VPN test: De 14 beste VPN-tjenestene for Norge (september 2024)

Resultatene i denne testen er et resultat av skribenter sine egne vurderinger av ulike produktomtaler, spesifikasjoner og andre kilder. Produktene som blir omtalt selges stort sett i nettbutikker hvor vi har et kommersielt samarbeid. Artikkelen er derfor en annonseartikkel. Lenkene til nettbutikker er  annonselenker. Les gjerne mer om oss og hvordan vi tjener penger på nettstedet. Ta også gjerne kontakt med oss for å komme med din tilbakemelding.

I denne testen av VPN-tjenester har vi testet flere forskjellige VPN-tjenester, og det ble lagt spesielt vekt på å teste de forskjellige tjenestene med utgangspunkt i flere kriterier. Vi kårer også beste vpn 2024

ExpressVPN – Best i test VPN

ExpressVPN test

Denne VPN-tjenesten vil du sannsynligvis finne i toppsjiktet på veldig mange VPN-tester, og grunnen til det er at ExpressVPN er en av mest brukte VPN-tjenestene som finnes. Ikke bare i Norge, men faktisk også på verdensbasis.

Besøk ExpressVPN her

ExpressVPN er en VPN-tjeneste som ble lansert i 2009, og det eies av Express VPN International Ltd. Det er et selskap registrert på De britiske Jomfruøyer, og som du kan benytte deg av for å kryptere nettrafikken og skjule IP-adressen din.

Med ExpressVPN kan du streame massevis av innhold. Enten du ønsker å se musikkvideoer som er utilgjengelig på den norske versjonen av YouTube, utenlandske versjoner av Netflix eller en fotballkamp som ikke vises på norsk TV, så kan ExpressVPN hjelpe deg med det.

Pris og betalingsmetoder

Hos ExpressVPN får du tre abonnementsalternativer. Du kan velge mellom abonnement på en, 6 og 12 måneder, og prisen varierer deretter. En måned koster rundt 140 kroner, mens 6 måneder vil koste deg omtrent 100 kroner per måned.

Hvis du derimot slår til på et 12-månedersabonnement med det samme, så vil du få et spesialtilbud med tre gratis måneder inkludert. Etter de tre første månedene vil månedsprisen være omtrent 70 kroner.

Når det gjelder betalingsmetoder, så vil ExpressVPN at du skal være så komfortabel som overhodet mulig. Her kan du altså betale med både kredittkort, PayPal, Bitcoin og andre betalingsmetoder som f.eks. Klarna Faktura.  

Hastighet og brukervennlighet

Hos ExpressVPN får du tilgang på en hastighetsmåler som lar deg se hvor god tilkoblingen din er til enhver tid. Dersom det skulle oppstå problemer, vil ExpressVPN forsøke å finne en ny IP-adresse til deg, for at du skal ha en så fin opplevelse som mulig.

Brukervennligheten hos ExpressVPN er også upåklagelig. Det er ganske vanlig at noen programvarer ikke er kompatible med alle enheter, men det vil du ikke oppleve med denne tjenesten. ExpressVPN er nemlig kompatibel med både Mac, iPhone, PC og Android, samt flere spillkonsoller.

Sikkerhet og privatliv

Du kan føle deg helt trygg på at den sensitive informasjonen du oppgir, er trygg hos ExpressVPN basert på en AES-265 kryptering. Siden VPN-tjenesten er registrert på De britiske Jomfruøyene, så trenger du heller ikke bekymre deg for at denne VPN-tjenesten er underlagt De 5 øyne, 9 øyne og 14 øyne overvåkningsalliansene.

Privatlivet ditt blir altså godt ivaretatt av ExpressVPN, og hvis det plutselig skulle oppstå en situasjon hvor du kunne trengt litt hjelp, så har ExpressVPN tenkt på det også. De tilbyr nemlig kundeservice, som er tilgjengelig 24 timer i døgnet. Det er derfor bare å fyre løs med eventuelle spørsmål, og så er det alltid noen som svarer.

Testresultat

ExpressVPN er altså en populær, allsidig, trygg og rask VPN-tjeneste. Bak denne tjenesten er det et problemløsende team, som står på døgnet rundt for kundene sine.

Her får du muligheten til å velge akkurat det abonnementet som passer for deg, men skulle det vise seg at denne tjenesten ikke er noe for deg, så kommer den med en 30 dagers pengene-tilbake-garanti. Derfor kårer vi denne leverandøren til beste vpn 2024.

Prøv ExpressVPN her

NordVPN

NordVPN test

NordVPN er en Panama-basert VPN-tjeneste som ble lansert i 2012, og det er en tjeneste som gir ExpressVPN hard konkurranse. NordVPN er ytterligere en tjeneste som har skapt seg et godt navn på VPN-markedet.

I likhet med ExpressVPN, kan du bruke NordVPN til nettsikkerhet når du skal streame diverse innhold. Ikke nok med det, men du kan være pålogget med opptil 6 kontoer samtidig. Det spiller heller ingen rolle hvilket operativsystem du har. NordVPN er kompatibel med både Windows, Mac, iOS og Android!

Pris og betalingsmetoder

Også hos NordVPN får du tre alternativer vedrørende abonnement. De tilbyr abonnementer som varer i en måned, et år og to år. Det å teste tjenesten en måned vil koste deg rundt 100 kroner, men for et 1-års-abonnement vil du måtte betale cirka 40 kroner per måned.

Et 2-års-abonnement vil normalt koste deg en hundrelapp i måneden, men akkurat nå har de et spesialtilbud som gjør at du kan sikre deg tjenesten for bare 30 kroner i måneden – inkludert tre ekstra måneder som er gratis!

Du kan få tilgang til NordVPN gjennom betalingsmetoder som diverse kredittkort, Google Pay, AmazonPay og forskjellige kryptovalutaer.  

Hastighet og brukervennlighet

NordVPN tilbyr deg over 1000 servere som du kan koble deg på lett som bare det, og deretter vil hastigheten være rask. Denne VPN-tjenesten har dessuten satset spesielt i Norden, så hvis du f.eks. befinner deg i utlandet og har lyst til å se på norsk TV, så er dette fullt mulig gjennom denne VPN-tjenesten.

Foruten litt uheldig plassering av veldig nyttig informasjon, ser nettsiden til NordVPN ut til å være svært brukervennlig. Informasjonen er kategorisert, så det er veldig enkelt å finne frem til det du leter etter. Hvis du imidlertid synes at det er litt komplisert, kan du benytte deg av snarveiene som du finner allerede på forsiden.

Sikkerhet og privatliv

Krypteringsvalg er noe annet NordVPN deler med ExpressVPN. Også denne VPN-tjenesten baserer seg på en 265-bit AES kryptering. Det kalles også for dobbel kryptering, så du kan være helt sikker på at informasjonen din er helt trygg.

Dette er en VPN-tjeneste som er lokalisert på Panama, som heller ikke er underlagt det samme regelverket som land i USA og Europa. Det er ingen fare for at denne VPN-tjenesten loggfører opplysningene dine i all hemmelighet, og gir dem bort til andre land, for det gjør de altså ikke.

Om det plutselig skulle oppstå en situasjon hvor du trenger hjelp når du benytter deg av NordVPN, så har du tre alternativer. Du kan bruke hjelpesenteret, sende e-post eller benytte deg av live-chat. Også her er det mulig å få hjelp 24 timer i døgnet, men denne informasjonen var litt bortgjemt.

Testresultat

Selv om ExpressVPN er testens vinner, så følger NordVPN like bak. Gjennom god kompatibelhet, raske servere og greie pris- og betalingstilbud, så er dette et godt alternativ til tross for upraktisk plassering av informasjon om kundeservice. Sikkerheten og privatlivet er i hvert fall godt ivaretatt, også her!

Prøv NordVPN her

Surfshark VPN

Surfshark VPN test

VPN-tjenesten Surfshark ble lansert på De britiske Jomfruøyene i 2018. Dette er en tjeneste som hjelper deg å kamuflere IP-adressen din og beskytter deg på et offentlig nettverk. I tillegg til dette kan du også bruke denne VPN-tjenesten til å oppheve blokkeringer av nettsteder og få tilgang til Netflix-bibliotek over hele verden.

Surfshark VPN er kompatibel med både Windows, iOS, Android og flere forskjellige nettlesere. I tillegg kan du bruke tjenesten på så mange enheter du vil samtidig. Denne VPN-tjenesten har ikke satt noe maksimalt antall på hvor mange enheter du kan bruke tjenesten deres til.

Pris og betalingsmetoder

Surfshark VPN opererer også med tre forskjellige abonnementsalternativer. De lar deg teste ut tjenesten i en måned for rundt 110 kroner, mens et abonnement på et halvt år vil koste deg 60 kroner i måneden. Du kan også velge et 2-års-abonnement, som du betaler 20 kroner i måneden for, og da får du tre ekstra måneder gratis.

Også SurfShark VPN tilbyr en rekke forskjellige betalingsmetoder. Betalingsmetodene inkluderer kredittkort, PayPal, Google Pay, Amazon Pay og betaling med kryptovaluta. Tjenestens alder gjenspeiler seg også i utvalget av betalingsmetoder, så flere av disse er ganske moderne.

Hastighet og brukervennlighet

I skrivende stund har Surfshark VPN over 3200 servere i over 65 forskjellige land verden over. Dette er et tall som vokser og vokser, antageligvis også mens vi snakker om det akkurat nå. Dette er en tjeneste som strekker seg utover alle verdens kontinenter.

Også hos Surfshark VPN er brukervennligheten ganske god. Nettsiden er enkel å navigere, og designet består av behagelige farger. Med denne VPN-tjenesten kan du velge hvilket språk du vil bruke med utgangspunkt i en liste med 13 språk, deriblant engelsk, polsk og tyrkisk.

Sikkerhet og privatliv

Også Surfshark VPN er en VPN-tjeneste som benytter seg av AES-256 kryptering. Det er en betryggende faktor for deg som kanskje vurderer å begynne å bruke denne tjenesten. Da vet du at du er veldig godt ivaretatt av de som du investerer penger i.

Ettersom Surfshark VPN er basert på De britiske Jomfruøyene er det heller ingen grunn til at du skal bekymre deg for hvordan privatlivet ditt blir ivaretatt av denne VPN-tjenesten. Denne tjenesten omfattes altså ikke av De 5 øyne, 9 øyne og 14 øyne overvåkningsalliansene, så Surfshark VPN har ingen myndigheter på nakken.

Når det er sagt, så er heller ikke Surfshark en VPN-tjeneste som loggfører noe særlig med informasjon. De holder kun oversikt over innloggingsinformasjonen din og betalingsmåten du bruker, så de hadde ikke hatt så veldig mye informasjon å gi myndighetene heller, om situasjonen hadde vært annerledes.

Testresultat

Surfshark VPN er en stadig voksende VPN-tjeneste som ikke er underlagt noen lover og regler i spesifikke land, så du kan føle deg helt trygg hvis du har lyst til å teste ut akkurat denne tjenesten. Den enkle og informative nettsiden vil hjelpe deg å finne det du leter etter.

Prøv Surfshark her

IPVanish

IPVanish test

IPVanish er en VPN-tjeneste som ble lansert i 2012, og som eies av Highwinds Network Group. Det er et selskap som har hovedkvarteret sitt i Florida.

Dette er en VPN-tjeneste som uten problemer kan brukes sammen med operativsystemene Windows, macOS, Android og iOS. I tillegg til disse fungerer også IPVanish med Fire TV og Linux.

Pris og betalingsmetoder

IPVanish benytter andre begreper på sine abonnementsalternativer, men konseptet er fremdeles det samme. Her velger du mellom et måneds-, et kvartals- og et årsabonnement. Månedsabonnementet koster rundt en hundrelapp, men hvis du slår til akkurat nå får du det for 40 kroner i måneden. Det utgjør en rabatt på 63%.

Dette gjelder også for kvartalsabonnementet til 300 kroner og årsabonnementet til 1250 kroner. Hvis du velger et av disse abonnementene vil du kunne spare henholdsvis 67% og 76%, ettersom tilbudsprisen er 35 og 25 kroner i måneden.

Uansett hvilket tilbud du vurderer å benytte deg av, så kan du gjøre det ved å bruke et kredittkort eller ved å bruke den nettbaserte betalingstjenesten PayPal. Ved hvert abonnement får du også en 30 dagers pengene-tilbake-garanti med på kjøpet.

Hastighet og brukervennlighet

IPVanish er registrert med over 40000 IP-adresser fordelt på over 1600 servere i over 75 forskjellige land. Denne VPN-tjenesten hevder også å ha en hastighet som ikke stoppes av noe, og begge disse elementene er ganske imponerende.

Nettsiden til IPVanish er veldig oversiktlig med et pent og ryddig design. Det er en faktor som bidrar til at det er veldig enkelt å navigere seg rundt på siden og finne informasjonen du leter etter. Det er veldig positivt for IPVanish i sin helhet. Hvis du likevel skulle trenge hjelp, kan du få det 24 timer i døgnet gjennom bl.a. live chat.  

Sikkerhet og privatliv

IPVanish bruker også AES-256 kryptering, og som sagt så er det et av de beste krypteringsnivåene du får på VPN-markedet. Du kan føle deg helt trygg på at sikkerheten din blir ivaretatt gjennom denne krypteringen.

Det er imidlertid slik at IPVanish er en VPN-tjeneste som har hovedkvarteret sitt i USA, og det fører til at de er interessante for De 5 øyne, 9 øyne og 14 øyne overvåkningsalliansene. Selv om IPVanish ikke loggfører noen sensitiv informasjon, så kan det være lurt å være bevisst på dette.

Testresultat

Foruten detaljen om at IPVanish er en VPN-tjeneste med hovedkvarter i USA, så er dette en tjeneste som stiller på linje med flere av de andre VPN-tjenestene som vurderes i denne VPN-testen.

VPN-tjenesten har flere abonnementsalternativer til en god pris, som du samtidig får en pengene-tilbake-garanti på kjøpet. En enkel nettside med kundestøtte døgnet rundt. Så lenge du er bevisst på sikkerheten, så er dette nok et veldig greit alternativ.

Prøv IPVANISH her

CyberGhost

CyberGhost test

CyberGhost er en romansk VPN-tjeneste som ble lansert i 2004. Det vil si at denne tjenesten er en av de eldste tjenestene som omtales i denne testen, men selv om det har eksistert en stund så har det ikke gått ut på dato. Denne VPN-tjenesten hadde nemlig en formidabel vekst så sent som i 2018!

Dette er en VPN-tjeneste som lar deg streame diverse innhold på opptil 7 enheter på en og samme tid. Du kan altså bruke det samme abonnementet på både datamaskinen, mobiltelefonen og 5 andre enheter, og du trenger ikke å logge av på noen av dem for at tjenesten skal ha bedre effekt.

Pris og betalingsmetoder

CyberGhost tilbyr deg fire abonnementsalternativer, og disse er en måned, et år, to år og tre år. For et månedsabonnement vil du måtte betale rundt 120 kroner i måneden, mens med de andre abonnementene vil det koste deg henholdsvis 40 kr, 35 kr og 20 kroner per måned.

Hvis du velger månedsabonnementet får du en 14 dagers pengene-tilbake-garanti, hvis du ikke er fornøyd med tjenesten. De tre andre abonnementene kommer med en pengene-tilbake-garanti på hele 45 dager!

Hos CyberGhost kan du velge mellom betalingsmetodene kredittkort, PayPal og kryptovaluta som BitCoin. Det er ikke veldig mange alternativer, men noen av de mest vanlige.

Hastighet og brukervennlighet

CyberGhost er en VPN-tjeneste som består av rundt 3000 servere som er fordelt på 60 forskjellige land. Det er takket være veksten VPN-tjenesten hadde i 2018, men fordelt på 60 land vil ikke dette antallet været så stort. Det betyr at hvert land har omtrent 50 servere tilgjengelig, og det er ikke det mest imponerende tallet vi har sett.

Til tross for det, så har CyberGhost en veldig brukervennlig nettside. Her kan du også velge språk selv, så det spiller ingen rolle om du er mest komfortabel med svensk, fransk, tysk eller engelsk. Dette er bare et lite utvalg av språkene som CyberGhost er kompatible med, så her er det bare å lese i vei.

Sikkerhet og privatliv

CyberGhost opererer med en AES-256 kryptering, noe som er en fellesnevner for flere av VPN-tjenestene i denne VPN-testen. Det betyr at du kan føle deg helt trygg når du sitter og surfer på nettet, hvis det er CyberGhost du benytter deg av.

Når det gjelder privatlivet ditt, så er dette noe som CyberGhost prøver å ivareta på den aller beste måten. Teamet bak denne VPN-tjenesten jobber med utgangspunkt i en privatlivspolitikk, som ikke loggfører noen av opplysningene som brukerne oppgir.

Skulle det imidlertid skje en glipp, så er denne VPN-tjenesten utstyrt med en kill switch. Det er en funksjon som automatisk vil logge deg av nettet, hvis det mot for modning skulle oppstå et eller annet problem med CyberGhost. Du trenger altså ikke å bekymre deg for om å bli avslørt – uansett hva du driver med på nettet.

Testresultat

CyberGhost er en gammel, men god VPN-tjeneste som henger med på trenden. Dette er en VPN-tjeneste som gir deg tilkoblingsmuligheter til hele 7 enheter samtidig, moderne betalingsmetoder og smarte funksjoner til en ikke så stiv prislapp.

Prøv Cyberghost her

Private Internet Access

Private Internet Access test

Private Internet Access forkortes gjerne til PIA, og det ble lansert i 2010. Det er et selskap som er basert i London, og hvilken rolle det spiller skal vi komme tilbake til litt lenger ned i teksten.

Dette er i hvert fall en VPN-tjeneste som er kompatibel med alle operativsystem og nettlesere som du kan tenke deg. I hvert fall de som blir betraktet som populære, deriblant macOS, iOS, Windows og Android. I tillegg til disse er det faktisk hele 35 andre den også er kompatibel med.

Pris og betalingsmetoder

Private Internet Access gir deg tre abonnementsalternativer å velge mellom. Abonnementsalternativene er et månedsabonnement, et 1-års-abonnement og et 3-års-abonnement. Også her er det slik at jo lenger abonnementet ditt er, jo mer penger sparer du.

Ved enten å bruke kredittkort, PayPal eller kryptovaluta kan du betale 125 kroner for et månedsabonnement eller 30 kroner i måneden for et 1-årsabonnement. Du kan også velge 3-års-abonnementet som vil koste deg 20 kroner i måneden, og du får en 30 dagers pengene-tilbake-garanti uavhengig av hvilket alternativ du velger.

Her kan du benytte deg av betalingsmetoder som kredittkort som VISA og Mastercard, samt nettbaserte betalingstjenester som PayPal og kryptovaluta som Bitcoin. Denne VPN-tjenesten tilbyr til og med gavekort!

Hastighet og brukervennlighet

Private Internet Access er en stadig voksende VPN-tjeneste, men i skrivende stund så har denne tjenesten over 20500 servere som er fordelt utover på 76 forskjellige land rundt omkring i verden.

Brukervennlighet er noe som har blitt prioritert hos Private Internet Access. Nettsiden deres er enkel, ryddig og veldig oversiktlig. Her får du tilgang på mye nyttig informasjon på en god og gjennomført måte. Hvis du imidlertid skulle trenge hjelp til noe, så tilbyr Private Internet Access live chat 24 timer i døgnet.

Sikkerhet og privatliv

I motsetning til de fleste andre VPN-tjenestene i denne testen så benytter ikke Private Internet Access seg av AES-256 kryptering. Den baserer seg nemlig på AES-128 kryptering. Også denne typen kryptering er god, men det er ikke i nærheten av nivået du får med det andre krypteringsnivået vi har blitt kjent med i denne testen.

Ettersom Private Internet Access er et amerikansk-basert selskap, så reguleres det av De 5 øyne, 9 øyne og 14 øyne overvåkningsalliansene. Det betyr at denne VPN-tjenesten er underlagt loven og må legge frem informasjonen de har, hvis myndighetene ber om det.

Til tross for at det er slik, så er altså Private Internet Access en VPN-tjeneste som ikke logger noen form for sensitive opplysninger om kundene sine. Det er også noe som har vært bevist praksis, så det er veldig positivt.

Testresultat

Private Internet Access eller PIA er en VPN-tjeneste som virkelig har potensiale. Det er imidlertid en tjeneste som skiller seg litt ut, både på grunn av nivå av kryptering, men også på grunn av at de tilbyr gavekort. Men hvor bra det er for tjenesten å skille seg ut med tanke på krypteringsnivå, er vi uansett litt usikre på.

Prøv Private Internet Access her

 

Hotspot Shield

Hotspot Shield test

Hotspot Shield er en VPN-tjeneste som først ble lansert i 2008, men det fikk ikke skikkelig fotfeste i bransjen før 2019. Dette er en VPN-tjeneste som drives av Pango, som er et selskap som har hovedkvarteret sitt i USA.

Denne VPN-tjenesten er kompatibel med alle de vanlige operativsystemene og nettleserne som Windows, Android, macOS og iOS, men samtidig virker det som at macOS er det største satsingsfeltet deres. Det er nemlig viet mye plass til hvordan tjenesten deres fungerer på macOS.  

Pris og betalingsmetoder

Med Hotspot Shield får du en gratis prøveperiode på 7 dager. Dette er svært praktisk for å finne ut om dette er den tjenesten du leter etter. Etter prøveperioden kan du enten abonnere på en ‘’Premium’’ versjon eller en ‘’Premium Family’’ versjon, eller så kan du benytte deg av tjenesten gratis.

Denne VPN-tjenesten opererer med to forskjellige prisnivåer. Du kan velge om du vil betale månedlig eller årlig, og prisen vil variere noe basert på hvilket alternativ du velger. Månedlig ‘’Premium’’ versjon koster 115 kroner versus 70 kroner årlig, mens prisen er 175 kroner månedlig og 105 kroner årlig for ‘’Premium Family’’.

Her får du en 45 dagers pengene-tilbake-garanti med på kjøpet, og det spiller ingen rolle om du betaler med kredittkort eller PayPal. Dette er noe du får automatisk!

Hastighet og brukervennlighet

Hotspot Shield benytter seg også av AES-256 kryptering for å sikre trafikken din, og det er noe som vi alle nå vet er et bra nivå av kryptering. De har også rundt 3200 servere i over 80 forskjellige land verden over. Det er et veldig greit antall.

Når det gjelder hvor brukervennlig Hotspot Shield sin nettside er, så har den et veldig moderne design. Det brukes for det meste rolige og duse farger, som gjør det veldig behagelig å titte rundt på nettsiden. Du får også mye nyttig informasjon på en oversiktlig måte, dette er definitivt brukervennlig!

Sikkerhet og privatliv

Ettersom Hotspot Shield eies av et amerikansk-basert selskap og reguleres de av De 5 øyne, 9 øyne og 14 øyne overvåkningsalliansene. Det er ikke det beste når det gjelder brukernes privatliv, siden myndighetene kan være interessert i informasjonen som VPN-bransjen sitter på.

Selv om Hotspot Shield ikke nødvendigvis logger aktiviteten din på serveren deres, så er de blant tjenestene som logger mye av informasjonen du oppgir. De logger faktisk ganske mye informasjon, og det er overhodet ikke positivt siden poenget er å være anonym på nettet.

Testresultat

Førsteinntrykket av Hotspot Shield er ganske godt. Tjenesten er kompatibel med mange systemer, tilbyr mange abonnementsmuligheter, har god hastighet og er veldig brukervennlig. Det er imidlertid slik at sikkerheten og privatlivet ikke er like godt ivaretatt, så det er nok Hotspot Shield som trekker det korteste strået her.

Prøv Hotspot shield her

ProtonVPN

ProtonVPN test

ProtonVPN er en sveitsisk VPN-tjeneste som ble lansert i 2014, og den er laget på en programvare som er spesielt designet for å beskytte tjenesten deres fra nettverksbaserte angrep.

Denne tjenesten begynte imidlertid som en VPN-tjeneste som spesifiserte seg på å holde bedrifter trygge på nettet. Den har i senere tid ekspandert, og nå er det også mulig for privatpersoner å benytte seg av denne tjenesten.

ProtonVPN er en VPN-tjeneste som er kompatibel med både Windows, Mac, Android, iOS, Linux og forskjellige rutere.

Pris og betalingsmetoder

Hos ProtonVPN får du velge mellom tre abonnementer, basert på hva som passer for deg. Det er imidlertid viktig å huske på at innholdet for hvert abonnement varierer noe. Du får altså ikke mer enn det du betaler for.

ProtonVPN opererer med et ‘’basic’’ abonnement til rundt 45 kroner i måneden. De har også et ‘’plus’’ abonnement som vil koste deg 85 kroner i måneden, i tillegg til et ‘’visionary’’ abonnement som du vil måtte betale litt over 250 kroner i måneden for. Som sagt varierer innholdet i hvert abonnement, så du får mer jo mer du betaler.

Det oppgis imidlertid ikke hvilke betalingsmetoder som aksepteres før du har begynt prosessen med å kjøpe å benytte deg av et av ProtonVPN sine abonnementer, og det er noe som egentlig er litt kjipt. Det hadde vært veldig praktisk å ha denne informasjonen på forhånd før det ble tatt en eventuell avgjørelse om å gå videre.

Hastighet og brukervennlighet

Dette er en VPN-tjeneste som tilbyr rundt 1080 servere i over 50 forskjellige land. Det er et veldig greit antall, som tilsier at dette er en VPN-tjeneste med god hastighet. Det er imidlertid slik at det varierer hvilke abonnementer som er tilgjengelig med utgangspunkt i geografisk plassering. Greit nok, men ikke det mest ideelle.

Når det imidlertid gjelder ProtonVPN sin brukervennlighet, så er det ikke så veldig mye å si på den. Nettsiden er enkel å navigere, den informerer godt med et design som er ryddig og oversiktlig. Det er imidlertid slik at denne VPN-tjenesten ikke tilbyr live chat, og du må vente i opptil 24 timer for å svar på e-post.

Sikkerhet og privatliv

ProtonVPN bruker AES-256 kryptering for at du skal kunne være helt sikker på at når du oppgir sensitiv informasjon så blir den mellom deg og denne VPN-tjenesten. Det er heller ikke slik at du kan spores på noen som helst måte etter at du har logget av eller slutter å benytte deg av tjenesten.

Denne VPN-tjenesten er en sveitsisk tjeneste, noe som betyr at de ikke er underlagt De 5 øyne, 9 øyne og 14 øyne overvåkningsalliansene. Det er veldig praktisk for brukerne som ikke trenger å bekymre seg for at myndighetene legger krav på deres sensitive informasjon. ProtonVPN sin privatlivspolitikk går også ut på null loggføring.

Testresultat

Foruten det at ProtonVPN varierer tilbudet sitt med utgangspunkt i din geografiske plassering og at du kan komme til å måtte vente i opptil 24 timer på å få hjelp med noe på nettsiden, så er dette et godt alternativ. Vi er litt usikre på hvor godt vi liker at innholdet varierer i abonnementene, men det er jo egentlig ganske vanlig også.

Prøv ProtonVPN her

Tunnelbear

Tunnelbear er en VPN-tjeneste som eies av McAfee. Dette er et selskap som holder til i California, hvilket betyr at det er et amerikansk selskap. Selve VPN-tjenesten, Tunnelbear, er imidlertid basert i Canada, og den ble lansert i 2011.

Dette er en VPN-tjeneste som vil fungere på operativsystem som Windows og Android, i tillegg til MacOS og iOS. Tunnelbear er også kompatibel med nettlesere som Google Chrome, Mozilla Firefox og Opera, og det dekker jo det meste av de vanligste operativsystemene og nettleserne.

Pris og betalingsmetoder

Du får tre alternativer hvis du benytter deg av Tunnelbear. Dette er en tjeneste som du kan teste helt gratis opptil 500 megabyte. Deretter kan du vurdere om du vil ha et Unlimited-abonnement for 30 kroner per måned. Hvis du derimot er på utkikk etter en VPN-tjeneste for bedriften din, så kan du få full beskyttelse for 50 kroner i måneden.

Tunnelbear er derimot ikke kompatibel med like mange betalingsmetoder. Med Mastercard, VISA, American Express, Bitcoin og Jars of Honey som utgangspunkt, så er det ikke helt sikkert at dette er nødvendigvis ikke en VPN-tjeneste som absolutt alle har muligheten til å benytte seg av. Du får heller ingen pengene-tilbake-garanti.

Hastighet og brukervennlighet

Også Tunnelbear benytter seg av AES-256 kryptering, så det er ingen grunn til å tvile på denne VPN-tjenesten heller basert på krypteringsnivå. Denne krypteringen er nemlig blant de aller beste som finnes på markedet. Med Tunnelbear kan du surfe i over 20 forskjellige land, og de hevder også å ha ubegrenset med servere.

Når Tunnelbear sin nettside tas med i betraktningen, så er det ikke noe spesielt vi kan sette fingeren på. Nettsiden har et ryddig og oversiktlig design, og det er ganske morsomt med bjørnen som en slags maskot. Ikke bare fordi det er en del av navnet, men det gjenspeiler jo også at dette er en tjeneste basert i Canada.

Hvis du mot formodning skulle trenge hjelp, så er sjansen for litt ventetid litt stor. Live chat-alternativet er ganske rett frem og rask, men hvis du trenger hjelp fra en annen person, så må du belage deg å vente i opptil 48 timer.

Sikkerhet og privatliv

Ettersom denne VPN-tjenesten eies av et amerikansk selskap og drives fra et kanadisk land, så er Tunnelbear dobbelteksponert for lover og regler som gjelder for disse spesifikke landene.

Det er imidlertid ikke slik at Tunnelbear fører logger over aktiviteten til brukerne sine, så de har ingen interessant informasjon å gi myndighetene, men det kan likevel være lurt å ha denne klart for seg før du bestemmer deg hvilken VPN-tjeneste du vil benytte deg av.

Testresultat

Det er ganske kult at bjørnen har en så tydelig rolle i både tjenesten sitt navn og måten nettsiden er designet på, ettersom bjørnen spiller en stor rolle i Canada. Nettsiden hadde nok vært lett å navigere seg gjennom uten det også, men det er en morsom liten detalj.

De eneste ulempene med Tunnelbear er situasjonen med sikkerheten, at ventetiden hos kundestøtte er opptil 48 timer og at du ikke har noen pengene-tilbake-garanti.

Prøv ProtonVPN her

VyprVPN

VyprVPN test

VyprVPN er en VPN-tjeneste som eies av selskapet Golden Frog GmbH. Denne VPN-tjenesten ble lansert i 2011, og den er basert i Sveits sammen med eierselskapet.

Dette er en VPN-tjeneste som hevder å være kompatibel med absolutt alle operativsystem og nettlesere som finnes, samt at du kan bruke tjenesten på opptil 5 enheter på en og samme tid. Det betyr altså at du skal være i stand til å bruke tjenesten på Windows, MacOS, iOS og Android samtidig som du har plass til en til.

Pris og betalingsmetoder

Hvis du benytter deg av VyprVPN får du tre abonnementsalternativer. Hvis du vil, så kan du prøve tjenesten i en hel måned, men det vil koste deg 115 kroner. I VPN-bransjen er det imidlertid slik at det lønner seg å gå inn i en lengre avtale med det samme, og VyprVPN er intet unntak for dette.

Hvis du velger abonnementet som varer i et år, kan du spare så mye som 71%, for dette vil koste deg kun 35 kroner i måneden. Men skulle du være ute etter å spare enda mer, kan også benytte deg av tilbudet om et abonnement som går over 3 år. Da betaler du svimlende 15 kroner i måneden, og sparer hele 87%.

Du kan imidlertid bare velge mellom kredittkort som VISA og Mastercard, UnionPay og PayPal. Det er et ganske begrenset utvalg av betalingsmetoder, men du har i hvert en 30 dagers pengene-tilbake-garanti!

Hastighet og brukervennlighet

VyprVPN hevder å ha lynrask hastighet, over to millioner brukere fra hele verden og over 70 globale serverplasseringer. Det er imidlertid ganske lite utfyllende informasjon som underbygger disse påstandene. Nettsiden fører ikke til noen andre sider med mer informasjon, bortsett fra siden hvor du betaler for tjenesten.

Utover det har nettsiden et ganske kult og moderne design. I tillegg er den oversiktlig og informasjon, men det er dog ganske lite informasjon om hvert enkelt emne. Når det imidlertid gjelder kundestøtte, så er live chat tilgjengelig 24 timer i døgnet, og det er ikke satt noen svartid på e-post. Det er noe som kan vippe begge veier.

Sikkerhet og privatliv

Også VyprVPN er bygget på den velkjente AES-256 krypteringen. Da kan du i hvert fall være trygg på at sikkerheten er godt ivaretatt. I tillegg til denne krypteringen, er denne VPN-tjenesten også utstyrt med en kill switch. Det er, som sagt, en funksjon som automatisk fjerner deg fra situasjonen hvis systemet skulle svikte.

Når det gjelder VyprVPN er ikke Sveits et land som reguleres av De 5 øyne, 9 øyne og 14 øyne overvåkningsalliansene som opererer innenfor denne bransjen. Det betyr altså at det ikke er noen myndigheter som er interessert i informasjonen som tjenesten sitter på. Når det er sagt, så sitter heller ikke VyprVPN på noe informasjon.

Testresultat

VyprVPN er en VPN-tjeneste som kommer med flere gode påstander, samtidig som de ikke nødvendigvis blir underbygget med utfyllende informasjon.

Det er imidlertid en god avtale økonomisk og sikkerhetsmessig sett, så dette er definitivt en VPN-tjeneste med potensiale, hvis de inkludert litt mer utfyllende informasjon og bygget videre på det gode grunnlaget som allerede er der.

Prøv VyprVPN her

Windscribe VPN Pro

Windscribe VPN Pro test

Windscribe VPN Pro er en kanadisk VPN-tjeneste som ønsker å gjøre internettopplevelsen din veldig mye bedre ved å beskytte deg mot irriterende reklame og annonser om hva du bør kjøpe basert på hvilke nettsider du har vært innom tidligere. Dette kombinert med å være utilgjengelige for forbrytere.

Dette er en VPN-tjeneste som du kan bruke både på datamaskinen og mobiltelefonen din, ettersom tjenesten er kompatibel med både Windows og macOS og Android og iOS. Den fungerer også på flere av de mest populære nettleserne, så du trenger ikke å lære deg med en helt ny nettleser for å bruke denne tjenesten.

Pris og betalingsmetoder

Hvis du ønsker å benytte deg av Windscribe VPN Pro, så vil du kunne velge mellom tre forskjellige abonnementer. Du kan velge å bruke gratisversjonen av denne VPN-tjenesten, men da får du en datamengde på bare 10 GB i måneden. Dette kan være både lite og tilstrekkelig, basert på ditt personlige forbruk.

Dersom du imidlertid ønsker en enda sikrere tjeneste, så kan du få det for 80 kroner i måneden. Dette er et månedsabonnement, men du kan også slå til på et årsabonnement med det samme. Det er et abonnement som vil koste deg bare 35 kroner i måneden, så det er ingen tvil i hva som er det billigste alternativet her.

Windscribe VPN Pro aksepterer betalingsmetoder som VISA, Mastercard og American Express, samt PayPal og Paymentwall. I tillegg aksepterer de kryptovaluta i form av Bitcoin. Det er et greit antall betalingsmetoder, og selv om det ikke er det største antallet, så er de fleste ganske vanlige betalingsmetoder.

Denne VPN-tjenesten gir deg imidlertid bare tre dager på å bestemme deg for om du vil bruke tjenesten i en lengre periode eller ikke. Etter disse tre dagene kan du ikke få refundert pengene dine, og for å få tilbake pengene kan du ikke ha brukt mer enn 10 GB data.

Hastighet og brukervennlighet

Windscribe VPN Pro har, som sagt, både en gratisversjon og andre abonnementer. Denne VPN-tjenesten har servere over hele verden i 63 forskjellige land. Det er imidlertid ikke oppgitt hvor mange servere eller hvor mange unike IP-adresser det er vi snakker om. Det er imidlertid ikke alle land som har tilgang til gratisversjonen.

Når det gjelder brukervennlighet, så har Windscribe VPN Pro en veldig kul og gjennomført nettside. Temaet er verdensrommet, og det er veldig enkelt å finne frem her. Hvis du trenger hjelp kan kanskje chatboten hjelpe deg, eller så kan du sende en mail. Dette er dog en prosess som kan vare fra noen timer opp til noen dager.  

Sikkerhet og privatliv

Også Windscribe VPN Pro opererer med AES-256 kryptering, så denne VPN-tjenesten har altså samme sikkerhetsnivå som flere av de andre tjenestene i denne testen. Det er sikkerhet på et veldig høyt nivå.

Ettersom Windscribe VPN Pro er basert i Canada, så føyer den seg inn i rekken av land som reguleres av lover og regler i de spesifikke landene. Det betyr altså at hvis du er veldig glad i privatlivet ditt, så er kanskje ikke Windscribe det du leter etter.

Det er imidlertid slik med Windscribe som med de fleste andre VPN-tjenestene i denne testen, at sikkerhet og privatliv er en viktig del av markedsføringen. Denne VPN-tjenesten vil derfor aldri samle informasjon om IP-adressen din eller hva du gjorde på serveren deres, men de har oversikt over når og hvor mye data du brukte.

Testresultat

Windscribe har både sikkerhet og brukervennlighet på topp, men at tilbudet varierer med utgangspunkt i din geografiske plassering, en særdeles kort pengene-tilbake-garanti og potensiell lang ventetid hos kundestøtte er litt upraktisk.

Prøv WindscribePRO her

HideMyAss!

HideMyAss! test

Det er flere grunner til at HideMyAss! kanskje er en tjeneste som raskt og effektivt fanger oppmerksomheten til folk. Det er ganske innlysende, men vi sikter selvsagt til det ganske artige valget av navn. Det er imidlertid ikke den eneste iøynefallende detaljen når det gjelder denne VPN-tjenesten.

HideMyAss! er en britisk VPN-tjeneste som ble lansert i 2005, og det er selvsagt ikke noe uvanlig. Men det har seg nemlig slik at vedkommende som fikk den glimrende ideen het Jack Cator, og han var bare 16 år gammel. Det er et veldig morsomt navn, men med den informasjonen i bakhodet så gir det straks mye mer mening.

Motivasjonen bak denne VPN-tjenesten var at 16-åringen ønsket å finne en vei rundt brannmurene på skolens nettverk, og resultatet ble HideMyAss. I senere tid har denne VPN-tjenesten imidlertid ekspandert. I tillegg har den skiftet navn, og vi kjenner den nå som HMA.

Pris og betalingsmetoder

Hvis du ønsker å benytte deg av HMA så har du tre alternativer. Du kan prøve tjenesten i en måned for 125 kroner, noe som egentlig er en ganske grei prislapp. Det er imidlertid slik at du også kan benytte deg av abonnementer på 6 måneder eller 2 år, og med disse vil du spare henholdsvis 25% og 58% av prisen.

HMA aksepterer hele 25 forskjellige betalingsmetoder, så sjansen er stor for at du finner en betalingsmetode som du er fortrolig med. Denne VPN-tjenesten godtar ulike typer kredittkort og nettbaserte betalingstjenester. For nordmenn kan det også være en gledelig nyhet at de er kompatible med banker som Nordea og Danske Bank.  

Hastighet og brukervennlighet

HMA har en serverhastighet på 20 Gbit/s. Dette er fordelt på 1100 servere i 190 land, så lav hastighet er ikke noe du trenger å bekymre deg for ved bruk av HMA. Det å streame i HD-kvalitet vil ikke være et problem med HMA.

Det er heller ingen tvil i at nettsiden til HMA er veldig brukervennlig. Nettsiden har et pent og ryddig design i behagelige farger. Det er dessuten veldig enkelt å navigere seg rundt på nettsiden, noe som gjør det veldig enkelt å finne det du leter etter. Hvis du derimot skulle ha spørsmål, så har HMA kundeservice som er tilgjengelig 24/7.

Sikkerhet og privatliv

HMA kan altså brukes til å ha det litt moro på nettet selv om du er på skolen, men denne VPN-tjenesten kan selvsagt også brukes av deg som ikke går på skolen lenger. Men basert på den opprinnelige ideen bak denne tjenesten, så kan man trygt si at du kan være helt anonym hvis du sitter på nettet med HMA i bakgrunnen.

Denne VPN-tjenesten føyer seg inn i rekken av de mange tjenestene i denne VPN-testen som benytter seg av AES-256 kryptering.

Testresultat

Det er ingen tvil i at HMA er en god VPN-tjeneste med en original forhistorie. Fra å ville ha det morsomt på skolens nettverk til mer enn 1100 servere i nesten 200 land. Dette kombinert med abonnementene, betalingsmetodene, den brukervennlige nettsiden og et sikkerhetsnivå på topp, så er HMA et veldig godt alternativ.

Prøv HideMyAss her

StrongVPN

StrongVPN test

Firmaet StrongVPN har eksistert helt siden 1994, men ikke som et virtuelt, privat nettverk. De har imidlertid hatt god tid til å bygge opp et godt rykte, mens VPN-bransjen sakte men sikkert vokste frem. Det var faktisk ikke før 11 år senere, i 2005, at StrongVPN begynte å levere VPN-tjenester.

StrongVPN er en VPN-tjeneste som er basert i South Lake Tahoe i California, USA. Denne VPN-tjenesten hjelper deg gjerne, enten du har Windows, macOS, Android eller iOS. De er også kompatible med Fire TV og diverse rutere.

Pris og betalingsmetoder

StrongVPN gir deg to alternativer, hvis du benytter deg av tjenestene deres. For cirka 90 kroner så kan du prøve tjenesten i en måned. Det er imidlertid slik at også denne VPN-tjenesten baserer seg på at det skal være billigere med et abonnement som varer lenger. Et 1-års-abonnement koster 25 kroner i måneden, så du vil spare 50%.

Begge abonnementsalternativene kommer imidlertid med en 30 dagers pengene-tilbake-garanti, så du mister ingenting ved å prøve det ut. Dersom du ikke er fornøyd, så får du pengene dine tilbake. Tilgjengelige betalingsmetoder er diverse kredittkort, PayPal og Alipay.

Hastighet og brukervennlighet

Det var, som sagt, i 2005 at StrongVPN begynte å tilby VPN-tjenester. På det tidspunktet hadde de noen få servere og samlokaliseringstjenester, men antallet servere har siden den gang ekspandert. I dag har StrongVPN nesten 60 000 IP-adresser fordelt på 950 servere i over 30 av verdens land, med AES-256 kryptering.

Nettsiden til StrongVPN er veldig oversiktlig. Designet er rent og ryddig, og det er enkelt å finne frem til det du leter etter. Den aller viktigste informasjonen finner du umiddelbart, men skulle du mot formodning stå litt fast, så er det mulig å få hjelp. StrongVPN sin kundeservice er nemlig åpen 24 timer i døgnet 365 dager i året.

Sikkerhet og privatliv

Det er ikke StrongVPN sin intensjon å overvåke deg. De lover at informasjonen din verken spores, lagres eller solgt, men ettersom dette er en VPN-tjeneste basert i USA, så er det ikke mulig å være helt trygg på at dette er tilfellet. VPN-tjenester basert i USA er underlagt andre lover enn andre utenlandsk VPN-tjenester.

StrongVPN går imidlertid god for at det er helt trygt å benytte seg av tjenestene deres. Det er det kanskje også, ettersom VPN-tjenesten ikke har noen offisiell meldeplikt. Men det er likevel viktig å ha klart for seg at lover og regler regjerer over markedsføring, og det er kanskje noe du bør ta med i betraktningen.

Testresultat

StrongVPN har vært i gamet lenge, både som et vanlig selskap og som en VPN-tjeneste. Det betyr at de har hatt god tid til å vurdere markedet og bygge opp tjenesten sin, noe som også vises igjen i antall IP-adresser.

Med utgangspunkt i tjenestens kompatibelhet, abonnementsalternativer, tilgjengelige betalingsmetoder og nettsidens brukervennlighet, så har denne VPN-tjenesten hatt en positiv vekst. Det er imidlertid lurt å være oppmerksom på hvor StrongVPN er lokalisert, samt lover og regler som gjelder i dette landet.

Prøv StrongVPN her

UltraVPN

UltraVPN test

VPN-tjenesten UltraVPN eies av Network Protect LLC. Til tross for at selve driften av tjenesten foregår i Storbritannia, så har Network Protect LLC hovedkvarteret sitt i USA. Dette er en VPN-tjeneste som ble lansert i 2018.

UltraVPN er også en VPN-tjeneste som gjør at du kan føle deg helt trygg når du surfer på et offentlig nettverk. Hvilket operativsystem du bruker, har egentlig ikke så veldig mye å si ettersom denne VPN-tjenesten er kompatibel med både Windows og Android, samt macOS og iOS.  

Pris og betalingsmetoder

Hos UltraVPN får du tre abonnementsalternativer. Hvis du vil teste ut tjenesten bare en liten stund, så har du muligheten til å betale 65 kroner for én måned. Men det er imidlertid slik at det også hos UltraVPN lønner seg å velge et av de lengre abonnementene.

Ved å benytte deg av 6-måneders-abonnementet vil du nå kunne spare 50% av prisen ved å betale rundt 55 kroner i måneden. Hvis du imidlertid har lyst til å spare enda litt til, så kan du betale 30 kroner hver måned i et helt år. Da sparer du hele 60% av prisen du måtte betalt ved å benytte deg av månedsabonnementet.

Uansett hvilket abonnement du benytter deg av, får du også her en 30 dagers pengene-tilbake-garanti med på kjøpet. UltraVPN lar deg benytte deg av betalingsmetoder som VISA, Mastercard, Discover, American Express og PayPal. Det er ikke det mest imponerende antallet av betalingsmetoder vi har sett.

Hastighet og brukervennlighet

UltraVPN er kjent for sin høye hastighet som er fordelt på over 100 servere i 58 forskjellige land. På kartet på UltraVPN sin nettside så ser du at serverne er spredt utover de forskjellige kontinentene som verden består av.

Resten av nettsiden bærer også preg av å være brukervennlig. Også på denne nettsiden er det enkelt å finne frem til det du leter etter, men hvis du skulle være i tvil så kan du henvende deg til kundestøtte som er tilgjengelig 24 timer i døgnet.

Sikkerhet og privatliv

I likhet med flere av VPN-tjenestene i denne testen, så benytter UltraVPN seg også av AES-256 kryptering. Imidlertid blir UltraVPN, i likhet med StrongVPN, drevet av et selskap med base i USA, altså et land som har spesifikke lover og regler for denne typen tjenester.

Det er det veldig viktig å være bevisst på når du vurderer å bruke UltraVPN. Som de fleste andre VPN-tjenester er null loggføring en del av markedsføringen deres. Det er imidlertid slik at UltraVPN faktisk samler litt informasjon, deriblant informasjon om IP-adresse og hvor i verden du er. Men informasjon om aktiviteten din lagres ikke.

Så teoretisk sett er UltraVPN trygg å bruke både med tanke på sikkerhet og privatliv, men det er helt og holdt opp til deg å bedømme hvor mye informasjon du ønsker at VPN-tjenesten skal ha om deg.

Testresultat

Dette er en ganske ny VPN-tjeneste. Til tross for servere spredt utover flere kontinenter, så er ikke antallet servere overveldende. Men det er heller ikke unaturlig, ettersom UltraVPN først så dagens lys i 2018, for da er sannsynligheten stor for at dette er en tjeneste som fremdeles vokser hver eneste dag.

Prøv UltraVPN her

Slik testet vi VPN

I denne testen av VPN-tjenester har vi testet flere forskjellige VPN-tjenester, og det ble lagt spesielt vekt på å teste de forskjellige tjenestene med utgangspunkt i de samme kriteriene.

Introduksjon

Vi startet alle testene vi gjorde med en kort introduksjon av hver enkelt tjeneste, noe som avdekket både noen ganske vanlige og noen litt mer morsomme forhistorier. HideMyAss! er et eksempel på en VPN-tjeneste som hadde en ganske original forhistorie.

Pris og betalingsmetoder

Vi vurderte også pris og antall betalingsmetoder for hver enkelt VPN-tjeneste. Prisen er selvsagt noe som varierer, men det er egentlig ganske naturlig. Vi så også på betalingsmetoder, ettersom dette er noe som kan være avgjørende for hvilken tjeneste hver enkelt forbruker velger å benytte seg av.

De fleste tjenestene hadde flere gode betalingsmetoder som du som forbruker kunne benytte seg av, mens det også var noen som ikke hadde like mange av de mest populære betalingsmetodene.

Hastighet og brukervennlighet

Tjenestenes hastighet og brukervennlighet ble også vurdert i denne testen. De fleste av tjenestene i denne testen oppfylte kravene for brukervennlighet og hadde ganske grei hastighet. Vi så også på forholdet mellom antall servere og antall land hver enkelt tjeneste var tilgjengelig i, og hvorfor det er viktig kan du lese litt lenger ned.

Sikkerhet og privatliv

De siste årene har VPN-tjenester blitt et tema som har blitt diskutert grundig, før du har blitt diskutert enda en gang. Grunnen til det er at det er usikkerhet rundt hvor vidt slike tjenester er trygge, basert på reglementet til De 5 øyne, 9 øyne og 14 øyne overvåkningsalliansene.

De 5 øyne, 9 øyne og 14 øyne overvåkningsalliansene har regelverk som medlemslandene av disse alliansene er underlagt. Det gjelder 28 land til sammen, og et av dem er faktisk Norge. Det går ut på at myndighetene har krav på innsyn i informasjon som har blitt samlet i denne bransjen.

Nå er det imidlertid slik at de aller fleste av disse VPN-tjenestene, selv de som er underlagt dette reglementet, er basert på en privatlivspolitikk som innebærer null loggføring av sensitiv informasjon. I denne testen var det bare en av tjenestene som ikke passet denne beskrivelsen, og det er veldig bra.

Konklusjon

Hver enkelt test ble naturligvis avsluttet med en konklusjon. Det er selvsagt veldig vanlig når det gjennomføres slike tester. Dette er et punkt på vanligvis et avsnitt eller to som veldig praktisk ettersom de fungerer som en liten oppsummering av hva som har blitt funnet ut om hver enkelt VPN-tjeneste. En fin måte å samle trådene på!

Info om VPN-tjenester

VPN er en forkortelse for Virtual Private Network, men som oversettes på norsk til virtuelt privat nettverk. Det er en tjeneste som krypterer internettrafikken fra datamaskinen din og beskytter identiteten din mens du surfer på nettet.

VPN-tjenester er spesielt nyttig for de som stadig benytter seg av offentlige nettverk. En eller annen gang i løpet av livet har eller vil de fleste av oss oppleve å bli hacket, selv på private nettverk, og det er ikke særlig morsomt. Derfor er det også veldig lurt å benytte seg av en VPN-tjeneste.

Det å bli hacket mens du sitter på din egen private datamaskin på ditt eget private nettverk burde jo ikke være mulig. Men det er det! Tenk derfor på hvor skjørt et offentlig nettverk kan være. Det er nemlig et nettverk som veldig mange har tilgang til, og du kjenner sannsynligvis ikke en tiendedel av dem. Perfekt for hackere!

Ved å skaffe deg en VPN-tjeneste som står og arbeider i bakgrunnen av datamaskinen din mens du surfer på nettet, vil automatisk minske risikoen du tar ved å benytte deg av offentlige nettverk. Du kan fremdeles benytte deg av disse nettverkene, men VPN-tjenesten vil ganske enkelt gjøre deg usynlig.

Spørsmål og svar

Er VPN lovlig eller ulovlig?

Dette er et spørsmål som har et kort og et langt svar. Hvis spørsmålet hadde vært formulert litt annerledes, og det hadde vært et ja/nei-spørsmål, så hadde svaret på spørsmålet vært ja. VPN er lovlig! Du trenger altså ikke å bekymre deg for å bli bøtelagt eller havne i fengsel, hvis du benytter deg av en VPN-tjeneste.

Men dette spørsmålet har, som sagt, også et langt svar. Ja, VPN-tjenester er lovlig, men det er ikke ensbetydende med at alle andre regler faller bort. I Norge har vi veldig tydelige regler for hva som er tillatt å gjøre på Internett og hva som ikke er tillatt. Til tross for at VPN er lovlig, så gjelder disse reglene fortsatt.

Det betyr altså at VPN-tjenester er lovlige, men hvis du vurderer å bruke VPN-tjenester til aktiviteter som er ulovlige, så er det selvsagt ikke greit. I slike tilfeller vil også VPN-tjenester være ulovlig.

Hvis du derimot bare tenker å bruke VPN-tjenester til å få tilgang til å se den nye musikkvideoen til favorittartisten din som ikke er tilgjengelig på den norske versjonen av YouTube, en utenlandsk versjon av Netflix eller Disney+, så er det ingen lover eller regler som står i veien for det.

Hvordan fungerer VPN?

Sannsynligheten er stor for at du allerede vet hva en brannmur er. Men det er altså noe som beskytter kjernen av datamaskinen din fra uvedkommende, og VPN-tjenester har samme funksjon som en brannmur. Den beskytter nemlig datamaskinen din mens du surfer på nettet.

Derfor er det veldig mange fordeler med det å bruke en VPN-tjeneste når du surfer på nettet, spesielt siden internettsikkerhet er noe som blir stadig viktigere. VPN-tjenesten krypterer informasjonen om deg og datamaskinen din, noe som gjør at du kan surfe på nettet mer eller mindre ubemerket.

I tillegg til å beskytte deg mot Internetts skumle kriker og kroker, så kan VPN-tjenester være en hjelpende hånd. Det er nok noe de som står bak de ulike plattformene ikke synes er så kult, men VPN-tjenester kan også hjelpe deg med å få tilgang til blokkert innhold.

Men for den vanlige mann i gaten, så er dette derimot veldig gøy. Dette punktet hører litt sammen med slutten på det forrige spørsmålet – om tilgang til utenlandske versjoner av YouTube, Netflix og Disney+. Ellers kan ferierende nordmenn i utlandet enkelt få tilgang til norske streamingstjenester som f.eks. NRK.

Er det trygt å bruke VPN?

Også dette er et spørsmål som har et kort og et langt svar, men det lange svaret er ikke nødvendigvis like komplisert som det forrige. Det korte svaret er at VPN er trygt å bruke, men det kommer rett og slett an på hvilken VPN-tjeneste du bruker.

Som du antageligvis har sett i denne VPN-testen, så er det veldig mange VPN-tjenester som baserer seg på en privatlivspolitikk. Det betyr at VPN-tjenestene ikke loggfører det du foretar deg på nettet når du bruker tjenestene deres. I utgangspunktet kan du altså føle deg helt trygg når du bruker en VPN-tjeneste.

Men som sagt, så kommer det an på hvilken VPN-tjeneste du bruker. Derfor er det veldig viktig å holde både ører og øyne åpne, for det er ikke slik at absolutt alle VPN-tjenester er helt trygge. Hvis du vil føle deg helt trygg på at du benytter deg av en trygg tjeneste, så bør du absolutt styre unna gratis VPN-tjenester.

Det er imidlertid også slik at feil oppstår slik at systemet svikter. I slike tilfeller kan VPN-tjenester være mer eller mindre nytteløst, men heldigvis finnes det VPN-tjenester som har en forsikring mot problemer som det. Skulle dette plutselig skje, så er flere VPN-tjenester utstyrt med en kill switch, som da kutter tilkoblingen din.

Hvorfor er antall servere versus antall tilgjengelige land viktig?

I denne VPN-testen er dette et punkt som har gått igjen. For hvert eneste produkt, så har dette blitt påpekt. Antall servere og antall tilgjengelige land. Men hva betyr egentlig det og hvorfor er det så viktig? Det er en faktor som fungerer som en avgjørende faktor i hvilken VPN-tjeneste det er som drar seieren i havn.

Det er enkelt å bli blendet av et stort antall servere, men her er det viktig å holde tungen rett i munnen. Det er selvsagt positivt når en VPN-tjeneste har mange servere, men dette antallet må også vurderes opp mot antall land som den samme VPN-tjenesten er tilgjengelig i.

For tro det eller ei, det at en VPN-tjeneste er tilgjengelig i mange land er utelukkende positivt. Det høres veldig rart ut, spesielt hvis du tenker på WiFi som har en tendens til å bli tregere jo flere det er som er tilkoblet, men slik er det ikke med VPN-tjenester. Det er faktisk helt motsatt.

VPN-tjenester med mange servere

Men når det er sagt, så er det heller ikke bra hvis en VPN-tjeneste har et veldig lite antall servere. I et slikt tilfelle er risikoen for at tjenesten blir overbelastet veldig stor. En overbelastet VPN-tjeneste fører til lav hastighet, og det er noe vi alle vet – det er veldig lite som mer irriterende enn å bruke en internettilkobling som er treg.   

Hvor god hjelp fikk du?

Klikk på en tommel

Gjennomsnittlig vurdering 0 / 5. Antall stemmer: 0

Ingen vurderinger er gitt.

Vi blir glade for dine erfaringer

Legg igjen din erfaring

Beste i test
Logo