Motorsag test: De 19 beste motorsagene (2024)

Resultatene i denne testen er et resultat av skribenter sine egne vurderinger av ulike produktomtaler, spesifikasjoner og andre kilder. Produktene som blir omtalt selges stort sett i nettbutikker hvor vi har et kommersielt samarbeid. Artikkelen er derfor en annonseartikkel. Lenkene til nettbutikker er  annonselenker. Les gjerne mer om oss og hvordan vi tjener penger på nettstedet. Ta også gjerne kontakt med oss for å komme med din tilbakemelding.

Ingenting kan måle seg med en motorsag når du skal felle trær, kappe ved, kviste og jobbe med busker. Ved første øyekast kan utvalget av motorsager være overveldende. Hvilken skal du velge, og hva er egentlig forskjellen på modellene?

For å gjøre jakten litt lettere for deg, har vi testet noen av markedets mest populære motorsager. Her har vi tatt høyde for ulike prisklasser og utgangspunkt. Noen motorsager passer nemlig best til profesjonelle, mens andre er mer praktiske for nybegynnere.

Vi har sett på motorsager fra A til Å, fra elektriske og batteridrevne til tradisjonelle bensindrevne motorsager. Ta en titt på resultatet for å finne beste motorsag som passer deg og ditt bruksområde. Motorsagene i testen er tatt utgangspunkt i Gardenstore sine produkter. Les gjerne våre nyttige tips til slutt, hvis du er i tvil om hva du skal se etter.

Motorsag stihl ms 211 c-be – BEST I TEST MOTORSAG 2024

motorsag stihl ms 211

Stihl ms 211 c-be er en robust og solid motorsag, som absolutt er god å jobbe med. Denne modellen er spesielt brukervennlig og passer for både nybegynnere og erfarne. Dette er testens klare testvinner.

Her kan du lese mer eller kjøpe produktet:

Sjekk dagens pris

Stihl ms 211 c-be skiller seg ut fra de andre produktene i testen. Motorsagen er effektsterk med lave vibrasjoner og passer godt til arbeid i hagen og kapping av mindre og mellomstore trær, fyringsved og annen treverk. Denne sagen er dermed svært anvendelig og tar de fleste oppgaver man kan tenke seg.

Denne motorsagen passer godt til både den vanlige brukeren og entusiasten. Sagen kommer med Picco Duro hardmetallkjerne. Dette gjør at kjedet på bladet varer opp til 5 ganger så lenge som som andre vanlige kjeder.

Denne motorsagen er også utstyr med med funksjonen Easy2Start. Det betyr at man kan stramme kjedet både raskt og trygt uten behov for andre verktøy.

Fordeler:

 • Et kvalitetsprodukt som varer lenge med Piccu Duro-kjede
 • Enkel i bruk
 • Effektiv og praktisk i bruk med Easy2Start

Oppsummering

Ms 211 c-be inneholder de egenskapene som trengs for å levere et proft resultat. Denne motorsagen er en god og allsidig sag som kan ta arbeid både i hagen og i skog.

Stihl MS 211 c-be II er i stand til å kappe mellomstore trær og treverk med grus og sand i. Kjedetypen som anvendes gjør at levetiden på sagen er opp til 5 ganger så høy som vanlige motorsager. Denne sagen passer god til både nybegynnere og profesjonelle. Nettopp derfor kårer vi Stihl MS 211 c-be til markedets beste motorsag.

 • Spesifikasjoner

Spesifikasjoner
Type Bensin
Vekt 6 kg
Effekt 1700 kw
Arbeidsbredde 35,2 cm3

HUSQVARNA 135 Mark II

Bensindrevet Motorsag Husqvarna 135 Mark II test

HUSQVARNA 135 Mark II er en ekstremt brukervennlig, pålitelig og robust motorsag i en behagelig prisklasse. Denne modellen passer perfekt til oppgaver i hagen og praktisk nok til at nybegynnere kan betjene sagen uten problemer.

Motorsagen har en velbalansert vekt, god kraft og et lavt drivstofforbruk. Sagen er allsidig og kan brukes til mindre og større oppgaver i hagen.

Dette er den perfekte motorsagen til vanlige huseiere. Sagen har en lett vekt som gjør den enkelt å betjene og fleksible muligheter når det kommer til sverdlengde. Det medfølger kun et blad, men du kan bruke sverdlengder fra 35 cm opptil 40 cm – avhengig av arbeidsoppgave.

I tillegg er motorsagen utstyrt med flere gode funksjoner som forlenger levetiden, øker effektiviteten og gir deg en ypperlig driftskomfort. LowVib sørger for minimalt med vibrasjoner og du kan enkelt stramme kjeden på sagens side.

135 Mark II kommer med en X-Torq motor, i likhet med andre motorsager fra HUSQVARNA. Fordelen med denne unike motoren er at den gir deg et lavt drivstofforbruk og reduserer utslippet av avgasser.

Brukervennlighet

Selv om 135 Mark II er en effektiv og kraftig motorsag, er den likevel designet med brukervennlige kvaliteter. Her vil du se at choke- og stoppkontroll er kombinert for en sømløs oppstart. Dette reduserer også sjansens for at drivstoff trenger seg inn i motoren.

LowVib er med på å gjøre motorsagen ekstra behagelig i bruk. Den vibrerer særdeles lite, sammenlignet med andre bensindrevne motorsager. Du trenger derfor ikke å bekymre deg for unødvendig risting og slitasje på armer, hender eller skuldre.

Fordeler:

 • Allsidig og brukervennlig
 • Air Injection og LowVib
 • Lavt drivstofforbruk og redusert utslipp av gasser.

Ait Injection er en unik funksjon som sikrer lengre driftstid mellom vedlikehold. Dette er et sentrifuge-basert rengjøringssystem, som automatisk fjerner sagspon og kvister fra filteret. Dette sikrer motoren og sagen fra unødvendig slitasje og lar deg arbeide lengre uten irriterende stopp og avbrytelser som følge av sagspon.

Hvis miljøet er viktig for deg, kommer du også til å sette pris på at HUSQVARNA 135 Mark II har et redusert utslipp av avgasser. Bensindrevne motorsager er ikke like miljøvennlige som batteridrevne modeller, og derfor får 135 Mark II plusspoeng for funksjoner som veier opp mot dette.

Oppsummering

135 Mark II gir deg alle de profesjonelle egenskapene vi ser i toppmodellene fra HUSQVARNA, men til en langt rimeligere og overkommelig pris. Dette er motorsagen for de som gjør sporadiske arbeidsoppgaver på egen tomt.

HUSQVARNA 135 Mark II er kraftig nok til å felle mindre til moderate trær, og du kan skifte blad for mindre arbeidsoppgaver. Enten du skal kappe ved, kviste eller felle trær, kommer de høykvalitets egenskapene godt med.

 • Spesifikasjoner

Spesifikasjoner
Type Bensin
Vekt 4,7 kg (6 kg med beskjæringsutstyr)
Effekt 1600 kW
Arbeidsbredde 35 cm opptil 40 cm

HUSQVARNA 545 Mark II

Bensindrevet Motorsag Husqvarna 545 13 tommer X-CUT test

HUSQVARNA 545 Mark II er en kraftig og robust motorsag for de som jakter på profesjonelle egenskaper og en motorsag av høy kvalitet. Sagen er kraftig nok til å takle større oppgaver, men byr også på brukervennlige og praktiske egenskaper.

Produktbeskrivelse

HUSQVARNA 545 Mark II har flere likhetstrekk med testvinneren. Denne modellen er utstyrt med enda flere funksjoner og havner derfor i en høyere prisklasse. Motorsagen kan brukes til moderate arbeidsoppgaver, men egner seg også til felling av mellomstore trær.

Dette er en motorsag som fremstår robust og du føler kvaliteten når du holder sagen i hånden. Veivhuset er utviklet i magnesium og sikrer derfor at sagen tåler røff og profesjonell bruk over lengre tid. Høye turtall er ingen match for HUSQVARNA 545 Mark II.

Motorsagen kommer også med et fellingssikte. Dette er en viktig funksjon dersom du feller mye trær og ønsker presisjon. Oljepumpen er regularbar og du kan selv stille inn kjedesmøringen etter arbeidsoppgaver og behov.

Brukervennlighet

Selv om en motorsag er kraftig, behøver ikke dette å gå ut over brukervennligheten. 545 Mark II er utviklet med et slankt og ergonomisk design, som gjør det enkelt å manøvrere sagen i forskjellige arbeidsstillinger.

HUSQVARNA 545 Mark II kommer med AutoTune, en funksjon som gir optimal motorytelse. Motoren blir nemlig stilt inn automatisk slik at du ikke trenger å justere forgasseren på egen hånd. AutoTune tar høyde for fuktighet, temperatur, drivstoff og høydeforhold.

Du har alltid full kontroll over drivstoffnivå takket være en gjennomsiktig drivstoffindikator. Sverdmutrene har en praktisk festefunksjon som forhindrer at disse løsner under bruk og oppbevaring. Hurtigkobling av luftfilter legger til rette for lett vedlikehold.

Fordeler:

 • Smart Start
 • Sylinderdeksel med hurtiglås
 • Optimalisert kjølesystem

Smart Start er en funksjon vi finner implementert i motoren til motorsagen. Denne starter nemlig raskt og sømløst, uten at du behøver å anstrenge deg. HUSQVARNA har utviklet en startsnor som har en 40 % reduksjon i motstand.

Når du skal skifte rennplugger eller rengjøre motorsagen, kommer hurtiglåsen på sylinderdekselet godt med. Kombinert med AutoTune, gjør dette HUSQVARNA 545 Mark II til en motorsag som krever svært lite arbeid fra deg.

Kjølesystemet er nytt fra produsenten og er optimaliserte for å gi en driftssikker motorsag. Alt i alt har denne modellen mange gode egenskaper som forbedrer kvaliteten og levetiden til sagen, samtidig som du får brukervennlige funksjoner for intuitiv og praktisk bruk.

Oppsummering

HUSQVARNA 545 Mark II har mange likhetstrekk med testvinneren, men kommer med en noe kraftigere motor og noen ekstra funksjoner. Dette gjenspeiler seg naturligvis i prisen og derfor er ikke HUSQVARNA 545 Mark II det naturlige førstevalget for hverdagslige forbrukere.

Profesjonelle og huseiere som bruker motorsagen hyppig, vil nok få mye glede og nytte ut av denne motorsagen. AutoTune, optimalisert kjølesystem sylinderdeksel med hurtiglås og en smart start gjør dette til et solid valg for de som trenger det lille ekstra.

 • Spesifikasjoner

Spesifikasjoner
Type Bensin
Vekt 5,3 kg (6,7 kg med beskjæringsutstyr)
Effekt 2,7 kW
Arbeidsbredde 33 cm opptil 50 cm

Husqvarna 120i – Beste batteridrevne motorsag

Motorsag Husqvarna 120i test

Husqvarna 120i er testens beste batteridrevne motorsag. Jakter du etter en brukervennlig, stillegående og intuitiv motorsag, har du kommet til den rette modellen. Husqvarna 120i passer godt til mindre og moderate arbeidsoppgaver.

Sjekk dagens pris

Produktbeskrivelse

Husqvarna 120i er en batteridrevet motorsag med flere gode kvaliteter. Blant de batteridrevne valgene på markedet, utmerker denne modellen seg med brukervennlig og effektive egenskaper.

Du kan velge mellom vanlig eller saveE modus. Førstnevnte gir maksimal effekt, mens siste gir en maksimal driftstid. Du kan altså justere innstillingene avhengig av arbeidsoppgave og forholdene. Den børsteløs motoren har et høyt dreiemoment for økt pålitelighet og effektivitet.

Kjedestrammingen er enkel og fullstendig verktøyfri. Du kan raskt og enkelt montere både sverd og kjede helt uten behov for verktøy – enklere blir det ikke. Tanklokket kan vippes opp for enkel adgang selv med hansker. Du må nemlig bruke sagbladolje, selv om dette er en batteridrevet motorsag.

Husqvarna 120i er velbalansert og føles trygg å arbeide med. Praktisk oppstart, treghetskjedebrems og et ergonomisk design legger til rette for lett betjening og effektivt arbeid.

Brukervennlighet

Husqvarna 120i byr på flere brukervennlige kvaliteter. Den batteridrevne motorsagen har et intuitivt tastatur som gjør det enkelt å betjene sagen – også for nybegynnere. Her trenger du ikke å bekymre deg for utslipp, bensin eller maskinstøy.

Motorsagen er også lett av vekt og har en ergonomisk utforming. Denne sagen er langt slankere og mer kompakt enn de tradisjonelle bensindrevne variantene. Dette gjør det enkelt å manøvrere sagen. Det velbalanserte designet er et stort pluss.

Fordeler:

 • Stillegående
 • Børsteløs motor
 • Kraftig og miljøvennlig

Det som skiller Husqvarna 120i mest ut er hvor stillegående den er. Batteridrevne motorsager lager vesentlig mindre støy enn bensindrevne, og dette er Husqvarna 120i et godt eksempel på. Den høres knapt når den er i bruk og du kan dermed arbeide til alle døgnets tider uten å bekymre deg for å forstyrre naboer.

Husqvarna 120i er utstyrt med en børsteløs motor. Dette betyr at elektronikk har erstattet børstene og dermed får du en energieffektiv motor med null friksjon. For deg som forbruker vil du kunne nyte en lang brukstid og null utslipp. Batteridrevne motorsager er vennlige mot miljøet.

Selv om Husqvarna 120i er en batteridrevet motorsag, er den fortsatt kraftig. Modellen er ikke på nivå med de beste bensindrevne sagene, men det er heller ikke alle som har behov for å kutte grove trær. Skal motorsagen brukes til mindre trær og hverdagslige oppgaver, vil Husqvarna 120i gjøre jobben utmerket.

Oppsummering

Husqvarna 120i er et utmerket valg av batteridrevet motorsag. Her får du en kraftig, men stillegående sag som gir et høyt nivå av komfort og kontroll. Sagen kan brukes til å felle mindre trær og kappe ved. Den børsteløse motoren gjør dette til et pålitelig valg med lang levetid.

Motorsager er ikke kjent for å være stille, men det er altså Husqvarna 120i. Hvis du er på jakt etter en enkel, men robust og brukervennlig sag, vil dette være et godt valg. I tillegg er sagen billig i drift og skånsom mot miljøet.

 • Spesifikasjoner

Spesifikasjoner
Type Batteri
Vekt 4,4 kg
Effekt 36,5 V
Arbeidsbredde 30,5 cm

Jonsered CS2245S II

Motorsag Jonsered CS2245S II test

Jonsered CS2245S II er en pålitlig og robust motorsag som egner seg like godt til profesjonell bruk som til hugging på fritiden. Motorsagen har et unikt design og gir deg muligheten til å veksle mellom sverdlengder.

Produktbeskrivelse

Jonsered CS2245S II er en bensindreven motorsag med lave vibrasjonsnivåer og en rå kraft. Med en effekt på 2100 W og en praktisk vekt på 6 kg, kan du arbeide med grovere arbeidsoppgaver på tomten.

Motorsagen kommer kun med et blad, hvilket er normalt. Men du har muligheten til å bytte blad ved behov, slik at du får større kontroll og presisjon når du holder på med spesifikke arbeidsoppgaver.

Jonsered CS2245S II er utstyrt med et Turbo Air Cleaning system. Dette sikrer at spon og flis ikke setter seg fast i luftfilteret like godt, og du kan jobbe med lengre arbeidsoppgaver uten avbrudd. Når du skal rengjøre filteret, bruker du Easy Access-mekanismen.

Bensindreven motorsager viberer naturligvis mer enn elektriske og batteridrevne kjedesager. For å kompensere for dette, har Jonsered utviklet et anti-vibrasjonsystem, som også er implementerte i  CS2245S II motorsagen.

Med lave vibrasjonsnivåer øker også driftskomforten, noe vi og forbrukere setter pris på. Dette er et utmerket valg en allround motorsag, med flere gode funksjoner som forlenger levetiden og øker brukervennligheten.

Brukervennlighet

Jonsered CS2245S II er en velbalansert motorsag, noe som gjør den enkel å betjene. Håndtaket er ikke gummibelagt, men gir fortsatt et utmerket grep. Dette gjelder både det bakerste og fremste håndtaket.

Foran halvmånehåndtaket er det plassert en praktisk skjerms om holder fingre borte fra selve bladet. Alt av nødvendige knapper, bryter og spaker er praktisk plassert for lett tilgang. Du får også enkel tilgang til luftfilteret når det er behov for vedlikehold og rengjøring.

Fordeler:

 • Allsidig
 • Kompakt
 • SpinStart
 • Verktøyløs kjedestramming

Verktøyløs kjedestramming er noe mange forbrukere er på jakt etter. De profesjonelle og erfarne har kanskje gjort seg vant med denne egenskapen, men dette er ikke en gitt funksjon. Jonsered CS2245S II kan derimot skilte med sin verktøyløse kjedestramming, noe som er en stor fordel.

Når du arbeider med en bensindrevet motorsag, er det ikke alltid lett å vite hvor mye som gjenstår på tanken. Med Jonsered CS2245S II er dette ikke et problem, da modellen er utstyrt med et praktisk nivåvindu som ser rett inn til bensintanken.

Smarte funksjoner som SpinStart og en One Push stoppbryter kommer i tillegg godt med og øker sikkerheten. Mange vil nok sette pris på muligheten til å bytte sverd fra 33 cm til 45 cm, slik at du kan variere etter arbeidsoppgave.

Oppsummering

Jonsered CS2245S II er en utmerket allround motorsag med en rå kraft og flere gode funksjoner. Denne sagen egner seg best for de som hyppig bruker motorsagen på egen tomt, men som også vil ha muligheten til å felle mindre til mellomstore trær.

Selv om det er mye kraft i sagen, er den også brukervennlig og praktisk i bruk. Det er lett å vedlikeholde både kjede, sverd og luftfilteret. Jonsered CS2245S II er en solid motorsag med mange gode kvaliteter.

 • Spesifikasjoner

Spesifikasjoner
Type Bensin
Vekt 6,01 kg
Effekt 2100 W
Arbeidsbredde 33 cm til 45 cm

AL-KO EKS 2000/35 II

Elsag AL-KO EKS 2000-35 test

AL-KO EKS 2000/35 II er en elektrisk kjedesag med sikre og gode funksjoner. Den elektriske motorsagen passer godt til mindre og moderate arbeidsoppgaver på egen tomt.

Sjekk dagens pris

Produktbeskrivelse

AL-KO EKS 2000/35 II er en elektrisk kjedesag. Dette er altså en motorsag som krever strøm for å fungere. Du må også fylle på kjedeolje, men du trenger verken batteri eller bensin. AL-KO EKS 2000/35 II er et slankt design og gir mindre motstand enn andre varianter.

Motorsagen er ergonomisk og svært enkel å betjene. Ettersom du er koblet til strøm, vil du kunne jobbe med lengre arbeidsoppgaver. Da er det godt at sagen er formet for å spare på kreftene.

Den elektriske kjedesagen er utstyrt med en kjedebrems og en nødstopp. Dette gir et økt nivå av sikkerhet. I tillegg finner du en kabelklemme, eller en strekkavlaster, som sørger for at stikkontakten ikke løsner hvis du drar i kabelen.

Brukervennlighet

AL-KO EKS 2000/35 II er utformet for å være minst mulig anstrengende i bruk. Det ergonomiske designet kombinert med motoren, gjør at du kan arbeide lenge uten å slite ut armer, hender og skuldre.

Vi setter også stor pris på beskyttelsesbøylen som holder hendene vekke fra bladet. Selv om dette er en elektrisk kjedesag, kan den gjøre like mye skade som en bensindrevet sag. Sikkerhet er viktig og AL-KO EKS 2000/35 II kommer i tillegg med en kjede-nødstopp og automatisk kjedesmøring.

Ettersom du arbeider med en kabel, vil du ha noen begrensninger. Det er mulig å benytte seg av forlengningskabel dersom du skal arbeide utendørs. Forlengingskablene er utviklet for å gi mer fleksibilitet til elektriske motorsager. Det anbefales at du bruker disse i stedet for en skjøteledning.

Kjedesmøringen skjer automatisk, men du trenger verktøy for å stramme kjede. Nyere modeller av bensindrevne motorsager har som regel en automatisk kjedestramming. Dette er en funksjon vi også hadde likt å sett hos AL-KO EKS 2000/35 II.

Fordeler:

 • Elektrisk kjedesag
 • Høy skjære- og gjennomtrekksytelse
 • Beskyttelsesbøyle
 • Nødstopp og automatisk kjedesmøring

AL-KO EKS 2000/35 II er meget enkel i bruk og det lett å gjøre sagen klar. Alt du behøver å gjøre er å plugge den i strøm og fylle på sagkjedeolje. Tankpåfyllingen skjer på toppen av sagen. Du trenger dermed ikke bekymre deg for søl og gris under påfyll.

Selv om du kan arbeide lenge med AL-KO EKS 2000/35 II, kan motoren til elektriske kjedesager overopphetes. Dette avhenger av arbeidsoppgave. AL-KO EKS 2000/35 II er derimot utstyrt med et overbelastningsvern.

Beskyttelsen mot overopphetning sørger for at motorsagen stopper dersom den blir for belastet. Dette sikrer en lengre levetid og du unngår unødvendig slitasje. Når motoren har kjølt seg ned, kan du enkelt starte den elektriske kjedesagen igjen.

Oppsummering

En elektrisk kjedesag er ikke for alle, men kan være et godt alternativ for de som ikke ønsker å bruke motorsagen like ofte. AL-KO EKS 2000/35 II kan enkelt kobles til en forlenger slik at du får ytterligere fleksibilitet.

AL-KO EKS 2000/35 II har flere gode funksjoner og en høy ytelse når det gjelder skjæring og gjennomtrekk. Automatisk nødstopp og kjedesmøring øker nivået av sikkerhet, og beskyttelsesbøylen gjør dette til et trygt og solid valg av elektrisk motorsag.

 • Spesifikasjoner

Spesifikasjoner
Type Elektrisk
Vekt 6,82 kg
Effekt 2000 W
Arbeidsbredde 35 cm

AL-KO BKS 4540

Bensinsag AL-KO BKS 4540 test

AL-KO BKS 4540 er en praktisk allround bensinmotorsag, som kan brukes til flere arbeidsoppgaver. Du får noen brukervennlige og sikre funksjoner med på kjøpet, samt en av produsentens sterkeste motorer.

Sjekk dagens pris

Produktbeskrivelse

AL-KO BKS 4540 er en bensindreven motorsag med en effekt på 1800 W og en kraftig motor. Sagen gir god ytelse og er hendig i bruk. Dette er en perfekt allround sag for de som jakter på et prisvennlig, men fortsatt godt alternativ.

Både sverdet og kjedet er av merke Oregon, hvilket gir god kvalitet. Tannhjulene roterer lett noe som gir en effektiv kraftoverføring. I tillegg er motorsagen designet med en treklo som gir et ekstra godt feste.

Vi setter stor pris på funksjoner som automatisk kjedesmøring og den allsidige sverdlengden på 40 cm. Men med en effekt på 1800 W, skulle vi gjerne sett at vekten var noe lavere.

Brukervennlighet

AL-KO BKS 4540 har en ganske høy vekt i forhold til maksimalt anbefalt bladlengde og effekt. Dette trekker noe ned for brukervennligheten. Hvis du har erfaring med motorsager tidligere, behøver ikke dette å være en ulempe. For nybegynnere kan vekten gjøre det noe vanskelige å håndtere sagen.

Sett bort fra vekten, må vi trekke frem de gode og ergonomiske håndtakene til motorsagen. Sikkerhetsbøylen som skjermer deg fra bladet er stor, og halvmånehåndtaket er praktisk plassert i god avstand fra kjedet.

Vi setter også stor pris på at drivstofftanken er helt gjennomsiktig. Rent estetisk er dette gjerne ikke den beste løsningen, men det er absolutt en brukervennlig egenskap. Hvis du ikke bryr deg om sagens utseende, er den gjennomsiktige tanken en stor fordel.

Fordeler:

 • Ekstra kraftig motor
 • Automatisk kjedesmøring
 • Allround og allsidig motorsag

AL-KO BKS 4540 gir deg en ekstra kraftig motor sammenlignet med andre motorsager fra samme produsent. Modellen har naturligvis en kjedebremse og en kjedehastighet på 21,2 m/s. Den kraftige motoren kommer godt med om du skal felle mindre trær.

Automatisk kjedesmøring er også et stort pluss. Når motorsagen ikke er i bruk, eller går på tomgang, vil kjedesmøringen stoppe. Denne starter automatisk igjen når motorsagen treffer materialet. På den måten unngår du søl og gris på arbeidsplassen.

AL-KO BKS 4540 er en allsidig motorsag. Med dette mener vi at sagen kan brukes til flere arbeidsoppgaver og presterer jevnt og trutt. Den egner seg ikke til de tøffeste oppgaven i skogen, men kan felle mindre trær, kappe og kviste.

Oppsummering

AL-KO BKS 4540 passer i teorien til nybegynnere, men vekten kan gjøre det noe vanskelig for de aller mest uerfarne å kontrollere sagen. Etter hvert kommer du dog inn i rytmen og sagen jobber jevnt hvilket kompenserer en del for vekten.

Dette er en sag med gode funksjoner, selv om du ikke får de aller mest avanserte og nytenkende løsningene med på kjøpet. Dette er det riktignok ikke alle som har behov for, og da er det fint at det finnes budsjettvennlige valg som AL-KO BKS 4540 tilgjengelig. Alt i alt presterer motorsagen godt og gir deg et høyt nivå av sikkerhet.

 • Spesifikasjoner

Spesifikasjoner
Type Bensin
Vekt 8,46 kg
Effekt 1800 W
Arbeidsbredde 40 cm

Toro PowerPlex

Motorsag Toro PowerPlex 35 test

Toro PowerPlex er en enkel og lett batteridrevet motorsag med gode kvaliteter. Her får du automatisk kjedesmøring, verktøyløs kjedejustering og en automatisk kjedestopp. Den miljøbevisste forbruker vil sette pris på null utslipp og et manglende behov for drivstoff.

Sjekk dagens pris

Produktbeskrivelse

Toro PowerPlex er en batteridrevet motorsag med en spenning på 40 V og et blad på 35 cm. Dette gjør modellen godt egnet til mindre arbeidsoppgaver i hagen. Det tar ca. 60 minutter å lade batteriet og du får en god batteritid til mindre og moderate oppgaver.

Selv om Toro PowerPlex ikke har det største utvalget av funksjoner, har produsenten likevel implementert en verktøyløs regulering av kjede. Du bruker enkelt hjulet på siden av sagen, for å stramme og løsne kjedet ved behov.

Automatisk kjedestopp gir et ekstra sikkerhet – dette kommer godt med for nybegynnere. En dødmannsknapp er en praktisk funksjon vi ikke ser for ofte i motorsager. Dette er en motorsag som gir fra seg lite vibrasjon og derfor virker komfortabel i bruk.

Brukervennlighet

Toro PowerPlex er ikke utstyrt med overveldende mange funksjoner, men de som eksisterer øker brukervennligheten. Først må vi nevne skjermbøylen og det ergonomiske designet. Motorsagen er nemlig utformet for å gi mest mulig avstand mellom hender og blad.

Halvmånehåndtaket er noe mindre enn på andre modeller, men dette gir også en økt følelse av kontroll. Ettersom motorsagen er relativt kompakt, er det heller ikke behov for et overdrevent stort håndtak på toppen.

Det bakerste håndtaket er derimot noe større og gir god plass til hender med arbeidshansker. Toppen av håndtaket er gummibelagt, for økt komfort og sikkerhet. Dette gjør det nemlig vanskeliger å miste kontrollene på sagen.

Vi setter også stor pris på at det er mulig å fylle olje på toppen av sagen. Dette forhindrer unødvendig søl og gris. I tillegg gir motorsagen fra seg minimalt med støy og vibrasjoner, noe vi forventer av en batteridrevet sag.

Fordeler:

 • Børsteløs motor
 • Dødmannsknapp
 • Miljøvennlig

Som en batteridrevet motorsag, er Toro PowerPlex et av de mer miljøvennlige valgene på markedet. Her slipper du å bekymre deg for bensin, ledninger og utslipp. Du må likevel huske å olje kjeden med sagkjedeolje.

En børsteløs motor betyr at de vanlige børstene vi finner i bensindrevne motorer er erstattet. Toro PowerPlex kjører på elektronikk hvilket gir en mer energieffektiv motor. Det er null friksjon i motoren og du kan dermed nyte en lang brukstid uten utslipp.

Toro PowerPlex er langt billigere i drift enn bensindrevne motorsager. Denne modellen er også noe dyrere en bensinmotorsager med lik effekt, men du slipper å kjøpe drivstoff. Hvis du skal bruke motorsagen hyppig, kan det derfor lønne seg å velge denne varianten.

Oppsummering

Toro PowerPlex er en god og praktisk batteridrevet motorsag, med en moderat sverdlengde på 35 cm. Dette er ikke modellen for de som skal felle store trær. Hvis du skal gjøre sporadiske oppgaver i hagen, kappe ved og kviste, vil Toro PowerPlex være et godt alternativ.

Ettersom dette er en batteridrevet variant, gir Toro PowerPlex fra seg minimalt med lyd og ingen avgasser. For den miljøbevisste forbruker som også vil skjerme naboene fra støy, er Toro PowerPlex et solid valg.

 • Spesifikasjoner

Spesifikasjoner
Type Batteri
Vekt 5 kg
Effekt 90 W
Arbeidsbredde 35 cm

Husqvarna 445 E-series TrioBrake

Motorsag Husqvarna 445 E-series TrioBrake test

Husqvarna 445 E-series TrioBrake er motorsagen for de som setter pris på profesjonelle egenskaper, sikkerhet og ønsker en sag av høy kvalitet. 445 E-series TrioBrake er kraftig og takler harde arbeidsoppgaver.

Sjekk dagens pris

Produktbeskrivelse

Husqvarna sin motorsag 445 E-series TrioBrake er en kraftig allround sag som passer til flere arbeidsoppgaver. Modellen har en slank kropp som gjør den velbalansert og behagelige håndtak som øker følelsen av komfort.

Du start enkelt motorsagen ved startsnoren eller benytter deg av den kombinerte start/stopp knappen. Langsomme drag i snøret gir en sømløs start hver gang, uten at du må ofre for mye krefter.

Motoren er utviklet for å redusere utslippsnivået og drivstofforbruket. Du kan enkelt stramme kjedet ved hjelp av knappen på siden av sag. TrioBrake gir deg hele tre måter å utløse kjedebremsen på, for optimal brukssikkerhet.

445 E-series TrioBrake er en kraftig motorsag som kan takle grove trær og stammer. Kjedet er bredt, og kraften er stor. Du kan effektivt felle både store og mindre trær og sagen jobber jevnt under sagingen.

Brukervennlighet

Selv om 445 E-series TrioBrake er en profesjonell sag, er den brukervennlig nok til at nybegynnere kan klare å betjene den. Det er likevel viktig at du har satt deg godt inn i riktig og sikker bruk av motorsag i forkant.

Blant de brukervennlige kvalitetene må vi nevne hvor velbalansert motorsagen er. Den har i tillegg dobbel kastebeskyttelse for å gi en økt følelse av kontroll. Det lave vibrasjonsnivået er også med på å øke brukervennligheten.

Bensindrevne motorsager på rengjøres og vedlikeholdes jevnlig. 445 E-series TrioBrake er lett å rengjøre og du vil ikke ha problemer med å fylle på verken olje eller bensin – lokket flipper nemlig praktisk opp.

Fordeler:

 • Fleksible sverdlengder
 • Air Injection
 • Start/Stopp-bryter
 • TrioBrake

445 E-series TrioBrake er en motorsag som takler fleksible sverdlengder. Du kan bytte til et kortere blad dersom du ikke skal felle store trær, men heller kviste eller kappe ved. Bladlengden varierer fra 33 cm til 50 cm. Det medfølger dog kun ett sverd ved kjøp.

Air Injection er et sentrifuge-basert rengjøringssystem. Dette forlenger driftstiden mellom hver rengjøring og reduserer slitasje – selv ved hard bruk. Ettersom dette er en motorsag som er beregnet for de tøffe jobbene, er det godt å slippe kontinuerlig filterrengjøring.

Start/stopp-bryteren er kombinert og sammenslått. 445 E-series TrioBrake kommer med en drivstoffpumpe som gjør det veldig enkelt å starte sagen. TrioBrake er en så smart funksjon at den har vært med på å navngi motorsagen.

Triobrake er en funksjon som lar deg utløse kjedebremsen på tre ulike måter. Du kan nå utløse denne med både høyre og venstre hånd, hvilket igjen øker følelsen av sikkerhet ved bruk. I tillegg utløses den automatisk med treghetsmekanismen.

Oppsummering

445 E-series TrioBrake er en kraftig motorsag fra Husqvarna. Denne bensindrevne motorsagen har et høyt nivå av sikkerhet, takket være de mange smarte funksjonene. TrioBrake, kombinert start og stoppknapp samt en enkel start gjør det lett for nybegynnere å få kontroll over sagen.

 • Spesifikasjoner

Spesifikasjoner
Type Bensin
Vekt 6,04 kg
Effekt 2100 W
Arbeidsbredde 33 cm opptil 50 cm

Husqvarna 440 e-series

Husqvarna 440 e-series test

Husqvarna 440 e-series er en særdeles kraftig, men brukervennlig motorsag. Dette er sagen som takler tøffe arbeidsoppgaver, men samtidig opprettholder et høyt nivå av komfort. Smarte funksjoner og innovative egenskaper gjør dette til et godt valg.

Sjekk dagens pris

Produktbeskrivelse

Husqvarna 440 e-series er en andregenerasjons motorsag. Dette er en effektiv allround bensindrevet sag, som passer godt for profesjonelle og erfarne. Modellen er ekstremt lett å manøvrere, starte, kontrollere og jobbe med.

Selv om du bruker langsomme drag, vil du oppleve en sømløs start. Husqvarna har fokusert på å utvikle en sag med et slankt og ergonomisk design. Dette gjør sagen lett av vekt til tross for sin kraftige motor. Her finner vi mange egenskaper som går igjen i motorsagene fra Husqvarna.

440 e-series er utstyrt med  X-Torq-motor. Dette reduserer utslippsnivået og motstanden i startsnoren. Air Injection er et sentrifuge-basert rengjøringssystem. Funksjonen er skånsom mot sagen og reduserer slitasje ved hardt arbeid. I tillegg sikrer den lengre driftstid mellom vedlikehold og filterrengjøring.

Brukervennlighet

Med en 440 motor har Husqvarna 440 e-series en imponerende vekt på kun 6 kilo. Dette er langt mindre enn hva vi forventer fra en såpass kraftig og effektfull motorsag. Denne modellen er verken krevende eller tung.

Brukervennligheten blir forsterket av det smidige og ergonomiske designet. Du kan velge mellom å trykke på startknappen eller dra i startsnoren når du er klar for å starte økten. Det ergonomiske designet gjør det lett å starte sagen med minimal anstrengelse.

I tillegg er det svært enkelt å stramme kjedet, hvilket er et stort pluss. Alt du behøver å gjøre er å skru på hjulet som befinner seg på sagens side. Du trenger ikke verktøy og sparer dermed både tid og arbeid. Det er lett å manøvrere sagen og smarte funksjoner sikrer behagelig drift.

Fordeler:

 • Kjølesystem
 • AutoTune og Smart Start
 • Effektiv motor og høy komfort

Den høye komforten kommer blant annet av det myke innlegget som er implementert i det ergonomiske håndtaket. Halvmånehåndtaket foran motoren gir ekstra kontroll og balanse. Vi setter også stor pris på de effektive vibrasjonsdemperne.

Minimalt med vibrasjoner gjør at du kan arbeide lengre uten å slite ut hender og armer. Når du skal felle trær vil fellemarkeringen komme godt med. Denne er tydelig markert for å en forbedret fellepresisjon.

Husqvarna 440 e-series er en motorsag utstyrt med smarte funksjoner som X-Torq, LowVib og Smart Start. Her er det lagt vekt på at bruker skal få en behagelig opplevelse, samtidig som motorsagen er skapt for å være effektiv og leve lenge.

Oppsummering

440 e-series er en kraftig motorsag med mange smarte og brukervennlige kvaliteter. Det som skiller modellen mest ut, er hvor brukervennlig og lett den er å betjene. De innovative egenskapene spiller alle en rolle i sagens brukervennlighet, drift og levetid.

Hvis du er på jakt etter en allround motorsag som varer, er Husqvarna 440 e-series et ypperlig valg. Sagen takler selv de tøffeste arbeidsoppgaver og gir deg et høyt nivå av driftskomfort. Dette er ikke den billigste modellen på markedet, men du får mye kvalitet for pengene.

 • Spesifikasjoner

Spesifikasjoner
Type Bensin
Vekt 6,79 kg
Effekt 2,7 kW
Arbeidsbredde 33 cm opptil 50 cm

Husqvarna T525

Motorsag Husqvarna T525 test

Husqvarna T525 er en nett og liten motorsag for de minste arbeidsoppgavene. Her får du mange høykvalitets egenskaper i en liten, men kraftig forpakning.

Sjekk dagens pris

Produktbeskrivelse

En motorsag trenger ikke å være av lav kvalitet bare fordi den er liten og nett – det er Husqvarna T525 et prakteksempel på. Her får du høy kvalitet og gode funksjoner, skjult bak leverandørens letteste modell. Dette er den letteste motorsagen fra Husqvarna og i vår test.

Husqvarna T525 gir deg ytelse uansett om du jobber profesjonelt heltid, deltid eller kun trenger en motorsag til hjemmebruk. Dette er dog en modell utviklet for profesjonelle, noe som viser seg i designet. Ettersom motorsagen er liten, er den kun utstyrt med ett topphåndtak.

Profesjonelle vil ikke ha problemer å manøvrere Husqvarna T525, men for nybegynnere er det vanskelig å få kontroll med kun ett håndtak. Foran håndtaket finner du en praktisk sikkerhetsskjerm som beskytter fingre fra bladet.

Til tross for sin lille størrelse, har Husqvarna T525 fortsatt den kraftige X-Torq bensinmotoren vi kjenner igjen fra produsenten. Denne gir særdeles lite utslipp og en profesjonell ytelse.

Brukervennlighet

Husqvarna T525 egner seg for mindre beskjærings- og trimmejobber. Her er det viktig med presisjon, noe du før grunnet den solide og balanserte utformingen. Du finner et praktisk feste for krok slik at du enkelt kan feste sagen til en klatresele.

På siden av Husqvarna T525 finner du kjedestrammingen, som forøvrig er svært enkel å håndtere. Du får som sagt kun ett håndtak her, men dette gir likevel godt med grep og kontroll for erfarne.

Fordeler:

 • Imponerende lav vekt
 • Kraftig og effektiv
 • Smart Start
 • Fester og hurtigfeste av luftfilterdeksel

Den lave vektene er soleklar den største fordelene med Husqvarna T525. Dette komplimenteres med andre praktisk løsninger som et flip-up tanklokk og lett cold starting. Sistnevnte gjør det enkelt å starte motoren, selv om sagen er kald.

Et flip-up tanklokk er implementert på de fleste motorsagene fra Husqvarna, og det flott å se at T525 også har fått denne hendige løsningen. I tillegg har sagen en Smart Start funksjon mange vil sette pris på. Du kan forvente en sømløs start med minimal anstrengelse.

Oppsummering

En liten motorsag kan også være kraftig, dette har Husqvarna T525 bevist. Selv om sagen er liten og hendig, er den fortsatt kraftig og bør kun betjenes av erfarne. Du får med mange av de gode kvalitetene vi kjenner igjen fra produsenten.

Hvis du trenger en hendig motorsag som er enkel å frakte med seg, vil Husqvarna T525 være et utmerket valg. Her blir ikke kraften utsatt av størrelsen og du vil få optimale resultater med alle trimme- og beskjæringsjobber. Husqvarna T525 gir deg mye i en liten pakke.

 • Spesifikasjoner

Spesifikasjoner
Type Bensin
Vekt 2,7 kg (uten skjæreutstyr)
Effekt 1100 W
Arbeidsbredde 20 cm opptil 30 cm

Husqvarna 560XP

Motorsag Husqvarna 562XPG Motorkropp test

Husqvarna 560XP er skapt for å jobbe med deg og gjøre selv de mest krevende oppgavene enkle. Dette er en motorsag for de profesjonelle som trenger nytenkende og innovative funksjoner, samt brukervennlige og letthåndterlige sager.

Husqvarna 560XP er en kraftig motorsag med en banebrytende og innovativ utforming. Her er alt lagt til rette for praktisk arbeid. Funksjoner som AutoTune, X-Torq, håndtaksvarme og Air Injection gjør det til drøm å arbeide med denne motorsagen.

Med en effekt på 3500 W, sier det seg selv at Husqvarna 560XP er robust og håndterer tøffe oppgaver. Her kan du kutte store, grove trær med en mekanisme som jobber for å gjøre fellingen lekende lett. Selv om modellen er praktisk og enkel, er ikke denne ment for nybegynnere.

Motorsagen har en optimal motorytelse, takket være AutoTune. Dette er funksjon som automatisk stiller inn motoren for deg, basert på arbeidsoppgave og hvor høyt du jobber. Du trenger dermed ikke bruke tid på å innstille forgasseren. AutoTune tar også høyde for hvilket drivstoff du bruker, noe som er et pluss.

Når vi snakker om drivstoff, må også X-Torq-funksjonen nevnes. Denne teknologien gir et langt lavere drivstofforbruk enn andre bensindrevne motorsager. Det reduserte utslippet av avgasser gjør også dette til en av de mer miljøvennlige motorsagene.

Brukervennlighet

En av de mest unike aspektene ved Husqvarna 560XP, er de oppvarmede håndtakene. Effektiv håndtaksvarme i både det fremste og bakerste håndtaket, gjør det behagelig å bruke sagen uavhengig av temperatur, miljø og årstid.

Husqvarna 560XP er utviklet med LowVib-teknologi. Detter effektive dempere som absorberer vibrasjoner. Når du jobber med langvarige oppgaver vil dette skåne både armer, hender og skuldre.

Drivstofftanken er ikke gjennomsiktig, slik vi ofte ser på andre modeller fra Husqvarna. Men du finner et avlangt vindu som gir tydelig innsyn i drivstoffnivået. Smart Start gjør det lett å starte sagen med minimal anstrengelse. Sammenlignet med forgjengeren, er motstanden redusert med hele 40 % i startsnoren.

Fordeler:

 • Oppvarmede håndtak
 • Lavt utslippsnivå
 • Stor arbeidskraft og høy effekt
 • LowVib, Smart Start, Air Injection og X-Torq

Selv om Husqvarna 560XP er full av kraft og funksjoner, er alle bevegelige motordeler utviklet for å være lettest mulig. Denne lave vekten gir en rask akselerasjon hvilket er en fordel. Du kan enkelt vippe opp tanklokket – praktisk når du har bruker store vernehansker.

For en økt fellingspresisjon kommer Husqvarna 560XP med fargede og tydelige fellingsmerker. Dette er en stor fordel ikke mange andre produsenter kan skilte med. Veivhuset i seg selv er produsert i magnesium for en lang levetid.

Du trenger ikke bekymre deg for at drivstoff skal fylles inne i motoren til Husqvarna 560XP. Her er nemlig både soppkontrollen og choke kombinert. Dette reduserer slitasje og gir en sømløs oppstart hver eneste gang.

Oppsummering

Trenger du en utmerket motorsag til profesjonelle og tøffe arbeidsoppgaver? Da er Husqvarna 560XP et lett valg. Her får du for mange funksjoner og egenskaper til at vi kan nevne alle i en kort test.

Motorsager fra Husqvarna har lenge vært førstevalget for de profesjonelle og erfarne. Dette er ikke vanskelig å forstå når vi tester 560XP. Her ligger alt til rette for brukervennlig betjening og en utrolig kraft og ytelse.

 • Spesifikasjoner

Spesifikasjoner
Type Bensin
Vekt 7,2 kg (6,1 kg uten skjæreutstyr)
Effekt 3500 W
Arbeidsbredde 51 cm opptil 60 cm

MTD CSH 40 40V

Hekksaks AL-KO HT 2050 test

MTD CSH 40 40V er en batteridrevet motorsag som kan brukes til en rekke arbeidsoppgaver i og rundt hjemmet. Motorsagen er kraftig og smidig, samtidig som den er lett nok til å ta med seg på hytten.

MTD CSH 40 40V er en batteridrevet motorsag med et smidig design og mye kraft. Det medfølger et klassisk Oregon blad med en arbeidsbredde på 35 cm. Sagen bruker et 4 Ah 40V batteri, hvilket gir mye kraft og en lang brukstid.

Batteriet lades opp på 2 timer og vil vare i rundt 55 minutter. I praksis betyr dette at du kan kappe 100 grener med diameter på 10 cm – ikke verst for en lett batteridrevet motorsag. Dette er en nemlig en sag du enkelt kan frakte med deg på hytten eller sommerhuset. Med batteri kommer vekten på beskjedne 4,8 kg.

Selv om dette er en batterisag, er det viktig at du fyller på sagkjedeolje før du tar modellen i bruk. Dette er naturligvis ikke en profesjonell motorsag, og den vil ikke kunne felle store trær og busker. Men for hverdagslig bruk strekker MTD CSH 40 40V til.

MTD CSH 40 40V befinner seg i en rimelig prisklasse. De beste batteridrevne sagene kan være noe dyr, men igjen slipper du å forholde deg til drivstoff, service og vedlikehold. Selv om MTD CSH 40 40V er en god og solid sag, gjenspeiler den billige prisen levetiden.

Brukervennlighet

MTD CSH 40 40V er en ekstremt brukervennlig motorsag. Det er ingen hemmelighet at de batteridrevne modellene er langt lettere å håndtere for nybegynner. Sikkerhet er dog like viktig, og produsenten har utstyrt MTD CSH 40 40V med en liten beskyttende skjerm. Denne gir god avstand mellom hender og kjede.

MTD CSH 40 40V er lett av vekt og dermed enkel i bruk. Du føler likevel at du får god kontroll, takket være de to håndtakene med balansert grep. På toppen av sagen finner du en LED-skjerm som alltid holder deg oppdatert på gjenværende batteritid.

Fordeler:

 • 40 V batteri
 • Lett av vekt
 • Gode håndtak
 • LED-skjerm

Som navnet tilsier, har MTD CSH 40 40V en spenning på 40 V. Batteriet kan brukes til flere av produktene fra MTD, hvilket gir mye fleksibilitet. Har du allerede batteridrevne produkter fra serien? Da har du nok batteriet til MTD CSH 40 liggende hjemme.

Disse batteriene er kraftige og trenger ikke lang tid på å lade seg opp. Dette er en motorsag som krever svært lite vedlikehold. For å starte sagen trykker du enkelt på «start»-knappen, som ligger lett tilgjengelig på det bakerste håndtaket.

Oppsummering

MTD CSH 40 40V er en praktisk og brukervennlig motorsag som gir deg mye fleksibilitet. Selv om dette er en batteridrevet variant, har den god kraft og kan takle mindre til moderate arbeidsoppgaver rundt hjemmet og hytten. Husk at modellen ikke skal brukes utendørs når det regner.

Dette er naturligvis ikke den sagen du bruker på de største jobben, men til felling av tynnere trær, kvisting og kapping presterer den godt. På snaue to timer er MTD CSH 40 40V oppladet og klar til bruk. Du trenger ikke bekymre deg for service eller vedlikehold, og derfor egner denne motorsagen seg godt til hverdagslig bruk gjennom sommersesongen.

 • Spesifikasjoner

Spesifikasjoner
Type Batteri
Vekt 3,6 kg (uten batteri) 4,8 kg (med batteri)
Effekt 40 V
Arbeidsbredde 35 cm

SPR 276 C

Motorsag Stiga SPR 276 C test

Trenger du en liten og kompakt motorsag som er enkel å håndtere? Da kan brukervennlige SPR 276 C være det rette valget. Denne bensindrevne sagen har en sverdlengde på 25 cm og drives av en 28,9 cc motor.

SPR 276 C er en kompakt, men robust motorsag. Tankvolumet ligger på 0,22 liter og den maksimale hastigheten går opp til 12400 omdreininger i minuttet. Netto effekten er målt til 0,7 kW og modellen har kun ett topphåndtak.

Denne motorsagen ligner gjerne ikke så mye på de andre alternativene på markedet. Her får du nemlig kun ett topphåndtak. For noen kan dette være en ulempe, men ettersom SPR 276 C er såpass liten av størrelse ville to håndtak oppleves som upraktisk.

SPR 276 C er vel balansert og ideell for beskjæring. Ettersom dette er en liten sag, får du et helt unikt nivå av kontroll under bruk. Manøvrerbarheten er upåklagelig. Sagen egner seg best til profesjonelle og kan brukes til arbeidsoppgaver med busker og trær.

Selv om SPR 276 C fremstår enkel grunner sin størrelse, er dette en motorsag beregnet for profesjonelle. Motorsagen skal brukes til treskjæring, og helst kun av operatører som er opplær i riktig bruk og sikkerhetsmetoder.

Brukervennlighet

SPR 276 C er svært behagelig i bruk og enkel å håndtere. Topphåndtaket gir godt med kontroll og minimalt med vibrasjoner gjør at du kan arbeide lenge med både busker og trær. Igjen er det viktig å påpeke at denne modellen egner seg best til profesjonelle.

For nybegynnere kan det være vanskelig å manøvrere sagen med kun ett håndtak. Denne bærekroken er enkel for profesjonelle å kontrollere, men den spesielle utformingen gjør motorsagen mindre brukervennlig for uerfarne.

Fordeler:

 • Ideell for beskjæring
 • Liten og kompakt
 • Gir høyt nivå av komfort og kontroll
 • Fjærvibrasjonsdemping og et enkelt topphåndtak

Bak motoren finner du dekselet til luftfilteret. Som med mange andre moderne motorsager, behøver du ikke verktøy for å komme til. Enkle vedlikeholdsoperasjoner kan dermed gjøres helt problemfritt. Dekselet åpnes umiddelbart med et hurtigutløsersystem.

Når du jobber med beskjæring og busker, er det ekstra viktig med god komfort. Dette kan SPR 276 C skilte med grunnet sin unike fjærvibrasjonsdemping. Systemet sørger for å redusere vibrasjoner, slik at du kan jobbe helt uanstrengt med langvarige oppgaver.

Oppsummering

SPR 276 C er en kompakt, hendig og allsidig motorsag med god kraft. Det unike designet skiller modellen ut, men sier oss også at motorsagen er skapt for profesjonelle og erfarne. Dersom du er opplært, vil du få mye nytte ut av sagen.

SPR 276 C kan brukes til treskjæring og arbeid med busker og trær. Du får mye kontroll og arbeidskomfort. Motorsagen er enkel å vedlikeholde, men skal ikke undervurderes. Her får du mye kraft og styrke i et lite format.

 • Spesifikasjoner

Spesifikasjoner
Type Bensin
Vekt 4,9 kg (uten vekt og kjede)
Effekt 0,7 kW
Arbeidsbredde 25 cm

Husqvarna 550XPG Triobrake

Motorsag Husqvarna 550XPG Triobrake test

Husqvarna 550XPG Triobrake er modellen for profesjonelle trehuggere og grunneiere med god kjennskap til riktig og sikker bruk av motorsag. 550XPG Triobrake er utviklet med innovative og nyskapende løsninger, samt brukervennlige funksjoner.

Husqvarna 550XPG Triobrake er en bensindrevet motorsag med flere innovative egenskaper. Sagen har en anbefalt sverdlengde på 50 cm og RevBoost som sørger for hurtig akselerasjon og en høy kjedehastighet. Dette gir en god ytelse under kvisting.

550XPG Triobrake takler tøffe jobber og er utviklet med tredelt veivaksel. Dette forlenger holdbarheten selv ved hardt arbeid og krevende bruk. Vi finner også tydelige fellingsmerker som legger til rette for optimal fellingspresisjon.

Selve designet er slankere enn mange andre bensindrevne sager på markedet. Dette gjør det enkelt å håndtere motorsagen, uansett arbeidsstilling og situasjon. På siden finner vi en kjedestrammer som raskt og enkelt justere kjedet ved behov.

550XPG Triobrake er en robust motorsag, noe som gjenspeiler seg i veivhuset av magnesium. Dette er et veivhus som tåler hard profesjonell bruk og høye turtall over lengre tid. Med andre ord er dette en motorsag du kan ha glede av i mange år fremover, med mindre behov for vedlikehold.

Brukervennlighet

Selve utformingen til Husqvarna 550XPG Triobrake er banebrytende og legger til rette for praktisk og effektivt arbeid. Sagen er utstyrt med X-TORO- motorteknologi, som gir et lavere drivstofforbruk og et mindre utslippsnivå.

Ofte er det små detaljer som øker brukervennligheten og driftskomforten. Husqvarna 550XPG Triobrake er utstyrt med oppvarmede håndtak. Dette er en unik funksjon som lar deg jobbe komfortabelt uavhengig av klima og kulde.

Tanklokket kan vippes, noe som gjør det enklere å fylle på og åpne lokket. Slike små detaljer virker gjerne ikke vesentlig ved første øyekast, men når sagen er i bruk vil de oppleves som hjelpsomme og ekstra praktisk.

I tillegg er 550XPG Triobrake utviklet med funksjonen AutoTune. Denne sørger for at motoren automatisk stiller seg inn, og du trenger dermed ikke bruke tid på å justere og stille inn forgasseren.

Fordeler:

 • Oppvarmet håndtak
 • Innovative funksjoner: X-Torq, AutoTune og RevBoost
 • Lavt drivstofforbruk og lavt utslipp

550XPG Triobrake er en bensindrevet motorsag, og det er ingen hemmelighet at disse variantene er noe mer miljøskadelige enn elektriske og batteridrevne motorsager. For å kompensere for dette, er 550XPG Triobrake utviklet med X-Torq.

Dette er en funksjon som optimaliserer effekten og gir hele 20 % lavere drivstofforbruk. I tillegg reduserer funksjonen utslippsnivået med hele 75 %. I en tid hvor flere forbrukere ønsker å ta miljøvennlige og bevisste valg, kommer dette godt med.

Videre har motorsagen flere smarte funksjoner som regulerbar oljepumpe, LowVib for mindre vibrasjon, synlig drivstoffnivå og Air Injection. Disse innovative egenskapene øker brukervennligheten, driftskomforten og forlenger levetiden til motorsagen.

Oppsummering

Husqvarna 550XPG Triobrake er en profesjonell motorsag som passer for erfarne brukere. Her får du en rekke funksjoner og egenskaper som gjør at motorsagen yter høyt og er komfortabel å jobbe med. Alle disse mindre funksjonene lagt sammen, gir oss en enestående motorsag av høy kvalitet.

Dette er ikke modellen for de uerfarne eller de som kun skal arbeide med mindre trær i hagen. Denne effektive sagen takler større jobber og har en anbefalt arbeidsbredde på 50 cm. Hvis du jakter på en profesjonell bensindrevet sag, som også er brukervennlig og skånsom mot miljøet, vil Husqvarna 550XPG Triobrake være et naturlig valg.

 • Spesifikasjoner

Spesifikasjoner
Type Bensin
Vekt 7,42 kg
Effekt 1200 W
Arbeidsbredde 35 cm

Stiga SP 466

Stiga SP 466 test

Stiga SP 466 er en kompakt og effektfull motorsag som gir deg en profesjonell opplevelse i egen hagen. Modellen legger til rette for enkel håndtering, lett vedlikehold og høy driftskomfort. Sagen passer godt til de som ønsker en kompakt, men samtidig robust bensindrevet motorsag.

Stiga SP 466 er en velbalansert motorsag som gjør det enkelt å gå løs på oppgaver i hus og skog. Selv om dette er en noe kompakt sag, er den fortsatt robust takket være motordekselet av magnesium.

Vedlikehold går lett som en lek. Du trenger ikke verktøy for å utføre enkle vedlikeholdsoperasjoner. Luftfilterdekselet har et godt håndtak og strammenøkkelen ligger rett under det bakketeste håndtaket.

Stiga SP 466 er utviklet for å optimalisere drivstofforbruket. Drivstofftanken er utstyrt med et praktisk nivåovervåkningsvindu. Det kan være noe vanskelig å få en fullstendig oversikt over nivået, da dette vinduet er ganske lite. Etter hvert som du blir bedre kjent med sagen er det lettere å avgjøre gjenværende nivå.

Brukervennlighet

Stiga er kjent for å legge vekt på brukervennlighet. De fleste produktene fra denne produsenten er beregnet for profesjonelle, men det er flott å se at modeller som SP 466 likevel er utstyrt med funksjoner som gjør det enkelt å betjene motorsagen.

Vi må blant annet trekke frem hvor praktisk plassert alle de nødvendige spakene er. Disse finner du nært det bakketeste håndtaket, slik at du kan betjene spakene med én hånd. Fronthåndtak er noe hardere enn det bakerste, hvilket gir en økt følelse av kontroll.

Fordeler:

 • Kompakt og robust
 • Verktøyløs vedlikeholdsoperasjoner
 • Innovativ fjæringssystem for redusert vibrasjon
 • Optimert drivstofforbruk

Motoren til Stiga SP 466 er en 46,5 cc bensinmotor. Her får du godt med kraft til å kunne kappe ved og jobbe med moderate oppgaver i skogen og på egen tomt. Samtidig setter vi pris på at betjening føles behagelig, slik at det er mulig å jobbe med lengre oppgaver.

Når du jobber med langvarige oppgaver, er det viktig at motorsagen ikke gir fra seg for mye vibrasjon. Stiga SP 466 er utstyrt med et unikt fjæringssystem som reduserer vibrasjonene sagen gir fra seg. Derfor blir selv de lengste oppgavene utført med et høyt nivå av komfort.

En annen stor fordel finner vi i kjedebremsen. Denne er manuell og kan utløses med én hånd. For sikre at motorsagen ikke kaster seg bakover, også kalt rekyl, kan du stoppe kjedet på 0,089 sekunder. Dette øker følelsen av sikkerhet og kontroll betraktelig.

Oppsummering

Stiga SP 466 er gjerne ikke modellen for nybegynnere, selv om den er brukervennlig og intuitiv nok. Har du litt erfaring med bensindrevne motorsager, vil dette være et utmerket valg. De ergonomiske og myke håndtakene gir et godt grep, samtidig som fjæringssystemet øker komforten.

Stiga SP 466 passer best til mindre oppgaver i skogen eller hverdagslige gjøremål rundt hjemmet. Den kraftig nok til å kunne kappe ved, kviste og felle mellomstore trær. Hvis du trenger en kompakt, robust og brukervennlig motorsag, vil Stiga SP 466 være et sikkert valg.

 • Spesifikasjoner

Spesifikasjoner
Type Bensin
Vekt 5,3 kg (uten sverd og kjede)
Effekt 2 kW
Arbeidsbredde 38 cm

Stiga SP 526

Stiga SP 526 test

Stiga SP 526 er en bensindrevet motorsag med god ytelse og stor arbeidskraft. Dette er sagen for de profesjonelle som trenger et solid, robust og allsidig verktøy til både skog- og hagebruk.

Stiga SP 526 er en velbalansert og solid bensindrevet motorsag. Her er det et godt forhold mellom vekt og effekt. Bladet på 38 cm kombinert med effekten, gjør at du benytte deg av motorsagen til både større og mindre oppgaver. Oppstart er enkelt takket være dekompresjonsventilen.

Stiga SP 526 er utviklet for profesjonelle og hageeksperter. Dette er med andre ord ikke den beste modellen for nybegynnere. For sikre ytelse er motorsagen utstyrt med en 55 cc bensinmotor som gir mye kraft, men også behagelig betjening.

Drivstofforbruket er optimalisert og Stiga SP 526 gir fra seg lite utslipp. Du må likevel alltid regne med utslipp når du bruker en bensindrevet motorsag, men her er nivåene lave. Ergonomiske håndtak sikrer et godt grep og økt kontroll.

Kjedebremsen er manuell, og du aktiverer denne ved hjelp av én hånd. Treghetsbremsen og andre aktuelle spaker er lett tilgjengelig og plassert nært bakerste håndtak. Kjedet stopper på bare 0,089 sekunder, slik at du sikrer deg selv i tilfelle rekyl.

Brukervennlighet

Stiga SP 526 har kvaliteter som gjør den brukervennlig, selv om dette er en motorsag beregnet for profesjonelle. Blant de brukervennlige egenskapene kan vi nevne det ergonomiske fronthåndtaket. Dette gir økt kontroll, mens det bakketeste håndtaket er mykt for optimal komfort.

Vi setter pris på hvor lett det er å komme til spakene, da disse er praktisk plassert ved det bakre håndtaket. Dette øker også sikkerheten. Drivstofftanken har et nivåovervåkingsvindu, som skal gjøre det lett å holde oversikt over gjenværende drivstoff. Dette vinduet kunne med fordel vært noe større.

Fordeler:

 • Hurtig nedkjøling
 • Robust og tilpasset ytelse
 • Lite vibrasjon
 • Kraftig bensinmotor

Stiga SP 526 vibrerer lite og egner seg derfor utmerket til lengre arbeidsøkter og krevende arbeidsoppgaver. Når det gjelder vedlikehold presterer Stiga SP 526 godt. Du trenger ingen verktøy for å komme til luftfilteret. Dette åpner seg umiddelbart takket være hurtigutløser-systemet.

Motordekselet er utviklet i magnesium. Dette er en stor fordel da det sikrer hurtig kjøling, robusthet og pålitelighet. Dette er en modell som kommer til å vare deg mange år fremover. Robustheten kommer også godt med når du arbeider med krevende oppgaver, hvilket Stiga SP 526 er utviklet for å kunne takle.

Oppsummering

Stiga SP 526 er en utmerket sag for de som skal arbeide med mer enn hverdagslige oppgaver. Sagen er robust, pålitelig og har god kraft, samtidig som den er skapt for behagelig betjening.

Dette er ikke modellen for nybegynnere, men for de som skal jobbe med langvarige, og gjerne krevende oppgaver. Et optimalisert drivstofforbruk, gode sikkerhetsfunksjoner og en justerbar oljepumpe trekker mye opp. Stiga SP 526 er et solid valg når større trær skal kappes og kvistes.

 • Spesifikasjoner

Spesifikasjoner
Type Bensin
Vekt 5,3 kg (Uten kjede og sverd)
Effekt 2,3 kW
Arbeidsbredde 38 cm

Stiga SP 386

Motorsag Stiga SP 386 test

Stiga SP 386 er en solid og robust motorsag med lang levetid og høy ytelse. Dette er en bensinmotorsag drevet av en 1,6 kW motor. Modellen er lett av vekt, men likevel kraftig og pålitelig. Sagen egner seg godt hverdagslige gjøremål og krevende arbeidsoppgaver.

Stiga SP 386 er en bensindrevet motorsag med en robust oppbygging. Selve motordekselet er utviklet i magnesium, hvilket sikrer pålitelighet, robusthet og en rask nedkjøling. Oljepumpen er juster og automatisk.

Det er enkelt utføre vedlikehold, noe som er viktig på bensindrevne motorsager. Du trenger ikke verktøy for å få tilgang til luftfilterdekselet. Dette er en allsidig motorsag som kan benyttes til ulike oppgaver.

Stiga SP 386 er kraftig nok til å kunne takle tyngre og mer krevende oppgaver, samtidig som den er brukervennlig nok til at du kan arbeide komfortabelt under lengre økter. Modellen presterer også utmerket til mer hverdagslige gjøremål på egen tomt. Kjedebremsen er manuell og du kan stoppe kjedet på bare 0,089 sekunder.

Motoren er kraftig og er en 38,5 cc bensinmotor. Her er alt lagt til rette for behagelig betjening, selv under langvarige oppgaver. Stiga SP 386 har et lavt utslippsnivå og et jevnt drivstofforbruk. Stiga SP 386 bruker verken mer eller mindre drivstoff enn en gjennomsnittlig motorsag.

Brukervennlighet

Stiga SP 386 er en brukervennlig motorsag på flere områder. Når det gjelder håndtering vil du oppleve et høyt nivå av arbeidskomfort. Håndtaket er behagelig og ergonomisk, hvilket sikrer et godt grep.

Motorsagen har et innebygd fjærsystem som reduserer vibrasjoner. Det er dette systemet som gjør at Stiga SP 386 kan brukes under lengre økter, uten at dette sliter for mye på armer og skuldre.

Det er også svært enkelt å holde motorsagen ved like, takket være flere praktiske og nytenkende funksjoner. Håndtaket som tar deg til luftfilterdekselet er verktøysløst og  strammenøkkelen befinner seg under det bakerste håndtaket.

Drivstofftanken er også utstyrt med et vindu, men dette er dessverre for lite til at det har noen hensikt. Det er vanskelig holde oversikt over drivstoffnivået gjennom et så smalt vindu, selv om tanken bak funksjonen er god.

Fordeler:

 • Verktøyløs vedlikehold
 • Robust og solid oppbygning
 • God driftskomfort og ergonomiske håndtak
 • Lavt vibrasjonsnivå
 • Allsidig

Stiga SP 386  er ekstremt behagelig i bruk, noe som skyldes det lave vibrasjonsnivået og de gode håndtakene. Fronthåndtaket er ergonomisk utformet, i den kjente halvmåneformen. Det bakre håndtaket gir deg lett tilgang til alle nødvendige spaker.

Luftfilteret er lett tilgjengelig, takket være hurtigutløser-systemet. Dette gir deg umiddelbar tilgang til både tennpluggen og luftfilteret når disse skal vedlikeholdes. Dersom du klarer å holde sagen helt i ro, kan du også kontrollere drivstoffnivået gjennom overvåkningsvinduet.

Oppsummering

Stiga SP 386 er et godt valg for de som trenger en robust og pålitelig motorsag som ikke tar knekken på budsjettet. Til tross for en vennlig pris, har Stiga SP 386 flere gode kvaliteter. Kvaliteten og motordekslet sikker også en lang levetid. Modellen egner seg best til erfarne, men kan brukes til både større og mindre oppgaver.

 • Spesifikasjoner

Spesifikasjoner
Type Bensin
Vekt 4,9 kg (uten kjede og sverd)
Effekt 1,6 kW
Arbeidsbredde 35 cm

Stiga SP 426

Motorsag Stiga SP 426 test

Stiga SP 426 er en moderne og brukervennlig motorsag med allsidige egenskaper. Denne sagen kan brukes både til avanserte arbeidsoppgaver og dagligdagse gjøremål rundt huset og hytten. Her får du kraftig motor, god ytelse og kjetting av høy kvalitet.

Stiga SP 426 er en kraftig motorsag som takler selv de tøffeste arbeidsoppgaver. Sagen presterer godt under kapping av grov ved og felling av grove trær. Selv om modellen er kraftig, er den også godt avvibrert. Med minimal vibrasjon øker arbeidskomforten.

Du vil fort oppdage hvor solid og robust Stiga SP 426 er. Når du starter sagen, vrir du om på «choke» og benytter deg av en pumpe. Når sagen dras i gang og du gir gass, vil choken slippe automatisk – dette er en praktisk detalj.

For å stramme kjede trenger du verktøy. Dette kan virke som en ulempe for noen, men det nødvendige verktøyet følger med sagen. Ettersom Stiga SP 426 har et moderne design, skulle vi ønsket at produsenten hadde implementert en verktøyløs strammer, slik vi ofte ser i dag.

Stiga SP 426 er utstyrt med et bensinvindu, men det er dessverre ikke lett å få oversikt gjennom vinduet. Det kan derfor være noe vanskelig å vite nøyaktig hvor mye drivstoff som befinner seg på tanken. Sett bort ifra dette presterer motorsagen godt.

Brukervennlighet

Stiga SP 426 oppleves som brukervennlig på flere punkter. Modellen er noe kompakt hvilket øker kontrollen under bruk, og håndtakene er ergonomiske for optimalisert grep. Halvmånehåndtaket foran motoren er produsert i et godt Soft Grip materiale.

Vi setter ekstra stor pris på choken slippes automatisk når du gir gass, slik at oppstart blir sømløs. Den lave vibrasjonen er likevel det som trekker mest opp når det gjelder brukervennlighet.

Det er noe vanskelig å få oversikt over gjenværende drivstoff og du trenger verktøy for å stramme kjedet. Dette er derimot så små detaljer at det ikke trekker noe særlig ned for den generelle brukeropplevelsen.

Fordeler:

 • Kraftig og robust
 • Flere bruksområder
 • Automatisk og justerbar oljepumpe
 • Soft Grip håndtak
 • Redusert drivstofforbruk

Stiga SP 426 er utviklet med en ny teknologi som reduserer drivstofforbruket. Dette er et en stor fordel i dag, da mange forbrukere ønsker å gjøre mer miljøbevisste valg i hverdagen. Du kommer godt til både strammenøkkelen og tennpluggnøkkelen, som er plassert under det bakerste håndtaket.

Du trenger ikke verktøy for å få tilgang til verken luftfilteret, tanklokket eller oljelokket. Pass bare på at du ikke strammer alt for hardt. Kjedebremsen er manuell, og vekten gjenspeiler de gode kvaliteten til motorsagen.

Oppsummering

Stiga SP 426 er en allsidig og robust motorsag med flere bruksområder. Denne modellen egner seg godt for de som ofte bruker motorsag, både ute i skogen og hjemme på egen tomt. Den sterk nok til å felle grove trær, samtidig som den brukervennlig nok til mindre arbeidsoppgaver.

Selv om vi gjerne skulle sett en enklere måte å holde oversikt over drivstoff, er det ikke mye å utsette på Stiga SP 426. Dette er en solid motorsag som tåler hyppig bruk og tøffere arbeidsoppgaver. Gode håndtak og smarte funksjoner øker driftskomforten under lengre økter.

 • Spesifikasjoner

Spesifikasjoner
Type Bensin
Vekt 6 kg
Effekt 1,9 kW
Arbeidsbredde 38 cm

AL-KO EKI 2200/40

Elsag AL-KO EKI 2200-40 test

AL-KO EKI 2200/40 er en brukervennlig elektrisk kjedesag med ekstra god sverdlengde på 40 cm. Her får du automatisk oljesmøring, kjedebrems og flere gode kvaliteter. Dette er modellen for de som ikke ønsker å bruke drivstoff eller lade batterier.

AL-KO EKI 2200/40 er en elektrisk motorsag, også kalt en EL-sag eller elektrisk kjedesag. Modellen har en stikkontakt og må kobles til strøm. Disse sagene passer godt for de som ikke bruker motorsagen like ofte, og ikke trenger å bevege seg langt fra huset.

AL-KO EKI 2200/40 har en sverdlengde på 40 cm, hvilket gir deg mye spillerom. Motorsagen har en ergonomisk utforming og en motor som jobber med deg. Du kan dermed jobbe lenge uten å slite ut armer og skuldre.

Med en høy gjennomtrekks- og skjærytelse, vil AL-KO EKI 2200/40 kunne takle hverdagslige og mindre jobber rundt hjemmet eller hytten. Dette er en motorsag med høy trekkraft hvilket gir optimaliserte sageresultater.

Du kan enkelt stramme kjedet ved hjelp av «hurtigspenning»-funksjonen, og dette trenger du ikke verktøy for å få til. AL-KO EKI 2200/40 har en kjedehastighet på 13,5 m/s og en moderat vekt.

Brukervennlighet

Med elektriske motorsager kan du jobbe lenge, uten å bekymre deg for drivstoff eller batteri. Dette gir deg stort potensiale hvilket AL-KO EKI 2200/40 komplimenterer med sin perfekte ergonomi. Du kan arbeide komfortabelt i lengre perioder og med lengre arbeidsoppgaver.

Selv om modellen er elektrisk, er det fortsatt viktig å tenke sikkerhet. AL-KO EKI 2200/40 er utstyrt med en systembrems og en praktisk håndbeskyttelsesbøyle. Du finner også en hurtigstopp som gir et ekstra nivå av sikkerhet. Denne er koblet til håndtaket for lett tilgang.

Fordeler:

 • Automatisk kjedesmøring
 • Optimale sage-resultater med høy trekkraft
 • Automatisk kjedesmøring
 • Beskyttelsesbøyle
 • Systembrems og hurtigstopp

Det er godt å se at AL-KO EKI 2200/40 er utstyrt med sikkerhetsfunksjoner, slik som hurtigstopp og systembrems. Beskyttelsesbøylen er også solid, samtidig som den ikke kommer i veien for hånden og grepet.

Selv om dette er en elektrisk kjedesag, må du fortsatt fylle på olje. Dette er heldigvis en lett affære da påfyllingstank ligger på toppen av sagen. Alt er lagt til rette for brukervennlig og lett betjening.

Automatisk kjedesmøring sørger for at kjedet ikke smøres når sagen går på tomgang. Du slipper dermed oljesøl og spurt mellom hvert kapp, kutt eller felling.

Oppsummering

AL-KO EKI 2200/40 er en elektrisk kjedesag og kommer derfor med sine begrensinger. Likevel har produsenten klart å levere en sag som er effektiv og har høy trekkraft. Dette er et ypperlig verktøy for de som kun trenger en motorsag i ny og ne. Du kan også bruke en forlenger for å øke fleksibiliteten.

Vi setter pris på at AL-KO EKI 2200/40 er utstyrt med hurtigstopp og systembrems. Mange undervurderer elektriske motorsager, særlig nybegynnere. Men disse variantene er like kraftige og «farlige» som vanlige motorsager.

AL-KO EKI 2200/40 er en praktisk og elektrisk motorsag som passer godt for de med et mindre behov. Sagen har et relativt langt blad og er kraftig nok til å kunne takle moderate arbeidsoppgaver. AL-KO EKI 2200/40 er et solid valg av elektrisk kjedesag.

 • Spesifikasjoner

Spesifikasjoner
Type Elektrisk
Vekt 7,3 kg
Effekt 2200 W
Arbeidsbredde 40 cm

Nyttig å vite om motorsag

Utvalget av motorsager er stort, og selv om modellene gjerne ligner ved første øyekast er det mye som skiller dem fra hverandre. Les gjennom våre nyttig tips til hva du bør se etter i en motorsag og hvilke egenskaper du bør legge vekt på.

I vår test har vi sett på ekstra funksjoner, ytelse, brukervennlighet og kraft. Men det som skiller modellen mest fra hverandre, er hvilken strømkilde de benytter. Vi skiller først og fremst mellom elektrisk, batteridrevet og bensindrevet motorsager.

Batteridrevet motorsag

En batteridrevet motorsag egner seg godt til mindre arbeidsoppgaver på egen tomt. Disse variantene kan kappe greiner, gir fra seg minimalt med støy og er snill mot miljøet. Når det kommer til kraft, vil ikke en batteridrevet sag måle seg med en bensindrevet modell.

Dersom du ikke skal bruke sagen til skogbruk, altså felle store trær, har du heller ikke behov for en alt for stor ytelse og mye kraft. Da kan en batteridrevet variant være et godt valg. Du kan felle mindre trær og bruke sagen til enkle arbeidsoppgaver med grener og kvister.

En stor fordel med batteridrevne motorsager, er at de svært brukervennlige og enkle å håndtere. Her trenger du ikke å bruke mye fysiske krefter for å få jobben gjort. Lydnivået er også langt lavere enn hos en bensindrevet sag. I tillegg slipper den ikke ut avgasser.

Batteridrevne motorsager er ikke like dyre å reparere og krever mindre vedlikehold enn bensinsag. Modellene har som regel lang levetid og er pålitelige. Disse sagene kan være noe dyrere enn en bensindrevet sag, men husk at du slipper å bruke penger på drivstoff og hyppig service.

Elektrisk motorsag

Elektriske motorsager kan benyttes både innendørs og utendørs. Disse slipper ikke ut eksos eller andre stoffer og støyer mye mindre enn bensindrevet varianter. Her må du bruke ledning og stikkontakt, noe som naturligvis medfører visse begrensinger.

En elektrisk motorsag er ikke like fleksibel, og det er begrenset hvor langt vekk fra hytten eller huset du kan ta den med deg. Men dersom du kun trenger dagen til mindre jobber i nærhet av strøm, er dette et ypperlig valg.

Denne varianten er lett å starte og passer godt for nybegynnere. Den krever ikke like mye stell og vedlikehold som bensindrevne sager, og faller vanligvis i en billigere prisklasse. Det er likevel viktig å merke seg at de fleste elektriske motorsager kommer med en kort ledning.

Du kan benytte deg av en skjøteledning, men pass på at den er kraftig nok. Skal du bruke en elektrisk motorsag utendørs, bør dette naturligvis skje på dager med lite nedbør. Hold alltid elektrisk utstyr unna vann, også motorsager.

Bensindrevet motorsag

Bensindrevet motorsager er de variantene det selges mest av i Norge. Her varierer det stort på pris, styrke og kvalitet. Det finnes billige varianter, men husk at du som regel får det du betaler for. Bensindrevne sager brukes om du skal felle tykke stammer og store trær.

Før i tiden var disse motorsagene store og lite brukervennlige for nybegynnere, slik er det heldigvis ikke lengre. Det finnes bensindrevne sager som er lett å håndtere og tilpasset for hjemmebruk, samtidig som de gir mer styrke og høyere dreiemoment enn elektriske og batteridrevne varianter.

En bensindrevet motorsag krever regelmessig vedlikehold og mer service enn de andre modellene. De aller fleste kjører på en totaktsmotor, hvilket krever at du bruker oljeblandet bensin. Dette innebærer naturligvis litt mer arbeid enn å lade et batteri eller sette i en stikkontakt.

Hvis du velger å gå for en bensindrevet sag, bør du alltid merke deg tyngde og brukervennlighet. Noen krever at du bruker fysiske krefter og kan være noe vanskelig å starte. Likevel er dette det mest populære valget i Norge, grunnet kraften og fleksibiliteten.

Sikkerhet ved bruk av motorsag

Motorsager er kraftige verktøy som kan gjøre mye skade om du ikke bruker dem rett. Det er derfor viktig at du tar forhåndsregler før du starter arbeider. Skal du kutte store greiner, trær eller annen vekst på egen tomt? Sørg for at områder er sikret.

Husk at det du kutter også skal falle ned. Sørg for at området er sikret, både med tanke på eventuelle hus, biler og personer. Slik unngår du å gjøre unødvendig skade på egne eller naboens eiendeler, og ikke minst forbipasserende personer.

Det er også viktig å tenke på egen sikkerhet. Bruk godt verneutstyr når du benytter deg av motorsagen. Det er ikke bare selve bladet som kan føre til skade. Spurting av flis og høy lyd kan sette sine spor. Gode vernehansker, vernebriller, vernesko, hjelm og hørselsvern er viktig. Arbeidsklær med god beskyttelse kommer også godt med.

Hvis du planlegger å bruke sagen utenfor egen tomt, eller felle større trær, anbefales det at du går på kurs for å få et motorsagbevis. Her lærer du hvordan du forbereder og planlegger oppgaver, håndterer motorsagen, effektiv felling og hvordan du håndterer eventuelle problemstillinger.

Vanlige egenskaper i en motorsag

Noen funksjoner og egenskaper går igjen i mange av modellene. Disse er ofte knyttet til sikkerhet, som for eksempel kjedebrems eller kastbeskyttelse.

Av og til kan motorsagen sette seg fast og kaste seg bakover mot deg. Dette kan også skje dersom spissen på motorsagen berører først. I følge loven må alle motorsager ha en stoppknapp og noe som sperrer ufrivillig gasspådrag.

For å unngå dette tilbakefallet, er de fleste sagene utstyrt med kjedebrems. Denne funksjonen kan aktiveres på ulike måter. Noen ganger bremser kjedet når motorsagen beveger seg kraftig. Noen sager har en bryter som aktiveres av hånden din dersom sagen flyr oppover.

Ekstra sikkerhetsfunksjoner

Videre ser vi også at en fangtapp og en beskyttelsesskjerm ofte er implementert. Fangtappen vil fange kjede dersom dette skulle hoppe av eller løsne. Beskyttelsesskjermen skaper en bareiere mellom kjede og fingre.

Du vil også oppleve at mange motorsager krever at du trykker inn to spaker eller knapper for å starte sagen. Selv om dette kan virke tungvint, vil en slik funksjon forhindre at du starter motorsagen med et uhell.

Noen modeller har også et rengjøringssystem som holder smuss, flis og annet materiale borte fra luftfilteret. En slik funksjon gjør ikke mye for sikkerheten, men den sørger for at du kan arbeide uavbrutt uten å måtte gå inn å fjerne spon etter hvert.

Trenger jeg motorsagbevis?

Motorsager er et kraftig verktøy som kan gjøre mye skade. Det skjer hundrevis av motorsagrelaterte ulykker hvert år, og derfor er det viktig å ta forhåndsregler. Du trenger ikke et bevis for å kutte vekst og trær på egen eiendom, men det kan likevel lønne seg.

Et motorsagbevis gir deg tilstrekkelig kunnskap om verktøyet, hvordan det brukes riktig og mest mulig effektivt. I tillegg vil du kunne felle trær på andres eiendommer og hjelpe familie og naboer ved behov. Et bevis gjør deg til en godkjent trefeller og bør vurderes om motorsagen skal brukes hyppig.

Pris på motorsag

Motorsager varierer veldig i pris. Toppmodellene er beregnet for profesjonell og noen ganger kommersiell bruk, og er derfor utstyrt med en mengde funksjoner for å gjøre arbeidet lettere. Som profesjonell må du regne med en stivere pris enn om sagen kun skal brukes hjemme.

Som med det meste i livet, vil prisen gjenspeile kvaliteten til sagen. Det betyr ikke nødvendigvis at de billigste modellene er dårlige, men de har gjerne mindre brukervennlige funksjoner og mer tungvinte løsninger.

Nybegynnere bør først og fremst legge vekt på brukervennlighet, og det er mulig å finne praktiske løsninger på billige varianter. Hvis du kun går etter de billigste sagene, kan du naturligvis ikke forvente den samme ytelsen og kvaliteten som hos toppmodellene.

Hvilken motorsag skal jeg velge?

Når du velger en motorsag, må du først og fremst tenke på eget behov. Skal du felle store trær i skogen? Skal du arbeide med mindre oppgaver på egen tomt? Eller skal du bruke sagen innendørs? Dette avgjør om du trenger en bensin, batteri eller elektrisk variant.

Videre kan du se på kriteriene vi har tatt høyde for i teksten. Hvor kraftig er motorsagen? Hvor brukervennlig er den? Hvordan er sikkerhetsfunksjonene? Dette er viktige holdepunkter både for nybegynnere og erfarne.

Til slutt kan du ta pris med i beregningen. Hvis du planlegger å bruke motorsagen hyppig, lønner det seg å legge tid og penger i jakten. Husk at du vanligvis får det du betaler for og det er stor forskjell på kvaliteten, levetiden og ytelsen til sagen.

Som en vanlig forbruker har du nok ikke behov for alle egenskapene og funksjonaliteten en toppmodell gir deg. Men du bør fortsatt se på egenskapene som gjør det lett og enkelt å betjene motorsagen.

Slik velger du motorsag

Du trenger ikke å gå for den dyreste og mest profesjonelle varianten, dersom du ikke har behov for disse funksjonene. Skal du jobbe i egen hage kan du gå for en billigere variant, men det er fortsatt viktig å tenke sikkerhet, brukervennlighet og kvalitet.

Mange kjøper sin første motorsag når de har et prosjekt eller en arbeidsoppgave i tankene. Men husk at en motorsag kan brukes til mye og du bør tenke gjennom hvordan du også kan bruke sagen i fremtiden. Du skal kanskje kun felle et lite tre i hagen i år, men til neste år kan du ha andre prosjekter på gang.

Tenk også gjennom hvor lett det er å vedlikeholde sagen. Er det enkelt å komme til luftfilteret? Hvor det lett å rengjøre kjede og blad? Husk at dette må gjøres regelmessige for å sikre levetiden. Med disse knaggene i bakhodet, blir jakten på din nye motorsag mye enklere.

Hvor god hjelp fikk du?

Klikk på en tommel

Gjennomsnittlig vurdering 5 / 5. Antall stemmer: 2

Ingen vurderinger er gitt.

Vi blir glade for dine erfaringer

Legg igjen din erfaring

Beste i test
Logo