blir mer motstandsdyktig i kampen mot ugresset.

Hvis du sliter med ugress og mose, bør du fortsette å lese denne artikkelen. Vi har nemlig sett på noen av de beste vertikalskjærerne på markedet, slik at du lettere finner modellen som tar knekken på uønsket vekst én gang for alle.

Markedsføring (knapper fører til utvalgt leverandør av produktet)

Stiga SV 415 E – Best i test vertikalskjærer 2024

Vertikalskjærer Stiga SV 415 E test

Stiga SV 415 E er både en vertikalskjærer og en jordfreser – her bestemmer du bruksmodus. Modellen er eklektisk, lett å betjene og har en kraftig motor for effektivt arbeid. Denne vinner fram som beste vertikalskjærer.

Her kan du lese mer eller se dagens pris:

Gardenstore

Produktbeskrivelse

Stiga SV 415 E er en praktisk og allsidig vertikalskjærer som også kan brukes som jordfreser. Motoren er kraftig, og du får et fleksibelt drivsystem bestående av 44 fjærer eller 20 kniver. Klippebredden ligger på 38 cm og det medfølger en praktisk gressoppsamler som rommer 50 liter.

Drivsystemet er utskiftbart, slik at modellen får lang levetid. Dette er en elektrisk vertikalskjærer som gir deg muligheten til å justere arbeidsdybden. På håndtaket finner du stikkontakten som skal feste ledningen, slik at alt av det praktiske er plassert innen god rekkevidde.

Brukervennlighet

Stiga SV 415 E gjør det lett å skifte mellom bruksmodus og drivsystem. Dette kommer godt med om du jobber med et variert underlag. I tillegg er den praktiske oppsamleren en brukervennlig egenskap som er verdt å nevne.

Oppsamleren rommer hele 50 liter, hvilket lar deg arbeide lenge uten avbrudd. Hjulstørrelsen er på 160 mm, noe som lar deg enkelt manøvrere ujevne terreng og «dypp» i gressplenen.

Stiga SV 415 E har et kraftig drivsystem som består av hele 20 kniver eller 44 fjærer. Fjærene bruker du når jorden skal luftes og knivene benyttes til skjæring. Dette gir deg fleksible arbeidsmuligheter og modellen kan brukes som både en jordfreser og en vertikalskjærer.

Knivene bruker du når du skal frese på bakke-overflaten. Fjærene er effektive når jorden skal pløyes og når mose skal fjernes. I tillegg gir den mye vann og oksygen til røttene, samtidig som den evner å fjerne døde røtter. Du justerer arbeidsdybden etter plenen, noe som også er en fordel.

Fordeler:

 • Kraftig drivsystem
 • Justerbar arbeidsdybde
 • Fleksible arbeidsområder

   

Oppsummering

Stiga SV 415 E er en praktisk og allsidig vertikalskjærer med praktiske egenskaper. Her får du to maskiner i ett, takket være muligheten til å bytte drivsystem. Modellen er kraftig, men samtidig lett å betjene. Dette er vertikalskjæreren for de som har tøffe plener å håndtere. Derfor er det enkelt for oss å kåre dette til testens klare vinner.

 • Spesifikasjoner

Spesifikasjoner
Vekt

15 kg

Kraftkilde

Elektrisk

Effekt

1500 W

 

Husqvarna S 138i

Batteridrevet Vertikalskjærer Husqvarna S138i test

Husqvarna S 138i er en batteridreven vertikalskjærer, med stor arbeidsbredde og allsidighet. Ergonomiske håndtak, strømbesparende modus og justerbar arbeidshøyde er alle fordeler verd å nevne.

Her kan du lese mer eller se dagens pris:

Gardenstore

Husqvarna S 138i er en praktisk og effektiv vertikalskjærer som går på batteri. Her får du en 2-i-1-funksjon, lett bladskifte og muligheten til å justere arbeidsdybden etter arbeidsoppgave. Motoren er kraftig og klarer å fjerne selv den vanskeligste mosen eller gressoppsamlingen på plenen. Arbeidsbredden er på hele 38 cm.

Med en stor arbeidsbredde kan du effektivt jobbe med større gressplener, og raskere få jobben overstått på mindre områder. Du får et dobbelt batterispor noe som sikrer en lang driftstid, hvilket vi blir imponert over under testen. Håndtaket kan felles ned for enkel oppbevaring og transportering.

Vi legger med en gang merke til det kompakte designet. Her får du mye kraft og gode funksjoner, i en relativt liten maskin. Modellen presterer like godt når vi bruker den til å lufte plenen som til å rake mose.

Brukervennlighet

S 138i er en del av sortimentet til Husqvarna, en produsent som er kjent for sine brukervennlige egenskaper. Her får du mye ergonomi med på kjøpet, både når det gjelder drift og håndtering. Vi merker oss for enkelt det er å skifte skjæreblader – dette kan selv en nybegynner klare.

Videre er S 138i utstyrt med sentral høydejustering, slik at du enkelt kan justere maskinen for optimal arbeidshøyde. En spake kontrollerer hele aggregatet og gjør det dermed lett å finne arbeidshøyden som passer best for deg.

Det som skiller Husqvarna S 138i mest ut på markedet, er en praktisk blokkering mot støv. Det medfølger nemlig en pose som er skapt for å hindre at støv blåser deg i ansiktet under økten. Vi blir imponert over denne lille, men samtidig gjennomtenkte detaljen.

Dette er en batteridrevet vertikalskjærer, og du får dermed ikke uendelig med driftstid. For å sikre optimal bruk, kan du velge mellom normal modus og saveE-modus. Sistnevnte gir maksimal driftstid med en noe redusert effekt, hvilket er et godt alternativ.

Fordeler:

 • Støvblokkering
 • SaveE

Oppsummering

Husqvarna S 138i er en praktisk vertikalskjærer stappet full med gjennomtenkte funksjoner og egenskaper. Her er det lagt vekt på effektivitet og kraft, samtidig som produsenten har tenkt på brukervennlighet.

Hvis du trenger en kraftig og allsidig vertikalskjærer, vil Husqvarna S 138i være et naturlig valg. Her får du mye kvalitet igjen for pengene.

 • Spesifikasjoner

Spesifikasjoner
Vekt 28 kg
Kraftkilde Batteri
Effekt 0,9 kW

 

Gardena Elektrisk ES 500

Plenlufter Gardena Elektrisk ES 500 test

ES 500 er en lettere og mindre vertikalskjærer, som passer godt for de med minimal oppbevaringsplass. Her får du en sterk motor og brukervennlige egenskaper.

Her kan du lese mer eller se dagens pris:

Gardenstore

Produktbeskrivelse

ES 500 er en elektrisk vertikalskjærer som effektivt fjerner mose og ugress fra plenen. Modellen er noe mindre enn konkurrentene og har en lavere pris. Dette gjenspeiler seg dog i effekten, som også er noe lav. Likevel imponerer ES 500, særlig presterer den godt på sammenpresset gress.

Slitesterke fjær går ned i bakken og forbedrer måten plenen tar til seg næring, vann og luft. Det er enkelt å betjene skjæreren, og enda enklere å oppbevare den når den ikke er i bruk. Motoren er kraftig og du får gjennomtenkte egenskaper med på kjøpet, som blant annet transport-innstillingen.

Brukervennlighet

ES 500 imponerer oss med sin brukervennlig transportstilling. Dette er en funksjon hvor bladene slås opp, slik at du trygt kan transportere den over heller og fliser. Håndtakene er ergonomisk utformet, slik at det blir lett å skyve vertikalskjæreren over gresset.

Dette er en mindre modell, noe som også gjør den plassbesparende. Her kan du arbeide uanstrengt, transportere lett og oppbevare praktisk. Den er også skånsom mot gresset, uansett hvor hardt du skyver. Det er mulig å fjerne håndtaket, noe som gjør det enda lettere å oppbevare maskinen.

ES 500 er utstyrt med en kraftig PowerPlus-motor, som gjør det enkelt å starte maskinen. Du kan arbeide lenge uten avbrudd og vi opplever at modellen nærmest går av seg selv. Alt vi behøver å gjøre er å styre den, noe nybegynnere nok vil sette pris på.

De roterende bladene består av slitesterke fjær som også er herdet i rustfritt stal. Disse kan også justeres med justerings-spaken, dersom de skulle bli slitt etter bruk.

Fordeler:

 • PowerPlus-motor
 • Rustfrie stålfjær

Oppsummering

ES 500 er et utmerket valg av vertikalskjærer for de med mindre plen og mindre oppbevaringsplass. Selv om modellen har en lavere effekt enn andre i testen, presterer den godt og gir flotte resultater.

Vi liker godt hvor kompakt modellen er og at det er mulig å fjerne styret og håndtak for lettere oppbevaring. Hvis du trenger en vertikalskjærer, men har minimalt med oppbevaringsplass, vil ES 500 være et godt valg.

 • Spesifikasjoner

Spesifikasjoner
Vekt

9,5 kg kg

Kraftkilde

Elektrisk

Effekt

500 W

 

Nyttig å vite om vertikalskjærer

En vertikalskjærer har et kraftig og roterende blad som skjærer dype spor ned i gresset. Sporene er som regel mellom 8 og 10 centimeter dype og gir gresset mer luft, vann, næring og styrken det trenger for å bekjempe ugress på egen hånd.

I denne prosessen vil vertikalskjæreren også fjerne mose som ofte ligger i overflaten av gressplener. Rett etter du har kjørt vertikalskjæreren over gresset, kan resultatet se noe voldsomt ut. Men her er det viktig å vite at gresset vokser raskt tilbake og med en ny kraft og styrke.

Hvis noen områder er sterkt preget av mose, dårlig vekst og ugress, kan det lønne seg å tilsette nye gressfrø etter en runde med vertikalskjæreren. Når du velger en maskin, velger du mellom en bensindrevet og en elektrisk modell.

Bensindrevet eller elektrisk vertikalskjærer?

For en vanlige forbruker vil som regel en elektrisk vertikalskjærer gi nok styrke og kraft. Disse kommer med ledning og du må dermed ha tilgang til strøm i umiddelbar nærhet. Det er også mulig å bruke en forlenger, men pass på at du holder ledningen godt unna det roterende bladet.

Hvis du derimot skal jobbe med store områder, kan en bensindrevet variant være et godt alternativ. Disse modellen bearbeider selv leirete og tung jord, og har hakket mer kraft enn elektriske skjærere. Dette blir ofte valgt av profesjonelle, mens elektriske er valgt for hjemmebruk.

Hvor god hjelp fikk du?

Klikk på en tommel

Gjennomsnittlig vurdering 0 / 5. Antall stemmer: 0

Ingen vurderinger er gitt.

Vi blir glade for dine erfaringer

Legg igjen din erfaring

Beste i test
Logo