Varslingssystem test: De 2 beste systemene for varsling om kritikkverdige forhold 2022

I denne artikkelen gjennomfører vi en test av varslingssystemer. Vi går de mest innovative digitale systemene for varsling i sømmene, og kårer beste varslingssystem 2022.

Som organisasjon i Norge eller EU/EØS forøvrig er man forpliktet til å følge de europeiske direktivene og reglene for tilrettelegging av varsling. 

Kritikkverdige forhold på arbeidsplassen, eller i organisasjoner har gjennom historien skapt kriser både for individer, firma og også samfunn i sin helhet.

Mediaoppslag, tap av kunder, høyt sykefravær, churn blant ansatte og negative finansielle og økonomiske konsekvenser er typiske resultat av kritikkverdige forhold på arbeidsplassen.

Som en mellomstor organisasjon i Norge, er man pålagt å tilrettelegge for varsling på en tilfredsstillende måte.

I denne artikkelen vil vi derfor se nærmere på systemer som ivaretar varslingsprosessen, både for avsender, mottaker og organisasjonen på en tilfredstillende måte.

Les også: Beste boliglån 2022

Mittvarsel.no – Beste system for varsling av kritikkverdige forhold 2022!

Mittvarsel logo 

Dersom du har behov for et varslingssystem som virkelig ivaretar både avsender, mottaker og organisasjonen i mellom på en god måte er Mittvarsel.no sitt heldigitale varslingssystem absolutt å anbefale. Etter utstrakt testing fremstår Mittvarsel som en klar vinner.

Mittvarsel er et norskutviklet digitalt varslingssystem. Selskapet er lokalisert i Bergen. Siden oppstart har de vært nominert til en rekke priser, både lokalt og nasjonalt. De har også etablert seg som en ledende leverandør av varslingstjenester hos noen av de største statlige-, kommunale- og private organisasjonene og bedriftene i Norge.

Fordeler

 • Trygg og enkel implementering. Vi opplevde god hjelp fra de norske rådgiverne i Mittvarsel. Selve opplæringen var profesjonell og ryddig. I tillegg fikk vi god hjelp til implementering av systemet i organisasjonen.
 • I tråd med Norge og EU sine regler om varsling. Det framstår tydelig at dette systemet er utviklet med hensyn til både internasjonale og norske lover.
 • Tydelig sikkerhetsfokus. Kryptering og tiltak som anti-bruteforce gjør at det oppleves trygt å bruke systemet.
 • Data lagret i Norge, under norske lover.
 • Brukervennlig. Vi følte oss i stand til å bruke systemet etter veldig kort tid med opplæring.

Ulemper

 • Vi finner ingen spesielle ulemper med dette systemet.

Resultat

Vi føler oss trygg på at systemet ivaretar nødvendige lover og regler på en god måte. Vi setter spesielt pris på den enkle brukervennligheten og mulighetene for anonym kommunikasjon. I tillegg opplever vi det som ekstra trygt at dette systemet er norskutviklet med data lagret i Norge. Derfor kårer vi Mittvarsel til beste varslingssystem 2022.

WhistleB varslingssystem

WhistleB logo

WhistleB er også et annerkjent digitalt varslingssystem. Dette selskapet ble etablert i 2011 i Sverige og er i dag en del av NAVEX global. Dette systemet er også verdt å ta for seg i en test av varslingssystemer.

Denne leverandøren sikter seg i utgangspunktet inn mot EU-markedet og har ikke like sterk tilstedeværelse som Mittvarsel når det kommer til det norske markedet.

Systemet framstår i dag tungt, og relativt brukervennlig. Vi brukte litt lenger tid på å forstå de forskjellige funksjonene, og på å tilpasse bruken etter norske forhold.

Med det sagt trenger ikke WhistleB å være et dårlig valg av varslingssystem. De har også sine fordeler.

Fordeler

 • I tråd med EU sine regler om varsling. Dette systemet er i all hovedsak utviklet mot EU-direktivene for varsling, og det er tydelig. Løsningen er også tilpasset norske forhold.
 • Brukervennlig og relativ enkel å forstå.
 • ISO-27001 sertifisering.
 • Fokus på sikkerhet.

Ulemper

 • Ikke like faglig kompetent på norske forhold og lover som testvinneren.
 • Data lagres ikke utelukkende i Norge.
 • Opplæring på annet språk enn norsk.

Resultat

WhistleB er absolutt et solid alternativ når man skal velge varslingssystem. Løsningen fremstår brukervennlig og sikker. Likevel avdekker testen vår at ulempen ved å ikke være en norsk aktør er tilstede i dette markedet. Dette er i seg selv nok til at WhistleB ikke når helt opp i kåringen.

Hva er et varslingssystem?

Et varslingssystem er kort og godt et system som lar organisasjoner eller firma kan håndtere varslingssaker. Systemet skal ha som mål å ivareta varsler og den eller de som blir varslet på. Dette skal gjøres på en tilfredsstillende måte og i henhold til gjeldene lover og regler. 

I Norge gjelder Arbeidsmiljøloven §2 A om varsling, samt EU sitt direktiv.

Hvem må ha rutiner for varsling av kritikkverdige forhold?

Alle offentlige institusjoner, samt alle norske organisasjoner med flere enn 50 ansatte er underlagt EU-direktivet og må ha etablerte rutiner og systemer for både varsling og behandling av varslingssaker.

Behandlingstid, vern av varsler og mottaker av varslingssaken er spesielt viktig å håndtere korrekt.

Kritikkverdige forhold og økonomi

Kritikkverdige forhold kan resultere i både direkte og indirekte i finansielle og økonomiske konsekvenser i organisasjonen hvor forholdene eksisterer.

Har du sett? Billigste forbrukslån

Kritikkverdige forhold som aldri blir varslet eller behandlet skikkelig har hatt tendenser til å trigge negativ mediaoppmerksomhet, frafall av ansatte, høyt sykefravær og tap av kunder. I tillegg vil man nå kunne bøtelegges for å ikke legge til rette for varsling etter gjeldende lover og regler.

Dette er konsekvenser som direkte eller indirekte vil få betydning for en organisasjon sine økonomiske resultater.

Flere eller alle produktene som er vist er fra våre partnere som kompenserer oss. Dette kan påvirke hvilke produkter vi skriver om. Forøvrig påvirker det ikke vurderingene som blir gjort. Vurderingene er alltid våre egne.

Vi blir glade for dine erfaringer

Legg igjen din erfaring

Beste i test
Logo
Enable registration in settings - general