Dykksag test: De 2 beste dykksagene (2024)

Resultatene i denne testen er et resultat av skribenter sine egne vurderinger av ulike produktomtaler, spesifikasjoner og andre kilder. Produktene som blir omtalt selges stort sett i nettbutikker hvor vi har et kommersielt samarbeid. Artikkelen er derfor en annonseartikkel. Lenkene til nettbutikker er  annonselenker. Les gjerne mer om oss og hvordan vi tjener penger på nettstedet. Ta også gjerne kontakt med oss for å komme med din tilbakemelding.

Er du på jakt etter et verktøy som lar deg kutte presist og rent? Da er det ingenting som slår en god dykksag. Denne sagen minner om en sirkelsag, mer en langt mer raffinert type. Dykksagen er skapt for presisjonskjæring og etterlater seg perfekte og pene snitt i en mengde materiale.

Dykksag kan brukes av profesjonelle og vanlige forbrukere. Hvis du har behov for rette og lange kutt i store plater, vil dykksagen være en utmerket hjelper. I tillegg kan den brukes når du skal kutte langs vegger og rive opp gamle gulv, eller installere ny parkett. Dykksager brukes også til møbelsnekring og bygging av terrasse.

Er du på jakt etter en god dykksag, men er usikker på hvor du skal starte? Da har du kommet til rett sted. Vi har testet to av markedets mest populære varianter – en batteridrevet og en på strøm. 

Hvis du i tvil om hva du egentlig bør se etter, gir vi deg god informasjon om bruksområder samt egenskaper i slutten av testen. Dykksag kan brukes av alle – selv de som aldri har rørt en sag før. Les mer om fordelene med sagen og finn den beste dykksagen til ditt formål.

Markedsføring (knapper fører til utvalgt leverandør av produktet)

Bosch GKT 55 GCE – Best i test dykksag 2024

Bosch GKT 55 GCE test

Bosch GKT 55 GCE er en profesjonell dykksag av høy kvalitet. Modellen kommer med avanserte funksjoner, høyverdige maskinkomponenter og et presisjonsblad for ekstremt pene kutt. Dykksagen kan brukes på en rekke materialer og modellen presterer svært godt i våre tester.

Her kan du lese mer eller se dagens pris:

Sjekk dagens pris

GKT 55 GCE fra Bosch har en motor på 1 400 Watt og flere justerbare hastighetsinnstillinger. Det er denne egenskapen som gjør at dykksagen egner seg godt i arbeid med ulike materialer. Med andre ord er dette en dykksag som kan brukes til nesten alt, hvilket gjør den svært allsidig. 

Dykksagen er skapt for å gjøre dykkutt og format kapping. Du justerer enkelt turtallet slik at bladet er tilpasset materialet du jobber med. Her kan du også justere dybden. Uten styreskinnen kan dybden i 90 eller 50 grader. I førstnevnte får du en sagdybde på 57 mm, mens en 45 graders justering gir en dybde på 42 mm.

Det medfølger et sirkelblad med en diameter på 165 mm og 48 tenner. Bladet egner seg best til produkter av tre og sammensatte trematerialer. Du får også et utmerket resultat hvis du skal kutte akrylglass, panel materialer, kartong og aluminium. Dybden og hastighet justeres etter arbeidsoppgave.

Bosch GKT 55 GCE går på strøm og du må dermed benytte deg av en stikkontakt under bruk. Motoren gir til gjengjeld mye kraft, og du er ikke avhengig av å bytte batteri og lade underveis. Når du har lange prosjekter fremover deg, er det absolutt en fordel å ha en strømdrevet dykksag tilgjengelig.

Selv om dette er en dykksag med profesjonelle kvaliteter, fremstår den brukervennlig, enkel og intuitiv i bruk. Denne dykksagen kan like gjerne benyttes av nybegynnere som erfarne. Vi liker ekstra godt hvor støysvakt sagbladet er, slik at du kan arbeide komfortabelt uten å sjenere naboer og resten av familien. I tillegg blir jobben mer behagelig for deg som manøvrerer maskinen.

Bosch har også utstyrt GKT 55 GCE med et effektivt støvavsugssystem og et integrert støvutløp. Her blir verken du eller innemiljøet plaget av forurensing, støv eller partikler fra emnet. GKT 55 GCE kan også friste med mykstart, overbelastningsvern og spindellås for økt brukervennlighet og sikkerhet.

Denne dykksagen er en drøm å jobbe med. Den er ikke for tung og lar seg enkelt forflytte ved behov. God ergonomi sørger for at du alltid har utmerket kontroll på maskineriet, og håndtaket er behagelig å jobbe med. Skal du begi deg ut på en lengre økt, vil det gode designet sørge for at du ikke sliter ut armer og skuldre.

Har du aldri brukt en dykksag før? Det medfølger en nøye forklart bruksanvisning som tar deg gjennom stegen for oppsett og bruk. Bruksanvisningen er svært lettleselig og enkel å forstå seg på. Vi anbefaler at du setter av litt tid til å gå nøye gjennom instruksjonene, før du starter med arbeidet. Da kan du være trygg på sikker og korrekt bruk, samtidig som du får mest mulig ut av de mange funksjonene til GKT 55 GCE.

Fordeler:

  • Støysvak og renslig: GKT 55 GCE har et integrert støvutløp og et effektivt støvavsugssystem. Dette sikrer et trygt og rent arbeidsmiljø, uten at du eller materialet blir støvet ned. I tillegg er GKT 55 GCE meget støysvak og behagelig å arbeide med.
  • Justerbar hastighet: Du kan justere hastigheten på turtallet og dybden på sagbladet. Dette gjør du enkelt med de intuitive knappene, slik at maskinen alltid er stilt inn etter materiale du skal kutte.
  • Nøyaktige resultater: GKT 55 GCE leverer ekstremt presise, rene og nøyaktige kutt. Det er lett å oppnå profesjonelle resultater uten fliser, selv for en nybegynner.

Resultat

Bosch GKT 55 GCE er en robust og kraftig dykksag med enestående kvaliteter. Takket være et tilpasset styreskinnesystem og et unikt presisjonssagblad, er du sikret uslåelige resultater gang på gang. Vi liker at modellen er brukervennlig, selv om den er profesjonell. Dette kommer tydelig frem i den enkle manøvreringen og den støysvake motoren.

GKT 55 GCE er en gjennomført dykksag fra topp til bunn. Dybden justeres lett med et tommeltrykk, bladbytte er enkelt og du får med alle funksjoner som trengs for å skape perfekte resultater. Dette er en dykksag som garantert vil falle i smak, uansett om du er profesjonell eller hobbysnekker. 

Bosch GKT 55 GCE går som nevnt på strøm og derfor passer den ekstra godt til lange og større prosjekter. Modellen er kraftig og har en lang ledning, slik at du ikke skal føle deg hemmet selv om du er avhengig av stikkontakt under bruk.

Hvis du er på jakt etter en sterk og solid dykksag som scorer høyt i alle ledd, er det ingen tvil om at du burde sjekke ut GKT 55 GCE fra Bosch. Basert på brukervennlighet og kvalitet, kårer vi derfor GKT 55 GCE dykksag til best i test og markedets beste dykksag.

  • Spesifikasjoner

Spesifikasjoner
Turtall 3 600 til 6 250 omdreininger i minuttet
Sagbladdiameter 165 mm
Sagdybde 90 grader: 57 mm

 

Bosch GKT 18V-52 GC SOLO L-BOXX

Bosch Dykksag GKT 18V-52 GC SOLO test

GKT 18V-52 GC SOLO er nok en utmerket dykksag fra Bosch, men denne modellen er batteridreven. Det er flere aspekter som skiller GKT 18V-52 ut fra andre varianter, men mye handler om design, fleksibilitet og brukervennlighet. Selv om dette er en batteridreven dykksag, har den fortsatt mye kraft å by på. 

Her kan du lese mer eller se dagens pris:

Sjekk dagens pris

Produktbeskrivelse

Dykksagen gi optimal kuttytelse, takket være en BITURBO Brushless-teknologi og kraften fra ProCore18V. Her får du en kraft som tilsvarer 1620 Wolt i elektriske dykksager. Du vil dermed kunne kutte raskt og effektivt, samtidig som du får en enorm presisjon og et profesjonelt resultat. 

Modellen er som nevnt batteridreven, og dette har sin naturlige fordeler. I tillegg er dykksagen ekstremt kompakt i alle dimensjoner, noe som gir den en uslåelig mobilitet. Bosch har gjort seg flid med konstruksjonen og skapt en kompakt dykksag som kan kjøre på bare ett batteri. 

Et hendig og kompakt verktøy øker naturligvis brukervennlighet, men det åpner også opp for nye muligheter. Ettersom modellen er så liten, kan du jobbe inntil veggen med en glip på bare 10 millimeter mellom vegg og sagblad. GKT 18V-52 skjærer effektivt og kan håndtere materialer med tykkelse på opptil 52 millimeter. 

Takket være styreskinnen får du nøyaktige kutt hver eneste gang. Dykksagen har flere bruksområder, men egner seg spesielt godt til snekkerarbeid på hjemmefronten. Skal du beskjære parkettgulv, kjøkkenkonstruksjon eller snekre møbler? Da er GKT 18V-52 et utmerket valg.

Som nevnt gjør designet at GKT 18V-52 er meget enkel å håndtere – selv for nybegynnere. I tillegg er den lett å frakte med seg dersom du jobber på oppdrag eller skal snekre på hytten. Modell har en smart tilkoblingsfunksjon som lar deg holde oversikt over gjenværende batteri.

Du kan justere skjærehastigheten avhengig av materialet du jobber med, og det er i tillegg mulig å skru på «Eco Mode». Dette reduserer kraft og hastighet, men vil til gjengjeld gi deg en lengre batteri- og brukstid.

Dykksagen føles veldig behagelig og balansert i bruk. Vi liker godt at vi føler kontroll, selv om sagen er liten og kompakt. Et godt håndtak gir sikkert grep og en utmerket balanse. Det er ingen problem å holde på med lengre prosjekter, takket være den lette vekten og god ergonomi.

GKT 18V-52 egner seg svært godt til arbeid langs vegger, men kan brukes til dykksaging i forskjellige materialer. Her er det mulig å arbeide med akrylglass, tre, kartong, aluminium, panel materialer og komposittmaterialer.

For å redusere støv og forurensing, kan du benytte en støvpose. Dette sikrer at minst mulig pussestøv og partikler havner i luften. Som med andre dykksager fra Bosch, får du også med funksjoner som spindellås, gjenstartbeskyttelse, overbelastningsvern og mykstart. Dette lover brukervennlighet og trygt arbeid.

Fordeler:

  • Batteridrevet: Batteridrevne verktøy gir rom for mye fleksibilitet. Du trenger ikke å bekymre deg for ledninger og stikkontakter, og du kan dermed jobbe akkurat der du vil med en uslåelig mobilitet.
  • Kompakt design: Det kompakte designet har mange fordeler. Dykksagen kan skjære helt inntil vegger, med et mellomrom på bare 10 millimeter. Den er i tillegg lett å frakte med seg og enkel å håndtere.
  • Justerbar hastighet: Du kan justere hastigheten på GKT 18V-52 for å tilrettelegge arbeidsoppgaver. Dette skjer via en app hvor du også kan skur på ECO-modus. Sistnevnte gir en økt batteritid på 20 %.

     

Resultat

GKT 18V-52 er en kompakt, men kraftig batteridrevet dykksag fra Bosch. Modellen har flere gode egenskaper og brukes hyppig av profesjonelle snekrer som reiser mye i jobben. Vi liker særlig godt hvor kompakt modellen er, noe som gjør det mulig å arbeide tett inntil veggen – perfekt når du skal installere parkettgulv.

Videre har du muligheten til å justere hastighet, dybde og skru på ECO-modus. Sistnevnte er alltid en god egenskap å ha når du arbeider med batteridrevne verktøy. Vi setter også pris på hvor effektivt og hurtig maskinen arbeider, og at det er mulig å kutte nøyaktig i materialer opptil 52 millimeter.

Dykksagen passer ekstra godt til de som er på jakt etter noe kompakt og lite, men fortsatt ønsker profesjonelle kvaliteter. Har du en stor oppussingsjobb eller renoveringsprosjekt fremfor deg? Da vil GKT 18V-52 være gull verdt når du skal begi deg ut på gulvene og terrasse.

Hvis du utelukkende skal arbeide med lengre prosjekter, kan det muligens være en fordel å benytte seg av en dykksag som går på strøm – for eksempel testvinneren. Dette reduserer mobilitet og fleksibilitet, men du vil ikke oppleve avbrudd under økten. Skal du derimot jobbe med mellomstore prosjekter, og har tid til å bytte batteri, er GKT 18V-52 et ypperlig valg av batteridreven dykksag.

  • Spesifikasjoner

Spesifikasjoner
Turtall

2 800 til 5 500 omdreininger i minuttet

Sagbladdiameter

140 mm

Vinkel

-1 til 47 grader

 

Forskjellen på dykksag og sirkelsag

Dykksag og sirkelsag har mange likheter. Dette er nemlig en slags sirkelsag, men dykksagen kjører imidlertid på en skinne. Denne egenskapen gjør det mulig å kutte presist, snorrett og med høy presisjon. 

Navnet dykksag kommer av at sagbladet ikke er synlig før sikkerhetsknappen trykkes inn og bladet skyves ned mot materialet. Dermed vil sagbladet dykke ned i emnet, noe som etterlater perfekte kutt hver eneste gang. Av sikkerhetshensyn er det ikke anbefalt å dykke med en vanlig sirkelsag. 

Hva er fordelen med en dykksag?

Den største fordelen er at du kan kutte presist, kort og nøyaktig på kort tid. Hvis du skal oppnå samme resultater med en sirkelsag, er du nødt å være stø på hånden eller ha lang erfaring som profesjonell snekrer. Alternativt kan du spenne fast materialet, hvilket tar noe tid. 

En dykksag er altså den enkleste og mest effektive metoden når du trenger presise kutt. Alt du behøver å gjøre er å markere hver ende av emnet og legge ned skinnen. Sagen føres deretter på skinnen og du sitter igjen med et perfekt kutt.

Med en vanlig sirkesalg må sagen holdes tett inntil rettholten under hele kuttet. Bruker du derimot en dykksag, kan sideretningen på skinnen løses, takket være spor i anlegget til sagen. Det er ikke uten grunn at selv de profesjonelle benytter seg av dykksag for å oppnå best mulig resultat.

Hvis du aldri har brukt en dykksag tidligere, kommer du til å bli overrasket over kvaliteten på snittet. De fleste dykksager av høy kvalitet, produseres med et fintannet blad. Dette sikrer pene og nøyaktige kutt, uten at materialitet flises opp og krever bearbeiding.

Typiske arbeidsoppgaver med dykksag

Dersom du fortsatt er usikker på hvorvidt du trenger en dykksag eller sirkelsag, skal vi servere deg noen av de typiske bruksområdene. Vi har allerede nevnt at dykksagen lager snitt mer presisjon, men i hvilke situasjoner er dette egentlig en fordel?

Kapping av bord

Skal du bygge terrasse eller legge nytt golv? Med en dykksag kan du være helt sikker på at gulvbordene blir nøyaktig samme lengde. Legg terrassebordene utover bakken og plasser skinnen på toppen. Du sitter igjen med like lang bord, helt uten fliser i enden.

Rette og skrå snitt i plater

En dykksag gir deg en praktisk føringsskinne som sikrer at sagen holdes stabil, helt uten ekstra arbeid for deg. Du kan dermed lage helt rette snitt i større plater, enten den skal deles opp eller skjæres ut. Rette snitt kan være fordelaktig under møbelsnekring. 

Skrå snitt er også en mulighet, noe som igjen passer godt til utskjæring. Vanligvis kan du justere skår snittet i en mengde vinkler, typisk fra -1 til 48 grader. Snittene blir igjen presise og pene, helt uten fliser.

Hvordan finne den beste dykksagen?

Hvis du synes det er vanskelig å vite hva du skal se etter, bør du begynne med egenskapene og bruksområde. Hva skal du bruke dykksagen til og hvilke kvaliteter trenger du for å oppnå best mulig resultat. Vi beskriver egenskapene her:

Hastighet og turtall

Når du ser på dykksager, vil du finne informasjon om hastighet og turtall. Dette indikerer hvor fort bladet snurrer. I noen situasjoner vil det være fordelaktig å kunne justere hastigheten etter materiale du jobber med. Det er ikke alle dykksager som har variabel hastighet, og derfor bør du huske å se etter dette i produktbeskrivelsen.

Støvavsug

Når du jobber med å kutte materiale, vil det alltid forekomme støv og partikler. Derfor er det uhyre viktig at dykksagen har et godt støvavsug, slik at ikke sagstøv og sagflis ender opp i luften og rommet. Dette skaper et utrygt og forurenset arbeidsområde. 

Lyd og vibrasjon

Det er naturlig at verktøy gir fra seg litt vibrasjoner, men her varierer mengden ekstremt fra produkt til produkt. Jo mer en dykksag vibrerer, desto mindre behagelig blir håndteringen. Vibrering har ingenting å si på kvaliteten til dykksagen eller arbeidet – her handler det mest om komfort og brukervennlighet. 

Det samme gjelder støynivået. En dykksag som bråker betyr ikke nødvendigvis at den er dårlig, men det skaper en mindre behagelig arbeidssituasjon. For best komfort bør du se etter en støysvak dykksag med vibrasjonsdemping. Dette er særlig viktig om du planlegger å jobbe lengre økter. 

Sagdybde

Sagdybde handler enkelt og greit om hvor dypt dykksagen klarer å skjære. Hvis du utelukkende skal jobbe med tykke planker og plater, lønner det seg naturligvis å gå for en modell med stor sagdybde. Jo mindre verdi i dybde, desto tynnere planker kan du arbeide med. 

De fleste modeller har en justerbar sagdybde, noe som er praktisk hvis du skal lage kutt, fremfor å sage gjennom hele materialet. I noen tilfeller vil du se at sagdybde ved gjæring står oppført. Gjæring er et begrep som betyr at du kan justere vinkelen på snittet, og dybden tilsier altså hvor dypt dykksagen kutter i vinkler.

Effekt

Effekt er kanskje det første mange ser etter. Jo høyere effekten er, desto mer kraft får du. Dette er et mål som gir oss en beskrivelse av hvor tøffe oppgaver dykksagen kan ta på seg. Hvis du for eksempel skal kutte store, tykke trematerialer med spenning, er det viktig å se seg ut en modell med mye kraft. 

Hvis du skal jobbe med tynnere materialer vil ikke effekten være like viktig. Det er også viktig å påpeke at en høy effekt og myke kraft, ikke nødvendigvis er synonymt med god kvalitet og prestasjon.

Hvordan velge dykksag?

Vi anbefaler at du tenker gjennom hvilke kriterier som er viktig for deg, og hvordan du planlegger å bruke dykksagen. Når du har spesifikke bruksområdet i tankene, vil det være lettere å prioritere de viktigste egenskapene. 

Til slutt kan du ta pris med i beregningen, men husk at du som regel får det du betaler for. En god dykksag vil vanligvis ligge et sted mellom 4 000 og 6 000 kroner. De batteridrevne variantene koster gjerne hakket mer, men gir deg til gjengjeld mye mobilitet. 

For å få mest bruk ut av dykksagen, lønner det seg å investere i gode kvaliteter. Dette gir også de beste resultatene på arbeidet. 

Vi anbefaler også at du bruker tid på å sette deg inn i mekanismen til din valgte dykksag. Da kan du være sikker på at du bruker dykksagen på riktig vis. Ta en titt på våre anbefalte produkter og sammenlign testen med dine krav. Slik finner du den beste dykksagen for deg!

Hvor god hjelp fikk du?

Klikk på en tommel

Gjennomsnittlig vurdering 5 / 5. Antall stemmer: 1

Ingen vurderinger er gitt.

Vi blir glade for dine erfaringer

Legg igjen din erfaring

Beste i test
Logo