Brannalarm test: De 8 beste brannalarmene 2023

Resultatene i denne testen er et resultat av skribenter sine egne vurderinger av ulike produktomtaler, spesifikasjoner og andre kilder. Produktene som blir omtalt selges stort sett i nettbutikker hvor vi har et kommersielt samarbeid. Artikkelen er derfor en annonseartikkel. Lenkene til nettbutikker er  annonselenker. Les gjerne mer om oss og hvordan vi tjener penger på nettstedet. Ta også gjerne kontakt med oss for å komme med din tilbakemelding.

I denne artikkelen skal vi teste ulike brannalarmer, for å finne ut hvilken brannalarm som fortjener den jevne tittelen «beste brannalarm 2023».

Men før vi kommer så langt skal vi fordype oss litt i temaet «brannalarm» på generelt grunnlag. Vi skal rett og slett finne ut hva som skal til for å bli kåret til «beste brannalarm 2022» med utgangspunkt i hvilke funksjoner den brannalarmen bør ha.

Hva er en brannalarm?

Først og fremst skal vi besvare dette spørsmålet: Hva er en brannalarm? Dette er et spørsmål som er veldig enkelt å svare på, og vi skal forklare det på en veldig banal måte.

Begrepet «brannalarm» består av to ord som er satt sammen til ett – brann og alarm. Og begge disse begrepene er godt kjent for folk flest. Disse begrepene kan beskrives slik hver for seg:

 • Brann er et negativt ladd ord som brukes i forbindelse med at det oppstått en forbrenningsprosess som man ikke ønsker at skal finne sted. Alvorlighetsgraden kan være forskjellig fra situasjon til situasjon, men generelt sett betyr det at ild har kommet ut av kontroll. Og det er svært uheldig situasjon
 • Alarm er et ord som ofte har et negativt fortegn, men som vanligvis brukes til noe positivt. Begrepet «alarm» kan vise til både en fysisk gjenstand (f.eks en brannalarm) eller en prosess som settes i gang som følge av en beskjed fra den nevnte alarmen. Alarm er altså både en gjenstand, men også en prosess som settes i gang i forbindelse med en situasjon som er eller kan være farlig.

Med dette som utgangspunkt vil det ikke være vanskelig å tenke seg til hva en brannalarm er. En brannalarm er rett og slett en alarm som gir beskjed om at det har oppstått en brann et eller annet sted, og at det derfor er behov for å sette i gang prosessen for å få en slutt på denne situasjonen.

Brannalarm vs. røykvarsler

Dersom du har prøvd å skrive inn «brannalarm» i søkefeltet på Google, så har du sikkert lagt merke til at de fleste søkeresultatene viser «røykvarsler» i stedet for «brannalarm». Dette er en liten detalj som kan ha en forvirrende effekt, samtidig som det kan være litt frustrerende siden man ikke finner frem til informasjonen man er på jakt etter.

Årsaken til at det er slik er at brannalarm og røykvarsler er to begreper som går hånd i hånd. På samme måte som at en brannalarm informerer om at det har oppstått en brann, så informerer en røykvarsler at det har oppstått røyk i en bolig som gjerne er en direkte følge av en brann (enten direkte eller indirekte). Derav uttrykket «ingen røyk uten ild».

Men er det egentlig så viktig om man skriver inn «brannalarm» eller «røykvarsler» i søkefeltet på Google? Det spiller ikke så stor rolle. Kjært barn har mange navn sies det jo! De fleste alarmsystemer leverer i dag produktpakker som inkluderer nøyaktig det du trenger, så du vil få et eller flere produkter som oppfyller behovene dine uansett.

Dette bør du tenke på når du skal kjøpe brannalarmsystem

Det er imidlertid ikke bare bare å skulle investere i et brannalarmsystem. I en slik situasjoner er det mye forskjellig man er nødt til å tenke på, og det kan være greit å ha det i bakhodet til enhver tid. Dette bør du tenke på når du skal kjøpe brannalarmsystem:

 • Optiske eller ioniske varslere? Dette er noe det er mye uenighet om, da noen mener at det ene er bedre enn det andre. Vi vil imidlertid råde deg til å gå for en produktpakke som inkluderer både optiske og ioniske varslere. Veldig ofte er det de optiske varslerne som trekkes frem som det mest fordelaktige produktet, og det er kanskje sant, men en kombinasjon vil heller aldri slå feil.
 • Når det gjelder kabling eller trådløs sammenkobling står du nok mer fritt til å velge det du er mest komfortabel med. Her er det ene og alene du som avgjør hva du ønsker å benytte deg av. I forbindelse med dette er det desto viktigere at du velger seriekoblede varslere, enn om du velger kabling eller trådløs. Seriekoblede varslere betyr at alarmen går i alle rom og ikke bare ett, noe som er veldig praktisk dersom det skulle oppstå en brann. Det er viktigere at alarmen oppfyller behovene dine enn om den er kablet eller trådløs.
 • Det er ikke uvanlig å lure på hvor mange brannalarmer du trenger. Noen sier at du skal ha i rommene du oppholder deg i fast, mens andre sier at du skal ha en brannalarm i hvert eneste rom. Det gjør det vanskelig å konkludere med noe, men hvis du vil ha en brannalarm i hvert eneste rom, så er det ikke noe i veien for det! Jo flere, jo bedre kan man jo si – forutsatt at brannalarmene er seriekoblet.
 • Når du skal kjøpe brannalarm/røykvarsler, er det viktig at du kjøper en som er godkjent. Brannalarmer som er merket enten NS-EN 14604, SNR 235 eller DSB 235, samt CE-merket er godkjente.
 • Dersom valget står mellom en alarm fra en kjent aktør og en alarm fra en litt mindre kjent aktør, så vil vi råde deg å gå for alarmen som leveres av den kjente aktøren. Ikke fordi det nødvendigvis er noe galt med produktet fra den mindre kjente aktøren, men når sant skal sies, så er det ofte en grunn til at det ene produktet er mer «kjent» enn det andre.
 • Når man skal investere i noe, er det veldig mange som er svært prisbevisst. I forbindelse med dette vil vi understreke at det ikke er noe galt i å være det. Folk har forskjellig utgangspunkt, også når det kommer til pris, og det er naturligvis helt greit. Det vi imidlertid vil understreke, er at det er viktig å ikke la prisen være den avgjørende faktoren for om du kjøper et produkt eller ikke. Hvis produktet som er hakket dyrere enn det billigste er bedre, så bør du velge det!

Test av 8 forskjellige brannalarmer

Ovenfor har vi sett litt på temaet «brannalarm» generelt. Nå er det på tide å gå over til selve testdelen av denne artikkelen. Nedenfor skal vi ta en nærmere titt på 8 forskjellige brannalarmer, og blant disse skal vi finne ut hvilken brannalarm som er «beste brannalarm 2022»!

Verisure Brannalarm – beste brannalarm 2022!

Verisure brannalarm test

Verisure er blant Norges ledende alarmselskap, og det er hovedsakelig to grunner til det. Selskapet har hatt mer enn 30 år i bransjen, og de har rundt 240 000 norske kunder. Verisure har både boligalarm og brannalarm i sine alarmpakker.

På sin nettside har Verisure inkludert en oversikt over forskjellige funksjoner som deres alarmsystemer har. De hevder i tillegg at dette er funksjoner som flere andre alarmselskap ikke har, noe som gjør Verisure sin alarmteknologi til den beste alarmteknologien på markedet:

 • Brannalarmen fra Verisure er basert på en alarmteknologi som sørger for maksimal beskyttelse, samt kontroll over boligens sikkerhet til enhver tid.
 • Du kan styre dette systemet fra akkurat der du er, enten du sitter på favorittplassen din på sofaen eller ligger henslengt på en solseng ved bassengkanten i et eller annet Syden-land.
 • Brannalarmen fra Verisure er seriekoblet med optiske røykvarslere som har en innebygd sirene.
 • I de optiske røykvarslerne er det en innebygget talefunksjon som er spesialutviklet for å vekke barna i husholdningen.
 • Alarmsystemet fra Verisure inkluderer også umiddelbar evakueringshjelp gjennom en tale/lytteenhet.

Verisure har mange likheter med brannalarmsystemet fra Sector Alarm, og begge er svært gode aktører. Men Verisure har helt rett i deres alarmsystem har noen funksjoner som Sector Alarm ikke har i sitt, og derfor mener vi at brannalarmen fra Verisure er beste brannalarm 2022!

Sector Alarm Brannalarm

Sector alarm brannalarm

Sector Alarm er en velkjent aktør i forbindelse med ulike alarmsystem, for eksempel boligalarm. Men visste du at Sector Alarm også leverer brannalarmsystem? Det gjør de, og dette systemet skal vi en nærmere titt på nedenfor.

Brannalarmen fra Sector Alarm er en del av et større brannalarmsystem som består av både røykvarslere og brannalarmer, noe som minimerer sjansen for brann betraktelig. Dette kjennetegner brannalarmsystemet fra Sector Alarm:

 • Brannalarmsystemet gjør at boligen din overvåkes 24/7, og derfor kan du føle deg trygg hele døgnet – uansett hvor du befinner deg.
 • Hvis du har både bolig- og brannalarm fra Sector Alarm, så fungerer brannalarmen uavhengig av boligalarmen. Selv om boligalarmen har blitt skrudd av manuelt, så vil brannalarmen være på til enhver tid.
 • Røykvarslerne i brannalarmsystemet fra Sector Alarm oppdager røyk veldig tidlig i prosessen, så i praksis betyr det at du får mer tid til å komme deg i sikkerhet.
 • Sector Alarm overvåker brannalarmene sine kontinuerlig, så at brannalarmen skal gå tom for batterier trenger du ikke å bekymre deg for i det hele tatt.
 • Når en alarm utløses så vil alarmstasjonen bekrefte dette ved bruk av kamera. Det gjør det enklere for alarmstasjonen å iverksette en aktuell løsning på så kort tid som overhodet mulig, enten det dreier seg om å sende ut nødetater eller vektere.

Sector Alarm har opplevd å gå til topps i en rekke tester, som du kan se på nettsiden deres. Denne aktøren har blant annet blitt kåret til vinner av Kundeserviceprisen, Norsk Bærekraftbarometer og NKBs bransjepris, så det er ingen tvil om at Sector Alarm scorer bra på mange områder.

Homely Brannalarm

homely brannalarm test

Ifølge dem selv, så sørger Homely for “full trygghet til en rimelig pris”. Dette selskapet bygger på en forretningsidé om at trygghet skal være tilgjengelig for alle, og vi synes at det er veldig godt utgangspunkt.

Homely har utviklet sin egen brannpakke, og denne pakken inkluderer en hjemmesentral, tre optiske røykvarslere som er seriekoblet, én smart sirene, ett fasadeskilt og tre klistremerker. Homely sitt brannalarmsystem er en del av en FG-godkjent alarmstasjon med vektertjeneste.

Utover den generelle informasjonen synes vi imidlertid ikke at nettsiden til Homely inkluderer mye informasjon som forteller oss om hvorfor forbrukerne bør velge akkurat brannalarmen fra Homely. Det er tilsynelatende ingenting ved denne brannalarmen som får produktet til å skille seg ut på samme måte som brannalarmene fra Sector Alarm og Veisure.

Full trygghet til en rimelig pris er vel og bra, så vi vil likevel understreke at dette brannalarmsystemet passer godt for de som er på jakt etter et brannalarmsystem som passer inn i et noe begrenset budsjett. Det er kanskje det eneste som får brannalarmen fra Homely til å skille seg ut i mengden, og vi skulle helst sett at det var litt mer enn som så.

Avarn Security Brannalarm

Avarn security brannalarm

Avarn Security kan beskrives som “en totalleverandør av sikkerhetsløsninger». Dette er et alarmselskap som både bedrifter og privatpersoner kan benytte seg av.

Etter å ha tatt en titt på nettsiden deres, er det ingen tvil om at alarmselskapet tilbyr gode betingelser til begge parter. Vi finner dog ikke tydelig og god informasjon om alarmselskapets brannalarm. Det blir bare nevnt i en bisetning i forbindelse med hva alarmstasjonen deres kan være et mottak for:

 • Brann
 • Innbrudd
 • Ran

Det er mye vi kunne sagt mye om Avarn Security, for vi tviler ikke på at dette er en veldig seriøs og god aktør, men ettersom dette er en test av brannalarmer, så blir det litt vanskelig å inkludere dette selskapet i denne testen når vi ikke finner noen informasjon om nettopp dette.

Vi vil derfor benytte anledningen til å si at Avarn Security fremstår som et alarmselskap med forbedringspotensiale. De trenger naturligvis ikke å tilby en egen brannalarm, men det hadde ikke vært feil med litt mer inngående informasjon om produktene deres. Det kan vi rett og slett ikke legge skjul på at vi savner i dette tilfellet.

Trygg Vakt Brannalarm

trygg vakt brannalarm test

Den neste brannalarmen vi skal se på leveres av et selskap med navn Trygg Vakt. Trygg Vakt er en alarmtjeneste som er basert i Tromsø. Denne alarmtjenesten jobber hver eneste dag med å sikre privatpersoners hjem, noe som er veldig positivt.

Trygg Vakt leverer forskjellige alarmer. I tillegg til å levere boligalarmer, så leverer de også brannalarmer og innbruddsalarmer. I dette tilfellet er det alarmtjenestens brannalarm vi skal ta en litt nærmere titt på. Dette er noen av funksjonene som kjennetegner Trygg Vakt sine alarmer:

 • Du kan få alarmer med og uten tilhørende apper. I praksis betyr det at du kan styre alarmsystemet med smarttelefonen din, men denne funksjonen trenger ikke å følge med dersom det er du ikke bruker smarttelefon til vanlig.
 • Alarmene kan også leveres med muligheten til direkte bilder fra kameradektorer.
 • Trygg Vakt har patruljer som er tilgjengelig 24/7, så du kan få hjelp til alle døgnets tider dersom det skulle være nødvendig.

Det er ingen tvil om at Trygg Vakt tilbyr en god alarmtjeneste, men ettersom den er basert i Tromsø, så sier det seg selv at dette er en alarmtjeneste som fungerer desidert best dersom du er bosatt i Tromsø eller omegn. Om du bor i Oslo eller Kristiansand, så er kanskje ikke Trygg Vakt det beste valget for deg.

Stanley Security Brannalarm

Stanley security brannalarm test

Stanley Security har spesialisert seg på overvåking av bedrifter, og tilbyr en svært omfattende overvåkingstjeneste til virksomheter. I praksis betyr det at dersom du driver din egen virksomhet, så kan du hyre inn Stanley Security, og dermed få anledning til å konsentrere deg om det du kan best – nemlig å drive virksomheten din.

I så fall vil Stanley Security konsentrere seg om det de kan best, og det er å sørge for virksomheters sikkerhet. Blant Stanley Security sine alarmstasjonstjenester finner vi et brannalarmsystem. Et slikt abonnement gir deg følgende fordeler:

 • Nasjonalt politigodkjent alarmstasjon med 24/7 drift
 • Spesialtrente alarm- og videooperatører
 • Fjernstyringstjenester
 • Anrop fra høyttalere eller utsendelse med Alarm Patrol
 • Overvåking av sikkerhetssystemer
 • Sentralbord

Stanley Security tilbyr virksomheter en komplett pakke, og denne pakken består av flere sikkerhetssystemer. I tillegg til brannalarm, så inkluderer denne pakken følgende sikkerhetssystemer:

 • Innbruddsalarm
 • Videoovervåking
 • Overfallsalarm
 • Heisalarm
 • Teknisk alarm

Det er ingen tvil om at Stanley Security tilbyr et godt produkt til sine kunder. Hvis vi imidlertid skulle trukket frem noe, så ville vi kanskje sagt at det hadde vært hyggelig hvis Stanley Security også tilbød sine tjenester til privatpersoner. Men det er naturligvis ikke opp til oss å avgjøre! Det er uten tvil et godt produkt uansett.

Falck Brannalarm

Falck brannalarm

Tidligere kunne du få alarmtjenester levert av Falck Alarm, men nå fungerer det ikke slik lenger. I 2017 inngikk nemlig Falck Alarm et samarbeid med Verisure, så nå er det Verisure som leverer de samme alarmtjenestene som før ble levert av Falck Alarm.

Ettersom at Falck Alarm nå er en del av Verisure, så blir man bedt om å gå til nettsiden til Verisure for å finne ut mer om alarmtjenestene som Falck Alarm en gang leverte. Og det er naturligvis noe vi kan gjøre. Dette er noen av faktorene som kjennetegner Verisure, som ofte fører til at det ikke er uvanlig å beskrive Verisure som Norges ledende alarmsystem:

 • Verisure har over 30 år med erfaring i denne bransjen.
 • Selskapet har totalt 240 000 norske kunder.

Det er altså slik at alarmene fra tidligere Falck Alarm nå er basert på samme teknologi som alarmene fra Verisure. Ovenfor testet vi alarmene fra Verisure, og fant ut at disse alarmene inkluderer flere gode funksjoner. Disse gode funksjonene er som følgende:

 • Brannalarmen fra Falck Alarm/Verisure baserer seg på en moderne alarmteknologi som sørger for maksimal beskyttelse. I tillegg til maksimal beskyttelse så er det noen som kontroller boligens sikkerhet til enhver tid.
 • Alarmsystemet kan styres fra akkurat der du er på tidspunktet du trenger å styre det. Her spiller det ingen rolle om du sitter på favorittplassen din i sofaen eller om du befinner deg i en kø på vei til å klatre opp på ryggen til en elefant et sted i utlandet.
 • Brannalarmen fra Verisure er seriekoblet med optiske røykvarslere som har en innebygd sirene.
 • De optiske røykvarslerne som inngår i alarmsystemet til Falck Alarm/Verisure, har en innebygget talefunksjon. Denne talefunksjonen er spesialutviklet for å vekke barna i husholdningen dersom røykdannelse skulle oppstå.
 • Alarmsystemet fra Verisure inkluderer også umiddelbar evakueringshjelp gjennom en tale- og lytteenhet. Evakueringshjelpen er det sentralbordet hos Falck Alarm/Verisure som står for.

Lenger opp i denne artikkelen kunne vi kåre brannalarmen fra Verisure til «beste brannalarm 2022», noe som i praksis betyr at brannalarmen fra Falck Alarm også er det på en måte, ettersom Falck Alarm gikk inn i et samarbeid med Verisure for noen år siden. På grunn av dette samarbeidet er brannalarmen fra Falck Alarm og Verisure den samme brannalarmen!

Wattle Security Brannalarm

Wattle Security brannalarm

Det er ikke til å stikke under en stol at Wattle Security ikke er like kjent som noen av de andre alarmselskapene vi har sett på i denne testen. Eksempelvis Sector Alarm, Verisure og Falck Alarm som nå er en del av Verisure. Men det betyr ikke at dette alarmselskapet nødvendigvis er dårligere enn noen av de tre/to nevnte selskapene. Snarere tvert imot!

Wattle Security gir deg ulike alarmpakker som du kan velge mellom. Det finnes produktpakker for alle som ønsker boligalarm eller brannalarm. Eller kanskje du lenge har hatt litt lyst på et smarthus. Da kan du få det hos Wattle Security! Dette er noen av funksjonene som følger med et abonnement fra Wattle Security:

 • Man betaler en fast pris hver eneste måned, og da får man blant annet vekterutrykning og oppkobling til et sentralbord som er bemannet 24/7.
 • Med abonnementet følger det også med en egen app som du kan bruke til blant annet å administrere boligalarmen.
 • Den tilhørende appen kan også brukes til å styre lys og varme i boligen din, dersom det er noe du ønsker å gjøre med den.
 • Dersom du ønsker å kunne overvåke boligen din mens du ikke er der, så kan også dette legges til i pakken. Det gir deg muligheten til å holde et øye med hjemmet ditt enten du skal en liten tur på butikken eller på en noe lenger backpackingtur i Australia.

Det er ingen tvil om at Wattle Security tilbyr en veldig god alarmpakke til privatpersoner som ønsker å benytte seg av deres tjenester. Til tross for at denne aktøren ikke er like kjent som noen av de andre aktørene i denne testen, så er det likevel ingen tvil om at det sørger for å gi de kjente aktørene hard konkurranse.

Les også: Beste boligalarmFå 3 uforpliktende tilbud

Kilder for testen

 

Hvor god hjelp fikk du?

Klikk på en tommel

Gjennomsnittlig vurdering 0 / 5. Antall stemmer: 0

Ingen vurderinger er gitt.

Vi blir glade for dine erfaringer

Legg igjen din erfaring

Beste i test
Logo